Ascultă Radio România Cluj Live

[AUDIO] Bucătarii olimpici ai României, în studioul Radio Cluj

A fost destul de complicat, toată echipa s-a antrenat în jur de 6.000 de ore. 64 de ţări au fost prezente în competiţie. Noi am participat la ambele competiţii, Chef Table şi Restaurantul Naţiunilor, povesteşte cofetarul echipei de seniori, Flavian Dobre.

[AUDIO] Bucătarii olimpici ai României, în studioul Radio Cluj
Foto: Flavian Dobre, Emanuel Mocanu, Paul Siserman si Rodica Tulbure

Articol editat de Carmen Sas, 25 februarie 2020, 13:57

România a scris istorie la Olimpiada Culinară Stuttgart 2020. Echipa de seniori a încheiat competiţia cu o medalie de bronz, în timp ce echipa de juniori s-a întors acasă cu o medalie de bronz şi una de argint. În studioul Radio Cluj, Rodica Tulbure a stat de vorbă cu bucătarii olimpici ai României:

A fost destul de complicat, toată echipa s-a antrenat în jur de 6.000 de ore. 64 de ţări au fost prezente în competiţie. Noi am participat la ambele competiţii, Chef Table şi Restaurantul Naţiunilor, povesteşte cofetarul echipei de seniori, Flavian Dobre.

În proba Restaurantul naţiunilor, participanţii la competiţie au avut de pregătit un meniu pentru 60 de persoane. O altă probă a fost pregătirea unui meniu din 4 preparate, pentru un juriu de 12 persoane.

Este pentru prima oară când echipa României reuşeşte să ia argintul la olimpiadă sau la campionatul mondial, care sunt cele mai importante competiţii din lume, ce reunesc 3.000 de bucătari. La juniori am fost la acelaşi nivel cu ţări precum Statele Unite sau Canada, ţări care au nişte bugete colosale. Conform juriului, ceea ce ne diferenţiază e talentul, dar mai avem de lucru la partea de organizare, spune Emanuel Mocanu, căpitanul echipei de juniori.

Întrebat ce a împiedicat echipa să ia aurul, Emanuel Mocanu adaugă:

Sunt 4 lucruri mici care ne-au depunctat oarecum, ne-au îndepărtat de aur. Sunt lucruri care se pot corecta; dar pentru o echipă tânără, a fost un rezultat foarte bun şi neaşteptat.

Meniul prezentat de bucătarii olimpici ai româniei a fost unul variat, cu preparate atât reci cât şi calde. Juriul a putut gusta peşte şi langustine cu o garnitură din mai multe texturi, cu conopidă, gulie şi praz, din care nu a lipsit un pic de caviar de sturion! Felul principal a avut în rol central carnea de porc. Emanuel Mocanu explică motivul:

Competiţia e gândită să găteşti în 4 ore şi jumătate; apoi urmează partea de servire, care poate dura până în 3 ore, când oamenii vin pe rând şi comandă. De aceea trebuie să gândeşti preparatele în aşa fel încât să le poţi reîncălzi, dar să rămână la textura şi la calitatea cea mai înaltă.

Desertul a avut în centru o prăjitură în 4 straturi: mousse de ciocolată, inserţie de mango, fructe roşii şi trufă de ciocolată cu lapte. Cu detalii, Flavian Dobre:

A trebuit să avem diferenţe de temperaturi în farfurie. Am avut aşadar această prăjitură neutră ca temperatură, care s-a servit la 2-4 grade. Partea rece a fost un semifredo din lămâie şi ghimbir, iar partea caldă un moleo de ciocolată albă şi scorţişoară.

Este prima participare a acestor echipe, în formula de acum, la Olimpiada Culinară. Dificultatea nu a fost dată doar de complexitatea competiţiei şi exigenţa judecătorilor, ci şi de gradul de pregătire al celorlalţi concurenţi. Paul Siserman, mentorul echipei de juniori:

Competiţia a fost cu atât mai grea, din cauza numărului puţin de ore de antrenament. Alte echipe sunt plătite doar pentru a face antrenamente. Mai în glumă, mai în serios, a fost ca şi cum am fi concurat cu bicicletele pe pista de Formula 1 şi totuşi am obţinut rezultate bune.

Asemeni echivalentului din domeniul sportiv, Olimpiada Culinară este un eveniment care are loc odată la 4 ani. Până atunci, echipele de juniori şi de seniori vor concura în cadrul Campionatului Mondial de la Luxemburg, din 2022.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Rodica Tulbure / Andrea Nagy

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Turneul internațional Oradea Beach Volleyball | FOTO
Reportaje vineri, 25 iulie 2025, 09:10

Turneul internațional Oradea Beach Volleyball | FOTO

Piața Unirii s-a transformat, din no, într-o arenă sportivă, odată cu debutul celei de-a treia ediții a turneului internațional de volei pe...

Turneul internațional Oradea Beach Volleyball | FOTO
După ani în Spania, s-a întors acasă cu dorul în suflet
Reportaje joi, 24 iulie 2025, 13:10

După ani în Spania, s-a întors acasă cu dorul în suflet

A muncit mulți ani în Spania, dar s-a întors acasă la fel ca alți români pe care-i aduce înapoi dorul de țară.   Când s-a întors...

După ani în Spania, s-a întors acasă cu dorul în suflet
ONG-urile ies împreună într-o seară dedicată lor
Reportaje miercuri, 23 iulie 2025, 13:44

ONG-urile ies împreună într-o seară dedicată lor

Unde-s mulți, puterea crește, iar ONG-urile au nevoie de toată puterea pentru a-și îndeplini obiectivul major, acela de a face lumea măcar un...

ONG-urile ies împreună într-o seară dedicată lor
Părinți plecați, copii singuri!
Reportaje vineri, 18 iulie 2025, 08:28

Părinți plecați, copii singuri!

Aproape un sfert dintre copiii din România au trăit experienţa separării îndelungate de părinţii care au plecat la muncă în străinătate....

Părinți plecați, copii singuri!
Reportaje joi, 17 iulie 2025, 12:22

Pe drum de poveste la Muntele Găina

Tradiția reînvie pe Muntele Găina!   Târgul de Fete din acest an se va desfășura în 19 și 20 iulie. Sărbătoarea populară va aduna din...

Pe drum de poveste la Muntele Găina
Reportaje marți, 15 iulie 2025, 15:50

Muzeul Păpușilor: artă, basm și tradiție

Prinți și prințese din spectacolele Teatrului de Păpuși „Puck”, precum și decoruri și elemente de scenografie pot fi admirate în această...

Muzeul Păpușilor: artă, basm și tradiție
Reportaje marți, 15 iulie 2025, 00:00

Scriitoarea norvegiană Kathrine Nedrejord: Literatura poate arăta lucruri care au nevoie să fie schimbate

S-a aflat la Cluj în luna mai Kathrine Nedrejord, scriitoare și dramaturgă norvegiană de origine sami, autoare de literatură pentru adulți,...

Scriitoarea norvegiană Kathrine Nedrejord: Literatura poate arăta lucruri care au nevoie să fie schimbate
Reportaje duminică, 13 iulie 2025, 00:00

EDUPASS – Pașaport pentru carieră, la Radio Cluj

Inițiat anul trecut de Fundația Părinți din România, EDUPASS – (Pașaport pentru carieră) este un proiect educațional inovator, dedicat...

EDUPASS – Pașaport pentru carieră, la Radio Cluj