Flotanții din centrul Clujului vor fi verificați
Solicitările de flotant pentru zona centrală a municipiului Cluj-Napoca vor fi verificate de primărie.
Articol editat de miclaus, 7 martie 2017, 11:52
Decizia a fost luată din cauza numeroaselor dosare fictive, făcute pentru ca părinţii să-şi poată înscrie copiii la şcoli din centru.
Reprezentantul municipalităţii clujene, Iulia Perşa, spune că există modalităţi legale prin care se poate constata dacă un solicitant de flotant locuieşte într-adevăr la adresa pe care o indică la Serviciul de evidenţă a populaţiei.
Din momentul în care omul îşi depune dosarul pentru obţinerea flotantului, în perioada care se scurge până la eliberarea acestuia, primăria, în colaborare cu poliţia, poate să facă verificări la asociaţiile de proprietari pentru a constata dacă, într-adevăr, într-o anumită locuinţă stă cel care a declarat acest lucru. Practic, se va vedea dacă la întreţinere figurează două personane, trei sau pentru câte s-a depus declaraţie în momentul în care s-a venit la primărie pentru depunerea dosarului. (Iulia Perşa)
În fiecare an, în perioada înscrierilor la clasa pregătitoare, se constată o triplare a solicitărilor de flotant pentru zona centrală.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Cluj a solicitat Ministerului Educaţiei să elimine flotantul dintre criteriile de înscriere la şcoală, dar propunerea nu a fost agreată.
Şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, spune că, în cele din urmă tot copiii au de pierdut:
Inspectoratul are un plan de şcolarizare prin care se aprobă clasele pregătitoare de la fiecare unitate de învățământ. Odată cu aceste înscrieri suplimentare, pe baza flotantului, noi suntem obligaţi să suplimentăm numărul de clase. Numai că, pentru fiecare din clasele suplimentare, vom aduce învăţători suplinitori. În timp ce şcolile de cartiere au învăţători titulari.
Dar şcolile de cartiere au şi dotări pe care nu întotdeauna le găsim şi la şcolile din centru. Şi mai e o problemă. Fiecare şcoală are un număr limitat de săli de clasă. Aşa că, dacă noi aprobăm, să spunem, înfiinţarea a două clase pregătitoare, dar la sfârşitul perioadei de înscriere vom fi nevoiţi să suplimentăm cu încă patru, procesul de învăţământ va fi afectat. Când copiii vor ajunge în clasa a II-a sau a III-a, vor fi nevoiţi să vină după-amiaza la şcoală. (Valentin Cuibus)
Pe lângă aceste neajunsuri, reprezentanţii primăriei consideră că aglomeraţia din zona centrală este cauzată şi de numărul mare de părinţi care îşi aduc copiii la şcoală şi care blochează o bandă de circulaţie în momentul când opresc maşina în faţa unităţilor de învăţământ.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.