Ascultă Radio România Cluj Live

Noaptea Muzeelor în Transilvania

Noaptea Muzeelor în Transilvania

Articol editat de , 17 mai 2018, 14:41 / actualizat: 18 mai 2018, 14:10

Noaptea Muzeelor va reveni sâmbătă, 19 mai, cu a paisprezecea ediție a evenimentului organizat în toată Europa și va permite intrarea liberă în muzeele din Municipiul Cluj-Napoca, începând cu ora 18:00, până după miezul nopții.

Acest eveniment sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor, 18 mai.

În acest an tema ediției este Hyperconnected museums: New approaches, new publicsMuzee hiperconectate: Abordări noi, public nou.

Programul celor șapte muzee clujene care iau parte la Noaptea Muzeelor va fi total diferit față de cel obișnuit.

Muzeul de Paleontologie din cadrul Universității Babeș- Bolyai va oferi posibilitatea de a patrunde în trecutul îndepărtat al Clujului.

Prin intermediul vestigiilor paleontologice descoperite de-a lungul timpului, mai multe locuri din oraș cum ar fi Cetățuia, malurile Someșului, Piața Gării și Grădini-Mănăștur vor fi văzute în altă lumină.

Celelalte muzee care pot fi vizitate sâmbătă noaptea sunt: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (19:00-00:00), Muzeul de Mineralogie (19:00-00:00), Institutul Francez (20:00-23:00), Muzeul de Istorie al Universității Babeș- Bolyai (19:00-00:00), Muzeul Etnografic al Transilvaniei (18:00-01:00, ultima intrare) și Casino- Centrul de Cultură Urbană (22:00-00:00).

Carei

Noaptea Muzeelor va fi marcată sâmbătă, 19 mai, în municipiul Carei, printr-o suită de evenimente și acțiuni care se vor desfășura între orele 17:00-20:00.

Deschiderea va avea loc cu o paradă a costumelor istorice, în parcul dendrologic și în centrul municipiului.

De la ora 18:30 va avea loc vernisajul expoziției de fotografie:„Jertfa eroilor pentru făurirea României Mari”, organizată de colonelul în rezervă Voicu Șichet, urmată, la ora 19:30, de prezentări și demonstrații de luptă cu arcul susținute de Asociația Corvus Regia, și de prezentarea interactivă Cavalerii Teutoni – trecut și prezent.

Pe toată durata zilei de sâmbătă, vor fi deschise expozițiile de bază și cele temporare din incinta Castelului Károlyi.

Satu Mare

Sătmărenii sunt așteptați sâmbătă, 19 mai, la expozițiile, activitățile artistice și atelierele de creație organizate la Muzeul Județean de Istorie și Muzeul de Artă, în cadrul evenimentului anual Noaptea Muzeelor.

La Muzeul Județean de Istorie, începând cu ora 17:00, pot fi vizitate mai multe expoziții. Este vorba despre expoziţia permanentă de arheologie şi etno-istorie, expoziția de pictură GEORG HALLER – organizată de Forumul Democrat German din Satu Mare și Muzeul Șvabilor Dunăreni din Ulm – Germania, expoziţia de cactuşi şi plante suculente organizată de Asociaţia Aztekium și expoziția foto-documentară TIMPUL NOU – dedicată Centenarului Marii Uniri, organizată de Asociaţia SAVO Satu Mare.

De la ora 20:00 este prevăzut un program folcloric susţinut de Ansamblul Ceatăra din Carei, urmat, de la ora 21:30, de momentul artistic cu tema „ROMANA”- dans românesc de societate compus în anul 1849 de Iacob Mureşianu, susţinut de elevi ai Colegiilor Naţionale Mihai Eminescu şi Doamna Stanca, și un recital de muzică folk susținut de cantautorul George Negrea, de la ora 22:00.

La Muzeul de Artă, pot fi vizitate pe tot parcursul zilei expoziţiile permanente de artă plastică „Aurel Popp” și „ Micul Prinţ ”.
De la ora 17:00, elevi ai Liceului de Artă Aurel Popp organizează un atelier de creație, urmat de un program artistic pop rock, susţinut de cursanţii Şcolii de Artă Satu Mare, un program folcloric susţinut de Ansamblul „Florile Tărnii” din Tarna Mare şi „Doruri Sătmărene” al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

Sibiu

Și în acest an, principalele muzee din Sibiu își deschid porțile în Ziua Internațională a Muzeelor din 18 mai, respectiv în Noaptea Muzeelor din 19 mai.

Este ocazia în care toate sediile Muzeului Național Brukenthal vor fi deschise cu program normal de vizitare în mod gratuit. Ca de fiecare dată, Palatul Brukenthal din Piața Mare va fi principalul punct de atracție. Aici vă puteți pierde printre mii de picturi, gravuri, desene, sculpturi sau piese de mobilier deosebite.

Sâmbătă, 19 mai, în intervalul orar 18.00–24.00 Muzeul Național Brukenthal deschide în regim gratuit de vizitare Muzeul de Istorie Casa Altemberger și Muzeul de Artă Contemporană.

Special pentru Noaptea Muzeelor 2018, la Muzeul de Istorie a fost actualizată expoziția „Bresle sibiene” cu peste 40 de piese noi.

Un alt punct de atracție în Noaptea Muzeelor va fi Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde intrarea va fi liberă între orele 18:00 și 24:00.

Vizitatorii se vor putea delecta și cu preparate culinare tradiționale și ateliere interactive.

Trupele Domino și Vama concertează pe scena de pe lac amenajată în cel mai mare muzeu etnografic în aer liber din Europa. Tot în programul Muzeului Astra este inclusă și Caravana Noaptea Muzeelor, o acțiune inedită devenită tradiție în Sibiu.

Bistrița Năsăud

La Bistrița se sărbătorește în acest sfârșit de săptămână Noaptea Muzeelor.

Porţile principalelor secţii muzeale existente în judeţul Bistriţa-Năsăud – Muzeul Bistriţa, Casa Argintarului, Muzeul Grăniceresc Năsăud şi Muzeul de Artă Comparată Sângeorz Băi – vor fi deschise gratuit sâmbătă, 19 mai, între orele 18 și 24.

La Muzeul Bistriţa, de la ora 20:30, se va desfăşura un concert de muzică jazz, avându-o ca protagonistă pe artista Oana Laura Mureşan.

O altă noutate o reprezintă traseul interactiv digital „Salvează-ţi camarazii!”, creat prin aplicația Questo, prin care publicul va descoperi singur spaţiul muzeal, expoziţiile şi poveştile din spatele exponatelor.

La Casa Argintarului va fi organizat un atelier de meşteşugărit şi confecţionare obiecte din fetru, pictarea şi ornarea unor cutiuţe decorative din lemn şi va fi proiectat filmul „Bistriţa în imagini vechi”.

Sebeș

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a alăturat evenimentului cultural Noaptea Muzeelor, iar în acest an marcăm cea de-a doua ediție. Sâmbătă, 19 mai 2018, muzeul nostru va fi deschis publicului până la ora 23.00.

Pe lângă vizitarea gratuită a expoziţiilor muzeului, oaspeţii vor fi întâmpinaţi cu o serie de surprize pregătite de organizatori, în atmosfera feerică oferită de grădina muzeului.

Alba Iulia

”Noaptea în care istoria prinde viață” va fi marcată la Alba Iulia prin evenimente specifice, spune muzeograful Ana Dumitran, şef sectie MUSEIKON:

Atelierele de pictură şi de grafică, eventual pentru cei doritori vom putea să şi citim din vechile texte scrise cu caractere chirilice. Dar mai ales vă invităm la ceva inedit. Este vorba de un recital de jazz al Laurei Orian, Drumul prin oglinzi, o primă audiţie aş spune absolută, din câte am dedus din discuţiile cu artista (Laura Orian fiind una dintre cele mai talentate cântăreţe de jazz din România la ora actuală).

Jazz înseamnă mult mai mult decât însemna altădată. În cazul nostru este un proiect pe care acum îl iniţiem şi care va avea în fiecare lună o întâlnire cu publicul, în care încercăm să dăm acestei forme muzicale o sursă de inspiraţie nouă, muzica bisericească veche. (Ana Dumitran)

 

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

 

 

Restricții de circulație pe A3 – Autostrada Transilvania
Transilvania luni, 22 iulie 2024, 11:47

Restricții de circulație pe A3 – Autostrada Transilvania

Marți, 23 iulie, vor fi restricții de circulație pe A3 – autostrada Transilvania, anunță Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj....

Restricții de circulație pe A3 – Autostrada Transilvania
SculptFest 2024, festivalul tradițiilor în Valea Sohodol
Transilvania sâmbătă, 20 iulie 2024, 06:00

SculptFest 2024, festivalul tradițiilor în Valea Sohodol

Între 26 și 28 iulie, Valea Sohodol din Căbești va găzdui cea de-a treia ediție a SculptFest, un festival care promite să aducă laolaltă...

SculptFest 2024, festivalul tradițiilor în Valea Sohodol
Centura Beiuș va fi conectată cu drumul spre Stâna de Vale
Transilvania vineri, 19 iulie 2024, 13:46

Centura Beiuș va fi conectată cu drumul spre Stâna de Vale

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat construirea unui tronson nou al Centurii Beiuș. Proiectul Centura Beiuș –...

Centura Beiuș va fi conectată cu drumul spre Stâna de Vale
Patru noi pasaje pe cele mai aglomerate artere din Oradea | FOTO
Transilvania joi, 18 iulie 2024, 19:47

Patru noi pasaje pe cele mai aglomerate artere din Oradea | FOTO

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a emis avizul final pentru pasajele rutiere și pietonale din Oradea....

Patru noi pasaje pe cele mai aglomerate artere din Oradea | FOTO
Transilvania joi, 18 iulie 2024, 11:25

Centrul și nordul țării scapă de caniculă

Valul de caniculă începe sã se restrângă treptat și pentru prima dată dupã aproape două săptămâni, în centrul și nordul țării nu va...

Centrul și nordul țării scapă de caniculă
Transilvania miercuri, 17 iulie 2024, 12:48

După caniculă, se anunță furtuni!

Până joi dimineaţă, 18 iulie, în zona de munte, în Banat, Crişana, Maramureş şi în jumătatea de nord a Moldovei se aşteaptă ploi...

După caniculă, se anunță furtuni!
Transilvania marți, 16 iulie 2024, 12:59

Au început forajele geotehnice pentru modernizarea Transfăgărășanului

Au început forajele geotehnice care vor sta la baza proiectului de modernizare al Transfăgărășanului (DN7C). În cadrul studiului de...

Au început forajele geotehnice pentru modernizarea Transfăgărășanului
Transilvania marți, 16 iulie 2024, 11:06

Cod galben de instabilitate atmosferică în Transilvania

Cod galben de instabilitate atmosferică în Transilvania.   Marți, 16 iulie, va intra în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică...

Cod galben de instabilitate atmosferică în Transilvania