Ascultă Radio România Cluj Live

Atât de apetisante! Dar nu încerca să le consumi!

Atât de apetisante! Dar nu încerca să le consumi!

Articol editat de , 5 octombrie 2019, 06:00 / actualizat: 5 octombrie 2019, 8:34

Imaginați-vă cum e să te trezești în fața unor delicatese și să nu ai cum să le testezi gustul! Și asta nu pentru că sunt incluse în categoria plăcerilor vinovate, ci pentru că, deși sunt atât de apetisante că le mânânci cu ochii, nu sunt comestibile!

Toate sunt realizate din ceară și sunt lumânări! Nicoleta Bercea din Câmpia Turzii este cea care, împreună cu soțul ei, și-au transformat hobby-ul în afacere, iar în prezent le merge atât de bine încât au ajuns să trăiască din asta.

Brioșe, ciocolată și cafea cu multă frișcă, înghețată din fructe, coctailuri în culori apetisante, biscuiți cu cremă, bere cu guler generos de spumă, și multe altele – realizate din ceară la dimensiunile și cu aspectul fidel al produselor comestibile.

Această prezentare necesită JavaScript.

Așa arată lumânările cu care se prezintă soții Bercea la târgurile meșteșugarilor organizate în țară. Afacerea a pornit în anul 2013, mai mult din glumă, spune Nicoleta:

Am început în glumă cu lumânărele parfumate, bijuterii și tablouri de quilling, dar în scurt timp ne-am axat doar pe lumânări și a devenit o adevărată afacere! În fiecare an avem grijă să realizăm modele noi, diferite de ceea ce se găsește în magazine. (Nicoleta Bercea)

Mereu ancorați în realitate, soții Bercea s-au adaptat tendințelor și cerințelor de pe piață, astfel că gama de lumânări inspirate de produsele de cofetărie s-a extins:

Primele au fost brioșele, apoi ne-am gândit să facem și cafeluță cu frișcă, bere cu spumă multă, coktailuri, cam tot ce e comestibil, delicios și îți face poftă. În general, tinerii sunt cei foarte atrași de aceste lumânări, pentru că, fiind deosebite și diferite de alte cadouri, le pot oferi în dar. (Nicoleta Bercea)

Realizarea lumânărilor depinde de mărimea și forma acestora. Dar întotdeauna rezultatul este cel așteptat:

Dimensiunile sunt cele de care depinde durata de execuție a unei lumânări. Alegem modelul, turnăm în matrițe, iar apoi totul depinde de dimensiune, greutate și temperatura din cameră, pentru a se întâri. Astfel, confecționarea unei lumânări poate dura de la două-trei ore până la 12 ore. (Nicoleta Bercea)

De la delicatese și bunătăți din ceară pe care le poți doar admira înghițind cu ciudă în sec la gândul că tentația pentru cele reale îți dă târcoale cu insistență, familia din Câmpia Turzii a trecut și la alte feluri de lumânări – începând cu acelea personalizate pentru nunți, botezuri și alte evenimente – și până la acelea în formă de animale și păsări.

Și pentru că numărul amatorilor de lavandă este tot mai mare în ultimii ani, cei doi soți nu au ratat astfel de lumânări:

Avem pisicuțe, cățeluși, bufnițe, cam tot ce constatăm că e în trend și ar avea trecere. În ultima perioadă, la mare căutare sunt lumânările în formă de buchețele de lavandă. De fapt, am observat că lavanda este atât de la modă, încât tot ce are culoarea mov este preferat înaintea altor culori. (Nicoleta Bercea)

Această prezentare necesită JavaScript.

Pentru soții Bercea din Câmpia Turzii afacerea cu lumânări este singura modalitate de a-și asigura traiul zilnic. Nicoleta spune că afacerea merge strună, și că nu regretă defel că după absolvirea facultății a ales să nu activeze în domeniul finanțe-bănci.

 

Stela Tudor

Foto: Stela Tudor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
Reportaje vineri, 11 aprilie 2025, 14:34

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​

În perioada 11 – 13 aprilie 2025, Oradea găzduiește prima ediție a unui hackathon intensiv de 72 de ore, organizat de Uniunea Studenților din...

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
Reportaje sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci

La o aruncătură de băț de Bonțida, la doar 2,84 kilometri în linie dreaptă, se află un castel cu o poveste fascinantă, plină de umor,...

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Reportaje joi, 3 aprilie 2025, 14:10

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului

Centrul de zi al Asociației Autism Transilvania își deschide astăzi porțile către vizitatorii dornici să învețe în cadrul unor ateliere de...

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie