România anului 2016: violenţa domestică este în creştere
Trei din zece românce sunt victime ale unor agresiuni fizice, verbale sau psihice după împlinirea vârstei de 15 ani – arată un studiu al Agentiei Europene pentru Drepturile Fundamentale, care ia în calcul date adunate în 2014.
Articol editat de , 25 noiembrie 2016, 13:21
În realitate, însă, numărul agresiunilor este mult mai mare, pentru că nu toate victimele ajung să reclame sau chiar să conştientizeze că trec prin aşa ceva.
Organizaţiile neguvernamentale din ţară spun că în 14 judeţe nu există servicii de sprijin pentru victimele violenţei domestice, în special centre de cazare.
Directorul executiv al Asociaţiei Necuvinte, Simona Voicescu, atrage atenţia că cea mai întâlnită formă de violenţă este cea emoţională şi psihologică, greu de dovedit şi tratat:
Principalul motiv pentru care un agresor face asta este să-i scadă încrederea partenerei în ea; îi vorbeşte tot timpul urât, că nu ştie să se îmbrace, că nu ştie să se poarte cu musafirii, nu ştie să facă curat în casă, nu ştie să gătească bine…Uşor, uşor, dacă ani de zile, unei femei, unui om i se spune în fiecare zi, că tot ce face este greşit, acea persoană va ajunge să creadă, în universul în care trăieşte ea, că tot ce face ea este greşit şi acest lucru are un impact social extrem de profund asupra ei, se va manifesta diferit şi în societate, nu va mai lua atitudine. Este extrem de perversă această formă de violenţă pentru că este şi cel mai greu de reintegrat social. (Simona Voicescu)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.