Ascultă Radio România Cluj Live

Mâncarea de la cantină, proaspătă și bună

Această prezentare necesită JavaScript.

Chiar dacă produsele de tip fast food se bucură în continuare de mare trecere, există numeroși sătmăreni care, în pauza de prânz preferă mâncarea gătită. Mulți dintre ei aleg cantina-restaurant coordonată de Consiliul Județean și amenajată la subsolul Palatului Administrativ.

Mâncarea de la cantină, proaspătă și bună

Articol editat de , 21 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 21 februarie 2020, 11:50

Chiar dacă produsele de tip fast food se bucură în continuare de mare trecere, există numeroși sătmăreni care, în pauza de prânz preferă mâncarea gătită. Mulți dintre ei aleg cantina-restaurant coordonată de Consiliul Județean și amenajată la subsolul Palatului Administrativ.

Cantina Palatului Administrativ din Satu Mare, cum este cunoscută de toată lumea, reprezintă locul ideal pentru servirea mesei de prânz. Administratorul Valentin Varga afirmă că aici, în zilele lucrătoare, vin nu doar angajați ai administrației, ci și sătmăreni care au locurile de muncă în centru:

Aproximativ 150-200 de persoane servesc zilnic aici, masa de prânz. Cei mai mulți sunt angajați ai Consiliului Județean, Primăriei și Prefecturii, dar vin și angajați ai băncilor din vecinătatea Palatului Administrativ, precum și mulți sătmăreni care preferă să mănânce aici, decât la fast food. (Valentin Varga)

Supă de conopidă și orez cu șnițel și castraveți murați, a fost meniul zilei de miercuri, la 16 lei porția. Cei veniți să servească masa de prânz susțin că mâncarea e bună și proaspătă, iar prețul e convenabil:

– Mănânc aici cam de trei ori pe săptămână, depinde ce este în meniu.

– Lucrăm în Palat, așa că e foarte comod să servim masa de prânz aici, la cantină.

– Venim zilnic împreună cu colegele de birou. Ne place că mâncarea e proaspătă zilnic și prețul e convenabil.

– Mai bine mâncăm aici decât să ieșim la fast food. Măcar știn ce mâncăm.

La fel de mulțumită este și o sătmăreancă a cărei fiică vine zilic împreună cu colegii de la Școala Constantin Brâncoveanu, pentru a servi masa de prânz la cantină:

– E prima dată după foarte mulți ani când servesc aici masa de prânz. Acum am venit să văd cum este mâncarea, pentru că fiica mea vine aici cu clasa în fiecare zi, la prânz. M-a surprins în mod foarte plăcut că mâncarea e chiar bună, așa că acum sunt sigură că am procedat bine când am acceptat ca fiica mea să mînânce aici.

Masa de prânz servită la o cantină unde mâncarea e proaspătă zilnic, reprezintă varianta ideală pentru a evita produsele nesănătoase de tip fast food. În cazul cantinei de la subsolul Palatului Administrativ din Satu Mare, se poate spune că lucrurile sunt cu bătaie mai lungă. Cu 15 ani în urmă, cantina a dobândit statut juridic propriu, iar Consiliul Județean are calitatea de proprietar, adică nu finanțează, doar controlează și aprobă bugetul.

Președintele Pataki Csaba afirmă că în toți acești ani, prin demersuri paralele cu legea, societatea comercială a acumulat datorii de peste 100.000 de lei și s-a ales cu amenzi consistente din partea ANAF. Lucrurile s-au schimbat cu patru ani în urmă, când președintele Pataki Csaba a dispus măsuri drastice, inclusiv reducerea personalului, în condițiile în care pe statul de plată al societății comerciale care administrează cantina, s-au regăsit angajați care nici măcar nu știu cum arată aceasta.

Anul trecut, pentru prima dată, societatea comercială a înregistrat profit.

 

Text/Foto: Stela Tudor

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal. Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
Reportaje vineri, 11 aprilie 2025, 14:34

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​

În perioada 11 – 13 aprilie 2025, Oradea găzduiește prima ediție a unui hackathon intensiv de 72 de ore, organizat de Uniunea Studenților din...

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
Reportaje sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci

La o aruncătură de băț de Bonțida, la doar 2,84 kilometri în linie dreaptă, se află un castel cu o poveste fascinantă, plină de umor,...

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Reportaje joi, 3 aprilie 2025, 14:10

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului

Centrul de zi al Asociației Autism Transilvania își deschide astăzi porțile către vizitatorii dornici să învețe în cadrul unor ateliere de...

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie