Ascultă Radio România Cluj Live

Masa de Paște în Țara Oașului

Ouă, cârnați, șuncă, slănină, pască, umplutură și friptură de miel, sunt bunătățile pe care Maria Finta le așează pe masă în prima zi de Paște, iar a doua zi, o ciobă de miel este nelipsită:

Masa de Paște în Țara Oașului

Articol editat de , 26 aprilie 2019, 06:00 / actualizat: 26 aprilie 2019, 7:19

Ouă roșii, cârnați, șuncă, slănină, pască, miel umplut – astea se mânîncă la noi în prima zi de Paște. Așezăm masa după ce venim de la biserică, începem cu ciocnitul oălor, apoi mâncăm din toate cu plăcere, după perioada de post. A doua zi de Paște mâncăm o supă sau ciorbă de miel. (Maria Finta)

Până ca bucatele să fie gata de pus în coșul dus pentru sfințit la biserică, iar apoi așezate pe masa în jurul căreia se adună familia, Maria Finta petrece ore bune în bucătărie. Mielul umplut, preparatul principal, este pregătit după rețeta învățată de la mama ei:

Pentru mielul umplut, mai întâi dau prin mașina de tocat măruntaiele de miel, adaug pâine muiată în lapte, ouă crude și ouă fierte, condimente. Așa cum am învățat de la mama mea, eu introduc umplutura sub pielea de pe coaste, că se poate tăia mai ușor. Așez mielul umplut în tavă, îl ung pe deasupra cu untură de porc și ou crud, să se rumenească frumos, mai condimentez puțin, iar apoi îl bag la cuptor. (Maria Finta)

Șunca și ouăle, alte preparate tradiționale de Paște, primesc și ele atenția cuvenită pentru a fi apetisante, aspectuoase și delicioase. Maria Finta se mândrește cu faptul că, deși oferta de vopsele specifice din magazine este nelimitată, ouăle ciocnite de Paște sunt vopsite exclusiv după metode tradiționale:

Șunca, dacă e sărată, o pun cu o zi înainte la desărat, iar în vinerea mare o pun la fiert. După ce a fiert o las la răcit, apoi poate fi feliată. Ouăle le vopsesc vinerea și înotdeauna folosesc doar coji de ceapă, iar pentru ornat, frunzulițe de pătrunjel. Niciodată nu folosesc vopsele de la magazin, e mai sănătos să mâncăm ouă vopsite după metode tradiționale. (Maria Finta)

Pentru că ne aflăm în Țara Oașului, pălinca este nelipsită de pe masa de Paște și, la fel se întâmplă și în familia Mariei Finta. Dar se bea cu măsură!

 

Stela Tudor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 17:09

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei

Noul pasaj va fi construit peste girația existentă, la intersecția cu drumul spre localitatea Fughiu, Centura Oșorhei și DN1.   Acesta va...

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 16:46

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd

Acesta a intrat în posesia efectivă a terenurilor necesare cu ajutorul unui executor judecătoresc care a pus în aplicate mai multe proceduri de...

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 15:09

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției

„Poiana cu narcise” din Racâş-Hida este locul unde an de an creşteau narcise sălbatice, dar păşunatul scăpat de sub control şi...

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției
Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 13:55

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor

Necesitatea acestor lucrări de întreținere a fost determinată de alunecările de teren de pe versanți și de viiturile înregistrate la...

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 12:02

Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023

În total aveam, la sfârşitul anului trecut, 997 de km de autostradă şi 70 de kilometri de drumuri expres.   Drumurile naţionale...

Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 09:09

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia

Odată cu venirea primăverii, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, devine un loc favorit pentru turiştii iubitori de...

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia
Transilvania duminică, 21 aprilie 2024, 10:48

Vremea va continua să fie rece

Maxima termică nu va depăşi 19 grade, iar în unele regiuni, precum nord-vestul şi centrul ţării, pot fi şi temperaturi negative.  ...

Vremea va continua să fie rece
Transilvania sâmbătă, 20 aprilie 2024, 16:15

105 ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române

Evenimentele organizate de municipalitate includ o reconstituire a întâmpinării generalului din 20 aprilie 1919, iar actorii de la Teatrul de Stat...

105 ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române