Ascultă Radio România Cluj Live

Arheologul-pizzar din Zalău

Colegul nostru Adrian Lungu a intrat în pizzeria lui Eric De Sena şi a aflat povestea acestuia.

Arheologul-pizzar din Zalău

Articol editat de , 19 august 2016, 06:00 / actualizat: 19 august 2016, 8:25

Îl am alături pe Eric De Sena, doctor în arheologie, un om cun CV impresionant, care a coordonat un centru internaţional important. Cred că mi-ar trebui câteva ore să vorbesc despre el…Ne aflăm într-o pizzerie. Cum se îmbină cele două meserii, cea de doctor în arheologie şi cea de pizzar?

Am făcut amândouă pentru toată viaţa. Am fost arheolog ca profesiune şi bucătar ca hobby dar când am fost în universitate la facultate, am lucrat şi în restaurante. Când am fost la Roma, am făcut multă pizza pentru prieteni; acolo este cea mai bună pizza din lume. (Eric De Sena)

Cum v-a venit ideea de a desfăşura această activitate aici, în municipiul Zalău?

M-am mutat aici, în municipiul Zalău, cu doi ani în urmă, după zece ani de şantier arheologic la Porolissum dar visul meu era să fac un restaurant şi suntem aici… (Eric De Sena)

Ce ingrediente folosiţi?

Ingrediente normale: făină foarte bună, drojdie, ulei de măsline, sos de roşii. Noi încercăm să folosim ingrediente cât mai proaspete posibil. (Eric De Sena)

Le-aţi povestit studenţilor dumneavoastră despre pasiunea pe care o aveţi în bucătărie, despre pizza, pe lângă istorie?

Când am avut studenţi americani şi canadieni aici, în fiecare vineri sau sâmbătă am gătit pentru ei, pentru 20 de persoane…(Eric De Sena)

Faptul că Eric De Sena a decis ca pe lângă cariera de arhelog să aleagă şi meseria de pizzer, nu mai este o surpriză pentru nimeni dar, surprinzătoare este pasiunea acestui om pentru munca sa. Până şi colegii din pizzerie sunt impresionaţi de modul în care prepară pizza:

Mi se pare că ideile pe care le are sunt foarte bune şi mă bucur că a venit cu idei noi de pizza. Pornind de la aluat, de la bază, am văzut că are o altă metodă de a prepara aluatul, se păstreză la rece 24-48 de ore şi asta face ca pizza să fie bună chiar şi a doua zi; de obicei pizza se întăreşte, imediat cum se răceşte. (Dorin Ignat)

Eric este sincer şi spune că orice meserie este frumoasă dacă este practicată cu pasiune.

 

 

 

Adrian Lungu

 

Ascultă Radio Cluj online AICI:

 

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
Reportaje sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci

La o aruncătură de băț de Bonțida, la doar 2,84 kilometri în linie dreaptă, se află un castel cu o poveste fascinantă, plină de umor,...

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Reportaje joi, 3 aprilie 2025, 14:10

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului

Centrul de zi al Asociației Autism Transilvania își deschide astăzi porțile către vizitatorii dornici să învețe în cadrul unor ateliere de...

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea