Ascultă Radio România Cluj Live

Riscuri la care ne expunem când decidem să devenim vegetarieni

Riscuri la care ne expunem când decidem să devenim vegetarieni

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 ianuarie 2019, 12:22

Este la modă să devii vegetarian sau vegan. Care sunt riscurile la care ne expunem atunci când decidem singuri că trebuie să schimbăm radical modul nostru de alimentație și cum ar trebui luată corect această decizie ne spune Sorina Adam, nutriționist dietetician.

Sorina Adam: Într-adevăr, în ultima vreme a crescut numărul persoanelor care adoptă un regim vegetarian. Trebuie precizat că şi vegetarienii sunt de mai multe feluri. Există veganii, care exclud din alimentaţie toate produsele de origine animală (inclusiv ouă sau produse lactate). Există raw-veganii care, pe lângă faptul că exclud această grupă de alimente de origine animală din alimentaţia lor, consumă toate produsele neprocesate termic. Mai există vegetarienii care exclud doar carnea din alimentaţia lor. Aici avem ovo-lacto-vegetarieni (care mănâncă ouă şi lactate), avem ovo-vegetarieni (care mănâncă doar ouă) şi lacto-vegetarieni (care mănâncă doar produse vegetale şi lactate).

Conform datelor ştiinţifice actuale, nu este obligatoriu nici să includem carnea în alimentaţie, nici să o excludem. Adică sunt studii care ne arată că dieta mediteraneană este cea mai recomandată pentru prevenirea bolilor cardiovasculare (boli care în România sunt cauza nr. 1 de mortalitate). Dieta mediteraneană include produse de origine animală: adică avem lactate, avem carne cu toate că într-o măsură mai mică, preferându-se peştele şi carnea albă. Pe de altă parte sunt multe studii care ne arată că dietele vegetariene care exclud carnea din alimentaţie ne oferă o protecţie împotriva diabetului zaharat de tip B, a infarctului miocardic şi a unor tipuri de cancer.

Cred că decizia trebuie să o luăm atunci când suntem maturi, când ni s-a definitivat perioada de creştere, pentru că proteinele au un rol important în procesul de creştere. Când suntem pregătiţi trebuie să ne facem analize de sânge periodic, să vedem dacă apar carenţe sau nu (şi dacă apar, să luăm măsurile necesare). Să acordăm o mai mare atenţie şi un timp mai îndelungat procurării alimentelor, pentru că de multe ori o dietă vegetariană presupune un timp mai îndelungat de preparare.

Alina Nechita: Există semne pe care le dă organismul că nu ţi se potriveşte dieta vegetariană?

Sorina Adam: Dacă avem de a face cu o persoană care este anemică, nu este recomandat să adopte un stil de viaţă vegetarian. În rest, carenţele care pot să apară într-un regim vegetarian sunt carenţa de B12, care poate să apară în câţiva ani dacă excludem cu totul alimentele de origine animală (de obicei se suplimentează cu capsule de B12); mai putem să avem de a face cu carenţa de calciu , fier şi zinc. De aceea dacă decidem să urmăm o alimentaţie de acest tip este bine să luăm legătura cu un specialist în domeniu, care să ne înveţe cum să combinăm alimentele astfel încât să nu apară astfel de carenţe.

Alina Nechita: Ce pericol poate să existe în ceea ce priveşte digestia la cei care aleg să prepare alimentele în stil raw?

Sorina Adam: După părerea mea alimentaţia de tip raw-vegan este puţin dezechilibrată. Nu prea putem să aducem toţi nutrienţii necesari prin acest tip de alimentaţie. Inclusiv unii fitonutrienţi din plante se absorb mai bine în condiţiile în care acestea sunt gătite. Pentru a ne aduce toţi nutrienţii necesari ar fi bine să mâncăm atât legume neprocesate, cât şi legume procesate termic. În ceea ce priveşte alimentaţia vegetariană, în special pentru cei care o adoptă pe perioada postului poate fi puţin dezechilibrată, în sensul că multe persoane aleg să înlocuiască produsele din carne cu produse foarte procesate: mănâncă mult pateu vegetal, mulţi cartofi prăjiţi, şniţele din soia. O alimentaţie de origine vegetală nu este neapărat şi sănătoasă, depinde cu ce înlocuim produsele de origine animală. Dacă înlocuim cu cereale integrale, cu multe legume, cu multe fructe, cu oleaginoase (nuci, seminţe, alune, migdale) atunci putem vorbi de o alimentaţie sănătoasă care ne aduce mulţi nutrienţi şi o cantitate mare de fibre.

 

Alina Nechita / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete a vizitat spitalele din Baia Mare
Sănătate marți, 16 decembrie 2025, 10:19

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete a vizitat spitalele din Baia Mare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete s-a aflat duminică, 14 decembrie, într-o vizită oficială în municipiul Baia Mare, la doar câteva...

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete a vizitat spitalele din Baia Mare
Alertă la Iași: bacterie periculoasă la Spitalul „Sfânta Maria”
Sănătate sâmbătă, 13 decembrie 2025, 11:12

Alertă la Iași: bacterie periculoasă la Spitalul „Sfânta Maria”

Ministrul Sănătății a mers de urgență la Iași și a anunțat o serie de măsuri pentru prevenirea oricărui risc epidemiologic sau...

Alertă la Iași: bacterie periculoasă la Spitalul „Sfânta Maria”
Categorii vulnerabile în fața noii tulpini de gripă
Sănătate sâmbătă, 13 decembrie 2025, 10:44

Categorii vulnerabile în fața noii tulpini de gripă

Acesta ciculă la nivel internațional, iar Centrul European de Prevenire și Controlul Bolilor spune că prezintă un risc moderat pentru populația...

Categorii vulnerabile în fața noii tulpini de gripă
„Lepra nu se ia printr-o şedinţă de masaj”, spune Spitalul de Boli Infecţioase
Sănătate vineri, 12 decembrie 2025, 13:29

„Lepra nu se ia printr-o şedinţă de masaj”, spune Spitalul de Boli Infecţioase

UPDATE, ora 14:40 Autoritățile sanitare au confirmat al doilea caz de lepră la Cluj-Napoca. Este vorba tot despre o tânără din Indonezia, care...

„Lepra nu se ia printr-o şedinţă de masaj”, spune Spitalul de Boli Infecţioase
Sănătate vineri, 12 decembrie 2025, 13:27

Contractul de execuție pentru Spitalul Regional, posibil în primăvara lui 2026

Contractul de execuţie pentru Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj ar putea fi semnat în perioada martie – aprilie anul viitor, a...

Contractul de execuție pentru Spitalul Regional, posibil în primăvara lui 2026
Sănătate vineri, 12 decembrie 2025, 10:30

Caz de lepră confirmat într-un salon SPA din Cluj-Napoca

Ministerul Sănătăţii a informat că joi, 11 decembrie, a fost confirmat un caz de lepră (boala Hansen), iar alte trei persoane sunt în curs de...

Caz de lepră confirmat într-un salon SPA din Cluj-Napoca
Sănătate joi, 11 decembrie 2025, 18:47

Raportul ‘Starea sănătăţii în UE’ face radiografia situației din România

Rata de vaccinare a copiilor împotriva rujeolei a fost în România cea mai scăzută din UE în 2024, în ţara noastră înregistrându-se 67% din...

Raportul ‘Starea sănătăţii în UE’ face radiografia situației din România
Sănătate joi, 11 decembrie 2025, 16:40

Screening-ul pentru cancer, lux în România

România încheie și anul 2025 cu una dintre cele mai mici rate de screening din Uniunea Europeană: accesul la prevenție rămâne un lux în lipsa...

Screening-ul pentru cancer, lux în România