Ascultă Radio România Cluj Live

Ce e coronavirusul, mami?

Ce e coronavirusul, mami?

Articol editat de , 11 martie 2020, 18:27

Potrivit autorităților maramureșene, 45 de persoane au fost plasate în carantină la internatul Liceului Tehnologic Forestier din Sighet. Unii dintre ei deja nu se simt bine, conform surselor din interior. Sunt persoane venite din Italia și care se îndreptau spre localitățile de domiciliu din Maramureșul istoric.

Persoanele carantinate nu sunt infectate, ci se află în izolare sub monitorizarea directă a Direcției de Sănătate Publică Maramureș.
Primăria Sighet și instituțiile implicate urmăresc situația actuală și sunt gata să ia măsurile care se impun, în funcție de fiecare în parte. Capacitatea acestui centru este de 147 de persoane.

Panica și dezinformarea duc la crearea unei stări de haos, pentru că nu cunoaștem situația, nu știm ce să facem, iar în aceste momente, copiii privesc și primesc aceleași stări. Ce ar trebui să facă părinții pentru a îi informa corect pe cei mici? Câteva sfaturi ne oferă consilier școlar prof. psih. Dimand Ștefan:

Din cauză că nu cunoaștem acest virus, și nu avem strategii corespunzătoare, panica vis-a-vis de coronavirus crește pe zi ce trece.

Virusul în sine, după spusele mai multor virologi la nivel global, nu este așa periculos, dar isteria iscată în urma măsurilor de prevenire ne afectează și ne va afecta probabil din ce în ce mai tare pe mulți dintre noi. Este recomandat să apelăm la calm și igiena personală cât mai strictă.

Noi suntem adulți și gestionăm altfel situațiile critice, în schimb copiii nu înțeleg în întregime ce se întâmplă, dar deja se văd semne de anxietate în rândul lor, prin întrebările care le pun. Este foarte important să știm ce răspunsuri să le dăm și să informăm și părinții să facă la fel.

Știrile cauzatoare de panică îi interesează și pe ei și se formulează tot felul de scenarii în mintea lor. Presa e plină de știri false care sunt menite să răspândească panica.

Cum îi facem pe cei mici să înțeleagă mai bine situația?

  • E important să folosim cuvinte puține și simple, să formulăm clar fără subînțelesuri când ne adresăm copiilor, să le explicăm la nivelul lor ce se întâmplă actual.
  • Să explicăm noțiunile care se folosesc așa des în perioada asta ca de ex: ce înseamnă carantina, ce înseamnă restricții, de ce se închide școala etc.
  • Doar din surse sigure să ne documentăm de situația actuală, cum ar fi site-ul UNICEF.
  • Dacă simțiți că e necesar, informați zilnic copiii despre situația din țară, despre deciziile ministerului sănătății. Spuneți puțin dar clar, în schimb ascultați ce spun și dați-le șansa să se exprime în privința îngrijorărilor care le au.
  • Mulți cred că asta este vacanță și nu înțeleg de ce le stricăm vacanța prin a nu îi lăsa la joacă cu alți copii. Explicați-le că acum nu este vacanță ci e o situație menită să prevină răspândirea virusului.
  • Motivații să pună întrebări, să primească răspunsurile de la noi, de la părinți sau apropiați, nu de pe grupurile lor pe diferite platforme online.
  • Nu îi lăsați în ceață! Dezinformarea e cea mai periculoasă în momentul actual!
  • Puneți accent pe demersurile care putem să le facem fiecare în parte ca să frânăm răspândirea virusului.
  • Nu sugerați neputința față de situația actuală!!!
  • Să avem încredere în autorități, cel puțin să încercăm să transmitem asta spre copii.
  • Să fim foarte conștienți și cumpătați: să avem grijă la cuvintele folosite, să lăsăm teoriile de conspirație – cel puțin față de ei –, chiar daca avem frică în noi, ca adulți, să încercăm să o ascundem față de ei.
  • Nu multe lucruri îi sperie mai mult pe cei mici decât dacă văd adulți panicați, dacă aud lucruri pe care nu le înțeleg, dacă văd că adulții iau în nimic întrebările lor, dacă îi ignoră sau le spun că nu îi privesc pe ei lucrurile astea. Îi privesc și dacă nu suntem acolo să ne asigurăm că informațiile lor sunt corecte și venite de la noi, din surse sigure, ei vor porni în căutarea răspunsurilor după capul lor, online sau la prietenii lor.
  • Necunoscutul sperie cel mai mult!!!
  • Boală, epidemie, moarte, viruși – astea toate sunt subiecte care îi preocupă și pe ei în mare măsură. Trebuie să le dăm posibilitatea să spună în cuvinte ce îi preocupă. Vorbiți și deschideți dialog cu ei pe aceste teme, nu țineți doar discursuri!
  • Totodată trebuie să încercăm să reducem accesul lor la televizor, radio, internet pe cât posibil, mai ales la știri. Să lăsăm doar atâta informație să pătrundă în mediul lor cât e necesar să putem urmări evoluția situației. De restul, de informațiile care iscă isterie, nu avem nevoie nici noi ca adulți și mai ales ei ca și copii.

Ce pot să facă părinții acasă cu copiii în perioada asta?

  • Foarte simplu, să socializeze!
  • Jocuri de societate (nu te supăra frate, monopoly, table, remi, jenga, dixit etc.)
  • Să urmărească împreună serialul preferat al copilului, desenele animate, filmele etc.
  • Să deseneze, să coloreze, să picteze împreună.
  • Să asculte muzica preferată a copilului, să îi învețe să danseze sau să facă exerciții de sport împreună.
  • Să îi învețe să gătească să facă prăjituri, să coacă pâine etc. împreună.
  • Să îi învețe să coase un nasture împreună.
  • Să inaugureze obiceiuri noi în casă care să le facă împreună.
  • Să repare obiecte prin casă împreună.
  • Etc

Lista mai poate continua aproape la nesfârșit! Nu e o greșeală de tipar cuvântul „împreună” care se repetă de atâtea ori! Pe el este pus accentul! Trebuie sa facem ÎMPREUNĂ să fie bine. E momentul să ne întoarcem spre copii și unii spre alții. E un prilej bun să luăm o pauză de la aparatele electronice care ne-au acaparat atenția, zilele și iubirea unii față de alții.

Prin aceste momente grele de încercare a omenirii, vom trece cu brio doar dacă ne unim ca și comunități, dacă ne ajutăm reciproc și nu arătăm cu degetul unul spre celălalt. Este un examen de umanitate, de solidaritate și empatie care trebuie să îl trecem cu brio. Oferiți ajutor, oferiți informații, suntem persoanele spre care foarte mulți se uită cu admirație și ne consideră piloni importanți în comunitate.

Pe lângă imunizarea corpului e important să avem grijă și de aspectele psihologice, de sufletele noastre. Exersați recunoștința, zilnic, înșirați cât mai multe aspecte pentru care sunteți recunoscători (că aveți familie, sănătate, loc de muncă, iubire, copii, acoperiș asupra capului șamd…), lucruri mici pe care cotidianul ne forțează să le lăsăm înafara atenției noastre. Antrenați gânduri pozitive în mintea și în discuțiile voastre.

Rămâneți calmi și deschiși!

Cu dragoste și grijă unul față de celălalt vom reuși să trecem peste toate!

 

Consilier Școlar Prof. Psih. Dimand Ștefan

Radio Sighet poate fi ascultat online AICI!

La doar 15 ani, frații Călin au luat Marele premiu la Festivalul Concurs Național de Muzică Folk ”Floare de Colț”
Recomandari Sighet luni, 19 august 2024, 11:27

La doar 15 ani, frații Călin au luat Marele premiu la Festivalul Concurs Național de Muzică Folk ”Floare de Colț”

  Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Concurs de Muzică Folk a avut loc la Sighet, în perioada 17 – 18 august.  “Floare de colt”...

La doar 15 ani, frații Călin au luat Marele premiu la Festivalul Concurs Național de Muzică Folk ”Floare de Colț”
Drumuri județene din Maramureș aflate în reabilitare
Recomandari Sighet luni, 19 august 2024, 10:51

Drumuri județene din Maramureș aflate în reabilitare

Este vorba despre DJ 185 Hărnicești – Ocna Șugatag, tronson unde au fost finalizate deja 60% dintre lucrările prevăzute.   Acum se...

Drumuri județene din Maramureș aflate în reabilitare
Fraudă la Evaluarea Națională. Un director a fost demis
Recomandari Sighet miercuri, 24 iulie 2024, 11:46

Fraudă la Evaluarea Națională. Un director a fost demis

În urma unei plângeri depusă de mai mulți părinți, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a decis să anunțe autoritățile și să se...

Fraudă la Evaluarea Națională. Un director a fost demis
25 de copii s-au jucat De-a Arheologia
Recomandari Sighet vineri, 19 iulie 2024, 12:54

25 de copii s-au jucat De-a Arheologia

  25 de copii din Sighet s-au jucat în aceste zile De-a Arheologia și s-au familiarizat cu această meserie. Au săpat după artefacte în...

25 de copii s-au jucat De-a Arheologia
Recomandari Sighet joi, 18 iulie 2024, 11:48

12 tineri pianiști din țară și din străinătate vin la Sighet International Music Summer

Cursul va fi susținut de marea pianistă Aurelia Vișovan, profesor la Universitatea de Muzică din Nuremberg, Germania, cetățean de onoare a...

12 tineri pianiști din țară și din străinătate vin la Sighet International Music Summer
Recomandari Sighet miercuri, 10 iulie 2024, 12:32

13 ore a durat o acțiune de salvare a doi ucraineni

 Cei doi s-au rătăcit marți, 9 iulie prin Munții Maramureșului, după ce au trecut  ilegal granița în țara noastră. Apelul a venit la 112,...

13 ore a durat o acțiune de salvare a doi ucraineni
Recomandari Sighet joi, 4 iulie 2024, 12:39

Maramureșul, prezent la Târgul Internațional de Turism din China

Maramureșul a fost prezent prin Asociația de Management al Destinației Maramureș.   Târgul este unul dintre cele mai mari din lume și este...

Maramureșul, prezent la Târgul Internațional de Turism din China
Recomandari Sighet miercuri, 3 iulie 2024, 11:29

Pagube însemnate după furtună | FOTO

5 hectare de pădure de brad din satul Văleni, a fost pusă la pământ de vântul puternic și furtuna de luni, 1 iulie, arată cele mai recente...

Pagube însemnate după furtună | FOTO