Ascultă Radio România Cluj Live

Premierul, în vizită la Bruxelles

Premierul, în vizită la Bruxelles

Articol editat de Andrei Cretoiu, 21 februarie 2018, 09:00

Premierul Viorica Dăncilă are programată miercuri, 21 februarie, la Bruxelles, o întâlnire cu şeful Comisiei Europene, Jean Claude Junker, după ce ieri a discutat cu preşedinţii Parlamentului şi Consiliului European.

Pe agenda întâlnirilor, priorităţile viitoarei preşedinţii a României la Consiliul Uniunii, în prima jumătate a anului viitor, dar şi consolidarea statului de drept, subiect asupra căruia au insistat liderii europeni.

Am subliniat importanța președinției române, în primul rând, pentru adoptarea cadrului financiar multianual. Parlamentul insistă asupra aprobării definitive a CFM-ului înainte înainte de alegerile europene, deci în acest mandat, şi contăm pe colaborarea cu preşedinţia română. Am discutat şi despre nevoia ca bugetul european să crească, nu am dori ca banii să vină din buzunarul cetăţenilor, ci, aşa cum va propune Parlamentul în următoarele zile, taxând economia digitală. (Antonio Tajani)

Premierul Viorica Dăncilă crede că o bună cooperare cu instituțiile comunitare este benefică pentru Europa, dar și pentru România, întrucât există o serie de provocări pe care țara noastră va trebui să le gestioneze în prima jumătate a anului 2019.

Am fost întru totul de acord cu domnul preşedinte Antonio Tajani referitor la creșterea bugetului sau menținerea unui buget de același nivel, dar, în același timp, susținerea politicii de coeziune și a politicii agricole comune.

Și voi veni să vorbesc în Parlamentul European despre viitorul Europei, la care România trebuie să fie parte activă, o parte implicată, având în vedere, așa cum am spus anterior, președinția și provocările. (Viorica Dăncilă)

Premierul Viorica Dăncilă a discutat marți, 20 februarie, la Bruxelles, şi cu comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu. În atenţie: problema absorbţiei întârziate a fondurilor europene. Este un subiect despre care comisarul Corina Creţu a vorbit la RRA, într-un interviu în exclusivitate.

Ea a avertizat încă o dată că autorităţile de la Bucureşti trebuie să grăbească şi să simplifice procedurile pentru folosirea banilor europeni, iar una dintre problemele cele mai grave este la construirea celor trei spitale regionale, proiect cu fonduri europene care se află mult în urma calendarului propus.

Anul 2018 este unul crucial pentru absorţia fondurilor europene, iar România riscă să piardă foduri de sute de milioane de euro, a spus încă o dată comisarul european, care a adăugat că şi autorităţile române sunt conştiente de acest pericol şi au decis să ia noi măsuri.

Am convenit împreună că este necesară o acţiune conjugată, urgentă, pentru abordarea riscului de absorbţie, pentru că, în primul rând, avem pe Programul Operaţional Regional un risc de pierdere de peste 800 de milioane de euro. Doamna prim-ministru a luat decizia de a institui un grup de lucru pentru a accelera simplificarea procedurilor şi absorbţia fondurilor UE în România şi am decis ca şi eu, în calitate de comisar european, să am un reprezentant al meu. (Corina Crețu)

Unul dintre cele mai mari riscuri de pierdere a fondurilor europene este la construcţia celor trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj- Napoca şi Craiova, proiect început în urmă cu trei ani, dar care a rămas mult în urma termenelor stabilite, a mai spus în exclusivitate la RRA comisarul Corina Creţu.

Timpul zboară, aprobarea acestor proiecte s-a făcut în iulie 2015. Până în 2018, lucrurile s-au mişcat foarte greu şi singura certitudine, din păcate, este că Guvernul României împreună cu autorităţile din Iaşi, Cluj, Craiova au stabilit amplasamentele. (Corina Crețu)

Până luna viitoare ar fi trebuit să fie făcute şi studiile de fezabilitate, însă din cauza întarzierilor, acum a fost convenit un nou calendar cu un prim termen în octombrie, pentru ca lucrările de construcţie să poată fi începute anul viitor. Dacă nici acest ultim calendar nu va fi respectat, riscul de a pierde finaţarea europeană creşte exponenţial.

Statele membre trebuie să respecte o aşa-numită regulă de dezangajare, conform căreia Comisia poate retrage fondurile dacă nu sunt cheltuite timp de trei ani după ce au fost alocate autorităţilor naţionale.

Astfel, dacă lucrările nu sunt finalizate şi plăţile nu au fost efectuate integral în perioada de eligibilitate, adică până în anul 2023, acestea nu mai pot fi rambursate de către Comisie.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Analiza partidelor după numărătoarea paralelă a voturilor
Politic luni, 10 iunie 2024, 16:44

Analiza partidelor după numărătoarea paralelă a voturilor

Partidele analizează deja rezultatele provenite din numărarea paralelă a voturilor, conform datelor din procesele verbale de la secţiile de...

Analiza partidelor după numărătoarea paralelă a voturilor
A câștigat alegerile cu 100 la sută din voturi!
Politic luni, 10 iunie 2024, 16:20

A câștigat alegerile cu 100 la sută din voturi!

Un primar din Alba a obţinut un scor de 100% la alegerile de ieri, iar alţi trei colegi de-ai săi din Partidul Naţional Liberal au avut peste...

A câștigat alegerile cu 100 la sută din voturi!
Cătălin Drulă a demisionat și anunță noi alegeri în partid
Politic luni, 10 iunie 2024, 13:38

Cătălin Drulă a demisionat și anunță noi alegeri în partid

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni, 10 iunie 2024, că va convoca alegeri pentru conducerea partidului.   El a precizat, în...

Cătălin Drulă a demisionat și anunță noi alegeri în partid
Primari cu nouă mandate, realeși de comunitățile lor
Politic luni, 10 iunie 2024, 13:28

Primari cu nouă mandate, realeși de comunitățile lor

Cel mai longeviv primar din Alba, cel din comuna Sântimbru, liberalul Ioan Iancu Popa, care ocupă această funcţie din 1990, a câştigat un nou...

Primari cu nouă mandate, realeși de comunitățile lor
Politic luni, 10 iunie 2024, 11:18

Cum au reacționat politicienii la aflarea rezultatelor exit-poll-ului

Reacţiile politicienilor după anunţarea rezultatelor sondajului realizat la ieşirea de la urne, într-o sinteză de Iulia Gherman: Președintele...

Cum au reacționat politicienii la aflarea rezultatelor exit-poll-ului
Politic luni, 10 iunie 2024, 10:46

Alegeri locale 2024: rezultate parțiale | UPDATE

PSD a câştigat la capitolul vot politic în ţară (consilii judeţene) cu 35%, fiind urmat de PNL – 28%, ADU şi AUR – câte 12%,...

Alegeri locale 2024: rezultate parțiale | UPDATE
Politic luni, 10 iunie 2024, 10:18

Alianța PSD-PNL e câștigătoare la alegerile europarlamentare

Lista de candidaţi a coaliţiei PSD-PNL la alegerile europarlamentare a întrunit 53% din voturile alegătorilor, în timp ce candidaţii AUR au...

Alianța PSD-PNL e câștigătoare la alegerile europarlamentare
Politic luni, 3 iunie 2024, 13:23

Noutăţi tehnice și curiozități despre procesul de votare din 9 iunie

Este ultima săptămână de campanie electorală pentru alegerile europarlamentare şi locale, programate duminică, 9 iunie.   Sunt...

Noutăţi tehnice și curiozități despre procesul de votare din 9 iunie