Ascultă Radio România Cluj Live

Breaking Rules – proiect al Universității de Artă și Design din Cluj

Breaking Rules – proiect al Universității de Artă și Design din Cluj

Articol editat de cristina.rusu, 26 octombrie 2017, 06:00 / actualizat: 26 octombrie 2017, 8:29

Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (UAD) propune o serie de manifestări artistice dedicate viitorului Centru de Artă Contemporană (ECCA).

Realizarea acestora are loc atât în centrele dedicate evenimentelor artistice, cât și în parteneriat cu unele dintre spațiile muzeale reprezentative, instituții care găzduiesc opere și susțin proiecte ale artiștilor, membri ai universității și ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Cluj.

Conceptul manifestării artistice este subordonat titlului-generic și se referă la provocarea la care este permanent expus artistul contemporan, aceea de a-și pune în valoare creația și de a-și spațializa opera în funcție de simbolistica și destinația cadrului de expunere.

Breaking Rules presupune exersarea capacității de adaptare a unui demers artistic și de testare a impactului pe care îl poate avea asupra unor zone aparținând altor domenii, precum știința sau istoria.

Spațiile dedicate promovării artei sunt provocate să se racordeze la o realitate contemporană care este construită prin aportul mișcărilor artistice aparținând unor generații succesive, care au capacitatea de a reinventa permanent dialogurile dintre diversele medii vizuale și alte domenii de cunoaștere.

Breaking Rules reprezintă și o experiență în confruntarea esteticii operei de artă și a imanenței sale ca eveniment „trăit”, cu spațiile destinate memoriei obiectelor, a evenimentelor de larg interes deja atestate sau care se adresează studiului istoriei naturale. Memoria obiectului artistic și a celui istoric împart același spațiu de expunere, stabilind raporturi de paritate la nivelul simbolurilor, al apartenenței la un subconștient colectiv, stimulând capacitatea publicului de a interoga noi valențe în cadrul semnificațiilor anterior atribuite.

Proiectele artistice iau forma unor expoziții de grup și a unor intervenții creative asumate la nivel individual în spațiile puse la dispoziție de instituțiile partenere din Cluj-Napoca: Galeria Casa Matei – UAD, Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) și Colecţia de Istorie a Farmaciei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca (în spațiile: Muzeul Botanic, Vivariul, Muzeul de Paleontologie şi Stratigrafie, Muzeul de Mineralogie, Muzeul de Istorie al Universităţii, Galeria de Artă „Paul Sima”), Institutul Cultural Francez.

Spațiul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, găzduiește în perioada 26 octombrie – 5 noiembrie 2017, sub genericul Breaking Rules, trei expoziții temporare ale artiștilor reprezentanți ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca (UAD), respectiv ai Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Cluj (UAP), a căror inaugurare oficială va avea loc la sediul muzeului (Palatul Bánffy, P-ţa Unirii nr. 30), joi, 26 octombrie, cu începere de la ora 18:00.

Dintre acestea, expoziția colectivă Pictură/Sculptură/Grafică se remarcă prin ansamblul operelor care aparțin tradiției Școlii de la Cluj, momentele sale de referință în diferitele etape în care s-a făcut remarcată pe plan național și internațional. Alte două proiecte, unul de fotografie și altele care fac parte din ediția a treia a Bienalei Internaționale de Ceramică, constituie alte componente importante în cadrul implicării proiectelor artiștilor clujeni într-un spațiu muzeal dedicat artelor.

Școala de Pictură Clujeană este reprezentată de generațiile de profesori, studenți și doctoranzi ale căror nume se leagă de un prestigiu internațional consacrat, cu o continuitate menținută odată cu recunoașterea valorii parcursurilor artistice individuale.

În funcţie de preferinţele artistice şi de tematică, pictura prezentă în această expoziție se situează la graniţa dintre figurativul promovat de Şcoala de pictură de la Cluj şi abstract, acoperind o largă plajă stilistică și tematică.

Prin inserarea proiectului în cadrul general al programului Breaking Views, se urmărește familiarizarea publicului cu pictura clujeană, bine ancorată și promovată în spațiul european, relevant pentru tendințele artei contemporane.

Această tendință de reconfirmare a unor proiecte artistice susținute sunt completate de selecții din operele graficienilor clujeni.

Departamentul Grafică al UAD propune limbaje diverse care fac obiectul studiului aprofundat al tehnicilor tradiționale și experimentale. În demersul actualelor configurări ale spațiului vizual, Breaking Rules reprezintă o provocare continuă, lansată asupra efectelor poetice sau descriptive ale desenului și ale metodelor tehnice de multiplicare exercitate riguros la nivelul reprezentării obiectului artistic.

Lucrările din cadrul departamentului Sculptură al UAD reflectă efortul de constituire al unui limbaj vizual propriu, care să răspundă imperativelor de autocunoaştere şi maturizare în condiţiile mutaţiilor continue pe care le trăieşte contextul artistic local şi internaţional.

În esenţă, exponatele însumează o serie de căutări care încearcă să rezolve întrebarea: Care este obiectul sculpturii astăzi? sau Ce este sculptura?

Pe marginea acestor interogaţii sunt lansate dezbateri în cadrul departamentului de sculptură al UAD Cluj, pe parcursul anilor de studii, privind chestionarea continuă a limitelor limbajului vizual. Această chestionare este fundamentată atât de gama enormă de materiale, tehnici şi tehnologii de producţie, cât şi de diversificarea abordărilor conceptuale şi a strategiilor creative ale secolului XX, care şi-au lăsat amprenta asupra contemporaneităţii. Toţi aceşti factori impun modalităţi de expunere noi, pertinente şi adecvate.

Proiectul personal de fotografie Looking / Despre privire este semnat de artistul Feleki Károly.

Sub genericul Breaking Rules, ansamblul expunerii aduce în dezbatere puterea și importanța privirii, respectiv a ambasadorilor privirii care sunt ochii noștri în relațiile inter-umane.

Expoziția Breaking Rules este întregită de manifestările organizate în cadrul Bienalei Internaționale de Ceramică 2017, ajunsă la ediția a treia.

Dintre acestea, se remarcă Competiția Internațională, expozițiile Tineri Artiști Ceramică și Sticlă și SINCRON, în care ceramiști, sculptori și profesioniști multimedia realizează în diferite spații ale Muzeul de Artă un demers artistic în care lutul conlucrează cu noile media pentru a crea obiecte asociate unor video-instalații.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

”Fata cu unicorn” de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România
Cultural vineri, 2 mai 2025, 12:18

”Fata cu unicorn” de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România

Lucrarea ‘Fata cu unicorn’ de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu,...

”Fata cu unicorn” de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România
Programul de vizitare, extins cu o oră, la Muzeul Naţional al Unirii
Cultural miercuri, 30 aprilie 2025, 19:30

Programul de vizitare, extins cu o oră, la Muzeul Naţional al Unirii

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va trece de joi, 1 mai, la programul de vară.   Astfel, până în septembrie, va putea fi vizitat de...

Programul de vizitare, extins cu o oră, la Muzeul Naţional al Unirii
Filmul ‘Anul Nou care n-a fost’ a primit marele trofeu la Gala Premiilor Gopo
Cultural miercuri, 30 aprilie 2025, 10:36

Filmul ‘Anul Nou care n-a fost’ a primit marele trofeu la Gala Premiilor Gopo

Filmul ‘Anul Nou care n-a fost’, în regia lui Bogdan Mureşanu, a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj, la Gala...

Filmul ‘Anul Nou care n-a fost’ a primit marele trofeu la Gala Premiilor Gopo
Spectacole de neratat în luna mai la Teatrul de Nord Satu Mare
Cultural marți, 29 aprilie 2025, 14:37

Spectacole de neratat în luna mai la Teatrul de Nord Satu Mare

La începutul lunii mai, Trupa Mihai Raicu vă invită să (re)descoperiți trei povești captivante, care vorbesc, fiecare în felul său, despre...

Spectacole de neratat în luna mai la Teatrul de Nord Satu Mare
Cultural luni, 28 aprilie 2025, 13:19

În luna mai, Teatrul din Turda își spune poveștile

În luna mai, TNAMT transformă fiecare sfârșit de săptămână într-o mini-stagiune plină de umor și magie fie că vrei să râzi, să...

În luna mai, Teatrul din Turda își spune poveștile
Cultural duminică, 27 aprilie 2025, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Richard al II-lea

Duminică, 27 aprilie, de la ora 20.03, Radio Cluj și Teatrul Naţional Radiofonic, prezintă piesa Richard al II-lea de William Shakespeare.  ...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Richard al II-lea
Cultural vineri, 25 aprilie 2025, 13:58

Concert extraordinar Robin and the Backstabbers – Ritualul primăverii

Dacă doriți să descoperiți ritualul primăverii transpus în muzică, atunci Robin and the Backstabbers și dirijorul Remus Grama, alături de...

Concert extraordinar Robin and the Backstabbers – Ritualul primăverii
Cultural joi, 24 aprilie 2025, 10:36

Maestrul Lawrence Foster la Filarmonica Transilvania

Ultima zi de vineri a lunii aprilie (25 aprilie 2025) le va prilejui melomanilor o nouă întâlnire cu Maestrul Lawrence Foster, de această dată...

Maestrul Lawrence Foster la Filarmonica Transilvania