Ascultă Radio România Cluj Live

Transilvania rurală la ea acasă. Ultimul Transylvanian Brunch din acest sezon

Ce zici de un ospăţ în aer liber organizat în unul din cele mai frumoase sate transilvănene: Richiş? Mâncare tradiţională, oameni faini şi ospitalieri cum nu ai mai întâlnit până acum (lucru garantat) aer curat, dealuri verzi şi arhitectura specială a caselor transilvănene din satele săseşti.

Transilvania rurală la ea acasă. Ultimul Transylvanian Brunch din acest sezon

Articol editat de Carmen Sas, 24 septembrie 2016, 06:00

În concluzie, nu rata ultimul Transylvanian Brunch din acest sezon!

Ce este Transylvanian Brunch?

O serie de evenimente pe care câţiva tineri de la My Transylvania, tineri care promovează turismul alternativ, le-au gândit pentru a promova produsele locale. Şi nu e vorba doar de mâncarea din zonă, gustoasă cum alta nu e, ci e vorba şi de gruparea, la un loc, a celor care activează în turism, cultură, dezvoltare rurală şi socială, agricultură ecologica, renovare şi restaurare, care promovează toţi, pe segmente diferite, aceleaşi idei.

Aceste brunch-uri sunt organizate, de regulă, în ultima sâmbătă a fiecărei luni, într-o locaţie deosebită şi se bucură, pe lângă oferta culinară despre care pomeneam, şi de o anume tematică. Anul acesta, gazda este Christian Rummel, un neamţ stabilit de 6 ani în satul Richiş:

În 2007 am ajuns prima dată în România; m-a fascinat arhitectura de aici iar după 3 ani de călătorie Germania-România, m-am hotărât să mă stabilesc aici.

Transylvanian Brunch înseamnă, în primul rând, mâncare tradiţională, gustoasă, din zonă. Dar am considerat interesant să extindem proiectul, să avem şi program cultural şi Târgul Meşteşugarilor dar şi muzică medievală şi instrumentală.

 

În plus, vom prezenta şi o extensie a acestui proiect, e vorba de Transilvania Expres, care te invită la o călătorie în sec. al XIX-lea. Ce înseamnă asta? Înseamnă o călătorie cu caleaşca, asemănătoare cu cea cu care oamenii bogaţi călătoreau prin ţară. Noi am transformat această idee şi ne-am gândit la o călătorie de 3 zile prin Transilvania, în care, cei care vin cu noi se îmbracă cu haine de sec. IXX, evident, fără telefon mobil. 😉 Nu va fi o simplă călătorie, vor fi nişte momente speciale, cu muzică şi mâncare tradiţională dar şi momente neprevăzute, pentru că nu ştii ce ţi se poate întâmpla într-o astfel de călătorie.

Christian Rummel este printre primii străini care au fost cuceriţi de frumuseţea zonei Richişului dar nu şi singurul; oameni de prin toata lumea s-au îndrăgostit de acest sat şi au decis să îşi cumpere o casă şi să se mute acolo. În prezent, peste 15 naţionalităţi trăiesc în armonie în Richiş. De altfel, una din străzile din sat este denumită Strada Internaţională, pe ea fiind vecini olandezi, englezi, nemţi, italieni, etc. Şi această comunitate „cosmopolită” creşte de la an la an, fără ca sentimentul de sat autentic să se ştirbească.

Mai multe detalii despre evenimentul din acest an, dar şi despre tot ce înseamnă Transylvanian Brunch, găsiţi AICI.

Trebuie să mai ştiţi că participarea la evenimentele gastronomice se face în baza unei rezervări confirmate, deoarece gazdele vor să ştie câtă mâncare să pregătească. Tocmai de aceea, lista de participanți va fi închisă la un numar de 200 de persoane.

Dacă aţi ratat, cumva, seria „gustărilor transilvănene” organizate de cei de la My Transylvania, nu e nicio problemă! Ospitalitatea şi „găzduiala” richişenilor sunt valabile oricând. Doar să vă faceţi rezervări din timp, deoarece tot mai mulţi români şi străini sunt interesaţi de a descoperi Transilvania rurală autentică, cu tot ce înseamnă ea: gastronomie, tradiţie, civilizaţie.

 

 

Carmen Sas

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir