Examinați carnea de porc înainte de a o consuma
Articol editat de , 4 decembrie 2018, 10:07
În preajma sărbătorilor de iarnă, cetățenii trebuie să fie atenți la carnea pe care o consumă, pentru a evita îmbolnăvirea cu trichineloză.
Boala, răspândită în întreaga lume, este o determinată de un vierme, care poate ajunge în organismul uman în urma consumului de carne contaminata.
Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Boala nu se transmite interuman.
De aceea, DSVSA Maramureș face câteva recomandări cetățenilor, și anume carnea consumată să fie examinată trichineloscopic, să se evite consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic, iar achiziţionarea cărnii să se facă doar în centrele comerciale specializate.
În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat contaminata, vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la medicul de familie.
În județul Maramureș există 8 centre de examinare la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din: Târgu Lăpuş, Sighetu Marmaţiei, Seini, Vişeu de Sus, Borşa, Baia Sprie și două centre în Baia Mare. Examenul trichineloscopic costă 11 lei.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!