Ascultă Radio România Cluj Live

Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au lansat atacul aerian în Siria. Rusia reacționează (UPDATE)

Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au lansat atacul aerian în Siria. Rusia reacționează (UPDATE)

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 aprilie 2018, 09:33 / actualizat: 14 aprilie 2018, 12:35

UPDATE, ora 12:30

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis sâmbătă dimineaţa, 14 aprilie, un comunicat în care a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune şi a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Aliatul Siriei şi al Iranului în teritoriu condamnă atacul din această zonă sensibilă, unde personalul rus ajută guvernul legitim în lupta sa împotriva terorismului, a precizat liderul de la Kremlin. De asemenea, Putin a afirmat că escaladarea conflictului din Siria va produce efecte devastatoare asupra întregului sistem al relaţiilor internaţionale.
Şeful de stat rus a adăugat că încă nu au fost prezentate dovezi că regimul condus de Bashar al-Assad a efectuat atacul chimic de săptămâna trecută din oraşul Duma, care a servit drept pretext pentru atacul aliaţilor.

Preşedintele Comisiei de afaceri externe ruseşti, Konstantin Kosaciov, a numit lovitura aliată un atac împotriva unui stat suveran şi o încălcare gravă a dreptului internaţional, care a avut, foarte probabil, scopul să împiedice activitatea misiunii de experţi ai Organizaţiei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Chimice, care trebuie să investigheze informaţia despre atacul din oraşul Douma.

…………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE,  ora 5.50:

Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au lansat un atac aerian coordonat în Siria, susţinut de rachete lansate de pe nave din Marea Mediteranã, ca represalii la presupusul atac chimic efectuat acum o sãptãmânã la Douma, atac atribuit regimului condus de Bashar al-Assad.

Au fost vizate baze militare, infrastructuri de producţie chimicã de la Damasc şi un centru de cercetãri militare din apropierea oraşului Homs. Oficiali militari americani au precizat cã aliaţii au avut grijã sã nu loveascã forţele ruseşti din Siria, dar cã Moscova nu a fost avertizatã înainte de începerea operaţiunii.

Atacul, care s-a încheiat deja, potrivit şefului statului major general american, generalul Joe Dunford, a fost declanşat exact în momentul în care Donald Trump fãcea anunţul la Casa Albã.

Premierul britanic, Theresa May, a justificat participarea Regatului Unit la operaţiunea în Siria, estimând cã nu există nicio altã alternativã la folosirea forţei. La rândul sãu, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a spus cã aliaţii nu pot permite perpetuarea folosirii de arme chimice.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat, cu puţin timp în urmă, o operaţiune militară în curs în Siria, alături de Franţa şi Regatul Unit, pentru a pedepsi regimul preşedintelui Bashar al-Assad, pe care îl acuză de un atac chimic contra civililor.

Într-o intervenţie la Casa Albă el a precizat că operaţiunea va dura cât este necesar. Acestea vizează infrastructuri de producţie chimică. Premierul britanic a justificat participarea Regatului Unit estimând că nu există nicio alternativă la folosirea forţei. În timp ce preşedintele Donald Trump a făcut acest anunţ, un corespondent al France Presse a anunţat că la Damasc, în Siria au fost auzite mai multe explozii.
Loviturile sunt răspunsul la un atac chimic care ar fi avut loc săptămâna trecută asupra oraşului sirian rebel Douma. Preşedintele Donald Trump, care a anunţat declanşarea operaţiunii, a spus că cele trei ţări vor recurge la toate instrumentele militare, economice şi diplomatice pentru a împiedica utilizarea armelor chimice.
La operaţiune au participat avioane de luptă franceze şi britanice, iar SUA au folosit rachete Tomahawk şi bombardiere B-1.
Potrivit Ministerului Apărării din Rusia, Statele Unite şi aliaţii lor au lansat peste 100 de rachete asupra Siriei, iar un număr semnificativ dintre ele au fost interceptate de forţele siriene.
Armata americană a precizat că aliaţii au avut grijă să evite forţele ruse prezente în număr mare pe teritoriul sirian, iar Ministerul rus al Apărării a confirmat că poziţiile sale din Siria nu au fost atinse.

 

Radio România Actualități

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Greve în transportul public
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei joi, 2 mai 2024, 10:27

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania

Sperăm că v-aţi ales deja vopseaua pentru ouă, pentru că astăzi veţi avea nevoie de ea. Deşi, dacă e să mergem pe metodele tradiţionale,...

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 12:00

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul regizat de Tudor Giurgiu spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată...

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj