Ascultă Radio România Cluj Live

Să ciocnim în cinstea berii!

Orz, drojdie, apă şi hamei. Iubită de unii şi evitată de alţii, berea este, fără îndoială, una dintre cele mai populare băuturi. Din anul 2008, o sărbătorim în cea dintâi zi de vineri a lunii august. Cu această ocazie, am dorit să aflăm opinia oamenilor:

Să ciocnim în cinstea berii!

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 august 2017, 06:00

– Câteodată mai degust un pic de bere, deși nu sunt băutoare. În general îmi place berea nefiltrată sau cea neagră dar, dacă nu există la îndemână, pot să beau și bere normală, adică blondă. O consum într-o cantitate mică, o sticlă-două pe lună – de obicei seara, cu prietenii, pe o terasă.

– Îmi place berea, atât cea blondă, cât și cea neagră. De obicei o beau după orele de program, seara sau în weekend, când nu conduc, iar vara, doar când se mai răcorește. Eu chiar mi-am făcut lucrarea de licență pe tema berii. Din păcate, producătorii nu mai respectă procesul tehnologic ce altădată și anume fermentația naturală – un pic e forțată, cu ajutorul enzimelor. Organismul resimte că nu mai e un produs 100% natural, cum era acum douăzeci-treizeci de ani.

– Nu sunt băutoare de bere, dar nu refuz un pahar dacă, de exemplu, mănânc doi mici.

Despre tendinţele actuale în privinţa consumului de bere ne vorbeşte Alexandra, manager de local:

Consumatorii sunt din ce în ce mai pretențioși, berile obișnuite, pe care le găsești în orice bar, devin din ce în ce mai greu consumate – pentru că, la fel de ușor, le găsești și într-un hipermarket, la un preț mult mai bun. Când ies în oraș, oamenii încearcă să consume o bere mai specială. Berile nefiltrate merg foarte bine, precum și cele artizanale. Cu cât apar mărci noi și mai interesante, cu atât sunt mai cerute. Vorbim inclusiv de beri brune, roșcate, blonde, nefiltrate, dar se merge foarte mult pe cea din urmă. În perioada verii crește mult consumul de bere, de câteva ori față de iarnă.

Cu toate că unii tind să o considere un aliment, doctorul Ioan Mureşan ne avertizează că este o băutură, fiindcă are alcool. Tot el precizează că importantă este cantitatea:

Faptul că oamenii beau o bere nu e o problemă, dar dacă beau mai multe, la fiecare se adună un consum de calorii care modifică totalul de calorii din ziua respectivă și care pot duce la îngrășare. În perioada aceasta, de vară și de căldură, bineînțeles că ar fi un nonsens să interzicem consumul de bere, să nu o recomandăm deloc. Noi, medicii, nu suntem de acord cu excesele.

 

Cristina-Elena Talpoș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
Reportaje vineri, 11 aprilie 2025, 14:34

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​

În perioada 11 – 13 aprilie 2025, Oradea găzduiește prima ediție a unui hackathon intensiv de 72 de ore, organizat de Uniunea Studenților din...

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
Reportaje sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci

La o aruncătură de băț de Bonțida, la doar 2,84 kilometri în linie dreaptă, se află un castel cu o poveste fascinantă, plină de umor,...

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Reportaje joi, 3 aprilie 2025, 14:10

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului

Centrul de zi al Asociației Autism Transilvania își deschide astăzi porțile către vizitatorii dornici să învețe în cadrul unor ateliere de...

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie