Ascultă Radio România Cluj Live

Sălăjenii care fac produse cu adevărat tradiționale

Valentin Vălcăuan este printre puținii sălăjeni care obțin produse cu adevărat tradiționale, din cantități mici de fructe, culese manual.

palinca de fructe din salaj

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 iulie 2017, 06:00

– Sunt producător mic, doresc calitate și am obținut calitate. Nu sunt axat pentru producție mare. (Valentin Vălcăuan)

Reporter: Vorbim aici mai mult de pasiune, de tradiție.

– Da. Fructele sunt deosebit de gustoase și aromate în zonă, datorită pământului, care este extraordinar de benefic și fertil pentru fructe. (Valentin Vălcăuan)

Rep: Ce fel de sortimente obțineți dumneavoastră?

– Prune, piersică, caise, coarne.

Rep: Pălincă de coarne? Am auzit doar de compot de coarne!

– Țuica de coarne este cea mai scumpă țuică din lume! O sticlă de 700 de ml, înregistrată la Academia de alcool de la Viena, costă în jur de 1.500-1.800 de euro. Acolo se fac analize exact cum se fac într-un laborator pentru oameni.

Frații Ghieruțan, din localitatea Fântânele, obțin produse tradiționale locale din lapte de capră. Cei doi explică de ce un produs tradițional nu poate fi produs în cantități mari:

– Păi…sunt deosebite prin faptul că animalele noastre merg pe câmp și mănâncă ce le place de acolo. 

Reporter: Se spune că dvs. lăsați animalele să pască pe câmpuri unde cresc și plante medicinale.

– Da, așa este. Relația între producător și client e o relație transparentă, nu e ca și în supermarket unde procesatorul poate să scrie pe etichetă orice iar clientul nu are posibilitatea să verifice lucrul ăsta, pentru că el merge și vede raftul. Aici ne vede pe noi, cei care producem și oricând pot să facă o vizită sau să se intereseze mai îndeaproape despre produsul ăsta. Produsul de producător întotdeauna va fi net superior (dacă producătorii sunt serioși), unui produs de procesator. 

Autoritățile spun că sunt tot mai puțini producători interesați să obțină produse tradiționale după ce legislația a fost modificată. Directorul Direcției Agricole Sălaj, Valentin Duca:

Într-adevăr, persoanele, producătorii nu se prea înghesuie la schemele de calitate. Legislația este mai clară și, pe undeva, îi lasă pe adevărații producători de produse de tradiționale să iasă pe piață cu produse cu adevărat naturale. Până acum 2,3 ani, legislația era mai liberă. (Valentin Duca, directorul Direcției Agricole Sălaj)

Produsele tradiționale înregistrate sunt puține și scumpe, tocmai pentru că sunt obținute în cantități reduse, după metode complicate, cu multă muncă și pasiune.

 

Adi Lungu

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
Reportaje sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci

La o aruncătură de băț de Bonțida, la doar 2,84 kilometri în linie dreaptă, se află un castel cu o poveste fascinantă, plină de umor,...

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Reportaje joi, 3 aprilie 2025, 14:10

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului

Centrul de zi al Asociației Autism Transilvania își deschide astăzi porțile către vizitatorii dornici să învețe în cadrul unor ateliere de...

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea