Ascultă Radio România Cluj Live

SIPA reloaded?

Asociaţiile profesionale ale magistraţilor îi solicită premierului Dacian Cioloş să retragă proiectul de hotărâre de Guvern iniţiat de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, privind reinventarierea arhivei fostului Serviciu Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) al Ministerului Justiţiei.

SIPA reloaded?

Articol editat de cristina.rusu, 23 august 2016, 06:00

Solicitarea a fost făcută de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România.

Gabriela Baltag, președintele Asociației Magistraților din România, a declarat:

Avem informații că și un membru CSM a făcut parte din SIPA, iar pe alții îi bănuim. Unii au recunoscut că au văzut documente oficiale folosite în scopuri politicianiste. Trebuie să ne gândim foarte bine cine a strâns aceste informații. Din SIPA au făcut parte foști securiști, care au făcut poliție politică. Nu știu ce garanții de corectitudine avem de aici. (Gabriela Baltag)

Europarlamentarul Norica Nicolai, fost procuror, a declarat:

SIPA era un mecanism de șantaj. Dacă vrei să asiguri independența justiției, atunci iei măsuri de îndepărtare din sistem a oamenilor care fac asemenea lucruri. (Norica Nicolai)

La rândul său, preşedinta UNJR, Dana Gîrbovan, de la Curtea de Apel Cluj, ne-a declarat:

Problema este veche, iar noi am cerut de mult să fie rezolvată şi ne-a surprins atitudinea Ministerului Justriţiei care, fără sa se consulte cu corpul magistraţilor, a decis redeschiderea arhivei, reinventarierea ei şi, ceea ce ni se pare foarte grav, transmiterea informaţiilor operative către alte instituţii. Primul lucru este să vedem ce au făcut precedentele comisii de inventariere în această arhivă a SIPA.

În privinţa caracterului de interes operativ al unor informaţii, trebuie avut în vedere că acestea au fost adunate de un serviciu secret constituit în mare măsură din foşti ofiţeri de Securitate şi acuzat că a făcut poliţie politică. Drept urmare, este mai mult decât discutabil în ce măsură putem folosi aceste informaţii, evitând, în acelaşi timp, ceea ce s-a spus mereu în presă, anume că ele au un mare potenţial de şantaj şi afectează independenta Justiţiei. (Dana Gîrbovan)

În 1991, ministrul Justiției Mircea Ionescu Quintus, membru al guvernului Stolojan, a înființat Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA), în subordinea Direcției Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmări și controla infracțiunile cu implicații majore din penitenciare.

În 1997, ministrul Justiției Valeriu Stoica a trecut SIPA în subordinea sa directă, pe motiv că doreşte ca acest serviciu secret să se ocupe și de protecția magistraților.

În 2004, după scandaluri de presă care arătau că la vârful SIPA erau foşti securişti, iar serviciul era suspectat că face poliție politică, SIPA s-a transformat în Direcția Generală de Protecție și Anticorupție (DGPA), care era obligată să prezinte rapoarte de activitate în faţa Parlamentului.

În 2006, ministrul Justiției Monica Macovei a desființat DGPA, pe motiv că a făcut abuzuri, iar ministerul nu are nevoie de un serviciu secret.

Arhivele însă au rămas, iar acum ministrul Justiţiei, Raluca Prună, vrea să le împartă către alte instituţii, inclusiv servicii secrete.

 

Dan Horea

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir