Ascultă Radio România Cluj Live

Simulare de cutremur major, în Capitală

UPDATE ora 17.30:
EXERCIȚIU „SEISM 2018”: Primele concluzii ale autorităților:

Simulare de cutremur major, în Capitală

Articol editat de Camelia Velțan, 13 octombrie 2018, 11:00 / actualizat: 15 octombrie 2018, 12:25

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a anunţat că sâmbătă, 13 octombrie,  în cadrul exerciţiului naţional ‘Seism 2018’, a fost propusă instituirea stării de urgenţă, ce urmează să fie supusă spre aprobare preşedintelui României.
Alarma a fost dată la ora 8:37 pe un scenariu care presupune că ar fi avut loc un seism major de 7,5 pe scara Richter cu epicentrul în zona seismică Vrancea, ce a afectat cel mai mult municipiul Bucureşti.
În cadrul exercițiului, la ora 14.00, situația pagubelor și a victimelor se prezintă astfel:
Peste 1.000 de victime dintre care 400 decedate. De asemenea s-au înregistrat aproximativ 200 de clădiri prăbușite, 800 afectate grav și peste 1.400 afectate mediu.
Clădirile aparțin instituțiilor publice de la nivelul municipiului București, dar sunt și imobile de locuit.
A fost solicitat ajutorul internațional, acesta urmând să fie validat prin hotărîre de Guvern.
Forțele inspectoratelor județene pentru situații de urgență au început deplasarea spre Capitală
În sprijinul structurilor profesioniste de intervenție se află și celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne – Poliție, Jandarmerie, Inspectoratul General de Aviație, dar și forțe ale Ministerului Apărării Naționale.
Exerciţiul care va dura cinci zile are ca menire testarea concepţiei de răspuns la cutremur, modul în care reacţionează fiecare dintre judeţele ţării şi modul în care reacţionează autorităţile.

Ora 15.30

La acest moment, în cadrul exercițiului, sunt organizate 7 site-uri active (Fabrica de Iută, Fabrica de bere, Academia de Polițe, Academia Română, strada Speranței 24, strada Dacia 102, Jean Louis Calderon 36)
Evaluarea este în dinamică. Până în prezent există:
43 persoane salvate
108 persoane evacuate medical
22 de persoane dispărute
36 de persoane surprinse la înălțime
34 de persoane sub dărâmături pentru care se acționează
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE ora 12. 19 :

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 140 de km în zona  Vrancea. Unda seismică a afectat mai ales municipiul Bucureşti, unde comunicaţiile au fost întrerupte.
De asemenea şi comunicaţiile între capitală şi alte judeţe au fost întrerupte şi ulterior reluate.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a spus că în acest plan, instituţiile ştiu cum să acţioneze chiar dacă nu primesc ordine într-o primă fază după întreruperea comunicaţiilor.
Pentru Bucureşti la o primă evaluare sunt afectate clădirile cu risc seismic din Centrul vechi, în zona Universitate 12 clădiri prăbuşite,  în zona Ştefan cel Mare patru imobile şi un corp al Spitalului Colentina, iar aproximativ 200 de persoane au fost rănite.
Primele zeci de minute de la alerta de seism sunt dedicate doar pentru recunoaştere. 3.500 de victime vor trece prin punctele de prim ajutor. Se va activa şi Mecanismul de Protecţie Civilă, cu ajutor din alte ţări, exerciţiul fiind unul la nivel internaţional – a explicat Raed Arafat.
Ca exerciţiu pe plan naţional, noi vom mobiliza forţe în timp real. Deja sunt forţe care sunt pe drum din diferite judeţe. Alertele sunt date. Şi ce pot să vă spun este că, la un anumit moment, o parte din aceste echipaje care sunt în deplasare urmează să fie întoarse, iar o parte vor continua drumul până la Bucureşti, pentru a participa pe toată durata exerciţiului, pe cele cinci zile. Exerciţiul are o dimensiune foarte mare internaţională, care va începe să se vadă în următoarele zile şi va creşte treptat. Deci vor fi participări internaţionale în cadrul exerciţiului, vor fi participări poate din ţările din jurul nostru…
Uniunea Europeană şi NATO monitorizează acest exerciţiu. De asemenea, sâmbătă, 13 octombrie,  din Statele Unite ale Americii sunt aşteptaţi oficialii de la Agenţia pentru Situaţii de Urgenţă.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE ora 12. 05:

60 de pompieri si 16 autospeciale de la ISU Sibiu au plecat spre capitala in jurul orei 10,30.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE ora 11, 10:
Cea mai mare simulare de intervenţie în caz de cutremur din ultimii 20 de ani este în curs de desfăşurare în toată ţara.
Alarma pentru acest exerciţiu a fost dată la ora 8 şi 37 de minute pe un scenariu care presupune că s-a desfăşurat un seism major de 7,5 pe scara Richter, după cum a precizat Ministerul de Interne.
Au fost alertate toate unitatile subordonate ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, iar mai multe echipaje de pompieri din tara s-au deplasat spre Capitală unde există posibilitatea să se prăbuşească mai multe clădiri. Toţi angajaţii MAI au fost chemaţi de acasă, iar la Ciolpani a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.
Cu puţin timp în urmă la sediul Ministerului a avut loc şi o conferinţă de presă, la care s-a anunţat că exerciţiul va dura 5 zile.
Exerciţiul naţional ‘Seism 2018’, care a fost declanşat sâmbătă,13 octombrie, în jurul orei 9,00, are ca menire testarea concepţiei de răspuns la cutremur, modul în care reacţionează fiecare dintre judeţele ţării şi modul în care reacţionează autorităţile, a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Simulare de cutremur major, sâmbătă, 13 octombrie, în Capitală! Mai multe echipaje de pompieri din ţară au pornit spre București aşa cum s-ar întâmpla în cazul unui cutremur puternic, anunţă Ministerul de Interne.Potrivit exercițiului, Capitala a fost lovită de un seism cu magnitudinea de 7,5 grade.
Au fost alertate toate unitățile subordonate ale IGSU, după cum informează autoritățile, iar Centrul Național de Control și Conducere a fost activat la Ciolpani.
Este cea mai amplă simulare de intervenție în caz de seism major care are loc în Uniunea Europeană în ultimii 20 de ani.
Potrivit exercițiului vor fi scoși răniți dintre dărâmături, mașinile de intervenție vor circula cu girofar, vor veni aeronave militare din alte state pentru a ajuta la transportul victimelor.
În acest moment, la sediul Ministerului de Interne are loc o conferinţă de presă susținută de către secretarul de stat, dr. Raed Arafat.
Între orele 9.00 și 10. 05, toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune au preluat programul Radio România Actualităţi.

Absolvent din Alba Iulia, admis la Academia Forțelor Aeriene din SUA
Social marți, 18 iunie 2024, 12:45

Absolvent din Alba Iulia, admis la Academia Forțelor Aeriene din SUA

Un absolvent al Colegiului Naţional Militar ‘Mihai Viteazul’ Alba Iulia, care s-a remarcat în cei patru ani de liceu prin rezultate...

Absolvent din Alba Iulia, admis la Academia Forțelor Aeriene din SUA
Val de căldură și disconfort termic în toată România
Social marți, 18 iunie 2024, 11:36

Val de căldură și disconfort termic în toată România

Conform meteorologilor, marți, 18 iunie, este în vigoare primul cod galben de temperaturi ridicate şi disconfort în aproape jumătate din ţară....

Val de căldură și disconfort termic în toată România
Şase răniţi după ce o autoutilitară a intrat într-un autobuz
Social marți, 18 iunie 2024, 10:24

Şase răniţi după ce o autoutilitară a intrat într-un autobuz

Şase persoane au fost rănite în urma accidentului produs în localitatea Mădăras, după ce o autoutilitară a intrat într-un autobuz,...

Şase răniţi după ce o autoutilitară a intrat într-un autobuz
Puncte de prim ajutor pe perioada caniculei
Social luni, 17 iunie 2024, 15:54

Puncte de prim ajutor pe perioada caniculei

Primăria Satu Mare va deschide, cu sprijinul unor ONG-uri, puncte de prim ajutor şi distribuţie de apă potabilă pe perioada caniculară, a...

Puncte de prim ajutor pe perioada caniculei
Social luni, 17 iunie 2024, 13:16

Zile caniculare și nopți tropicale, în cea mai mare parte a țării

Prima a intrat deja în vigoare, este valabilă pe tot parcursul zilei şi vizează capitala şi 13 judeţe din cea mai mare parte a Olteniei, a...

Zile caniculare și nopți tropicale, în cea mai mare parte a țării
Social duminică, 16 iunie 2024, 16:44

Doi tineri au furat 248.000 de lei dintr-un apartament din Cluj-Napoca

În data 13 iunie cei doi au pătruns, prin escaladare, într-un imobil situat la parterul unui bloc de pe strada Horea din Cluj-Napoca, de unde ar...

Doi tineri au furat 248.000 de lei dintr-un apartament din Cluj-Napoca
Social duminică, 16 iunie 2024, 11:22

Cetățean ucrainean salvat din Munții Maramureșului

El a fost găsit aproape de vârful muntelui, la 1.800 de metri altitudine, cu probleme cardiace și epuizat fizic, dar acum se află în afara...

Cetățean ucrainean salvat din Munții Maramureșului
Social sâmbătă, 15 iunie 2024, 13:27

15 iunie 2024 – slujbă de pomenire a lui Mihai Eminescu

Ceremonialul religios a fost oficiat cu prilejul împlinirii a 135 de ani de la moartea ‘geniului poeziei româneşti’. „Astăzi l-am...

15 iunie 2024 – slujbă de pomenire a lui Mihai Eminescu