Ascultă Radio România Cluj Live

Poftiţi la ştrudli!

Ştrudelul şvăbesc, sau ştrudli, cum îi spun etnicii sătmăreni, se va afla loc de mare cinste sâmbătă, 19 noiembrie, când, la Casa Schwab va fi organizată o nouă ediţie a festivalului dedicat acestui delicios preparat.

Poftiţi la ştrudli!
Foto: Poftiţi la ştrudli!

Articol editat de , 19 noiembrie 2016, 06:00

Ştrudlifest, sau Festivalul Ştrudliului, este organizat de Forumul Democrat German și comunitatea germană de la Biserica Calvaria, iar degustarea lui, începând cu ora 18:00, va fi însoţită de un program cultural susţinut de formaţii şvăbeşti.

La Satu Mare, festivalul se află deja la cea de-a opta ediţie, iar prin organizarea acestui eveniment, reprezentanţii Forumului Democrat German doresc să pună în valoare elementele ce conferă unicitate şi identitate regiunii, şi să promoveze în rândul tinerilor bucatele tradiţionale şvăbeşti moştenite din generaţie în generaţie.

Fiind un preparat tradiţional specific şvabilor sătmăreni, Iosif Holczli, preşedintele Forumul German pentru Regiunea Satu Mare, spune că au fost începute deja demersurile în vederea înregistrării acestui produs la OSIM:

Ştrudli este un brand al Forumului German, este proprietatea noastră, ca atare dorim să-l înregistrăm şi avem şanse. Am depus documentaţia la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, deocamdată am primit un refuz provizoriu, deci va trebui să venim cu un plus de argumente în favoarea înregistrării acestui produs tradiţional şi specific şvabilor sătmăreni. (Iosif Holczli)

La fel ca pe timpuri, şi în prezent şvabii sătmăreni prepară ştrudli din ingredientele pe care orice gospodină le are în cămară. De aici şi ideea că deşi este un preparat ieftin, este deosebit de gustos. Andreea Merker ne spune reţeta şi modul de preparare:

Pentru aluat este nevoie de un kilogram de făină, trei ouă, trei lingiri de ulei, o linguriţă de sare şi o jumătate de litru de lapte bătut, astfel încât să se obţină o compoziţie moale. Pentru umplutură, după gust şi preferinţe, este nevoie de cartofi, brânză sau gem. Modul de preparare este următorul: făina, ouăle, cele trei linguri de ulei şi sarea se pun într-un castron şi se amestecă cu laptele bătut care va fi adăugat treptat. Aluatul obţinut se întinde pe suprafaţa de lucru, iar jumătatea foii este unsă cu umplutura dorită. Cu cealaltă jumătate de foaie acoperim umplutura, apoi tăiem bucăţile de ştrudli în formă pătrată. Fiecare bucată de ştrudli este prăjită pe ambele părţi în ulei bine încins, iar după ce se răcesc le servim cu lapte, sau lapte bătut. (Andreea Merker)

Pentru festivalul de sâmbătă, organizatorii au pregătit 120 de kilograme de făină, 40 de litri de ulei, 50 de kilograme de cartofi, 360 de ouă, 50 de litri de lapte acru şi 15 kg de brânză.

Vă daţi seama câte ştrudli delicioase vor fi preparate şi consumate?

 

Stela Tudor

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
Reportaje sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci

La o aruncătură de băț de Bonțida, la doar 2,84 kilometri în linie dreaptă, se află un castel cu o poveste fascinantă, plină de umor,...

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Reportaje joi, 3 aprilie 2025, 14:10

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului

Centrul de zi al Asociației Autism Transilvania își deschide astăzi porțile către vizitatorii dornici să învețe în cadrul unor ateliere de...

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea