Ascultă Radio România Cluj Live

Cât cheltuie un festivalier, la UNTOLD și care este media de vârstă a publicului?

Un studiu amplu despre profilul festivalierului de la UNTOLD a fost realizat de doi cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai.

untold public
Foto: Petiţie pentru mutarea festivalului UNTOLD din centrul Clujului

Articol editat de Alina Vingan, 11 august 2016, 12:26 / actualizat: 4 august 2017, 12:10

Cercetarea a fost efectuată la scurt timp după prima ediție a UNTOLD și a fost dată publicității în urmă cu câteva zile.

Ovidiu-Ioan Moisescu, invitat la Radio Cluj a vorbit despre câți ani are UNTOLD-istul, cât este dispus să cheltuie într-o zi de festival, unde se cazează dacă vine din afara Clujului și câte zile din 4 este prezent la concerte.

ovidiu moisescu

Astfel, în 2015, la UNTOLD, 40% dintre cei care au participat, nu mai fuseseră la alt festival și 73% nu au participat la nicio ediție a Electric Castle, un alt festival cu tradiție la Cluj.

Deși în Cluj-Napoca sau în împrejurimile sale se organizaseră anual festivaluri de muzică (relativ) similară până în 2015 (de exemplu: Electric Castle, Mioritmic), Untold 2015 a reprezentat pentru mulți stimulentul și ocazia primei participări la un astfel de festival (aproape 40% dintre participanți). (Ovidiu-Ioan Moisescu)

64% dintre cei care au participat la Untold 2015 și-au cumpărat abonamente la toate cele patru zile ale festivalului, 15% numai la o zi, iar restul la 2 sau trei zile.

Majoritatea participanților la Untold 2015 (peste 54%) și-au achiziționat biletul la festival cu mai mult de 30 zile înaintea desfășurării festivalului, în timp ce aproape 15% și-au cumpărat biletul în ultimul moment, la intrare.

Cazarea și cheltuielile cu cazarea

Aproape jumătate dintre participanții la Untold 2015, din afara municipiului Cluj-Napoca din împrejurimi au fost cazați la prieteni sau rude, iar 15% au apelat la serviciile unor unități de cazare comerciale (hotel, pensiune etc.).

Cele mai mari cheltuieli cu cazarea în perioada festivalului le-au avut, în ordine descrescătoare, cei care închiriat locuințe pe perioada acestuia (în medie 700 lei/persoană), cei care au apelat la serviciile unităților de cazare comerciale (în medie 635 lei/persoană) și, respectiv, cei care s-au cazat în cămine studențești (în medie 500 lei/persoană), conform cercetării.

Câți ani au UNTOLD-iștii?

Media de vârstă în rândul publicului UNTOLD este de 23 de ani. Chiar dacă sunt și participanți cu vârste peste 30 sau chiar 50 de ani, cei mai mulți nu au împlinit încă 20 sau 25. Majoritatea celor care participă la toate zilele de festival, conform studiului, sunt cei tineri. (Ovidiu-Ioan Moisescu)

De ce UNTOLD?

Cea mai mare influență asupra deciziei de participare la Untold 2015 au avut-o artiștii invitați, evident. La acest element al ”produsului” se adaugă campania Untold în media și rețelele de socializare.

Au contat foarte mult reducerile de preț la biletele cumpărate din timp, dar și campaniile organizate pentru accesul facil la festival (donare de sânge, nota la bacalaureat).

 

Prețul biletelor

La UNTOLD 2015, doar o treime dintre festivalieri au apreciat că prețul biletelor de intrare au fost prea scumpe, în timp ce majoritatea participanților (circa 55%) au perceput prețurile biletelor de intrare ca fiind potrivite.

Studiul despre profilul festivalierului de la UNTOLD aparține lui Ovidiu-Ioan Moisescu, conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Marketing al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, și Dianei-Arianne Stritter, absolventă licențiată a programului de studii ”Marketing” din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Cercetarea a fost realizată în perioada festivalului din 2015, pe un eșantion de 206 persoane, pe bază de voluntariat, folosindu-se tehnica ”bulgărelui de zăpadă”.

 

Un alt studiu de opinie cu privire la preferințele festivalierilor a fost realizat de IRES. Conform acestei cercetări, festivalul de muzică care se bucură de cea mai mare notorietate spontană în rândul intervievaților este Untold – 25%, urmat de Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia – 6%, de Summer Well – 5%, Festivalul George Enescu – 3% și de Electric Castle -3%, arată sondajul IRES care analizează percepțiile și comportamentul de consum cu privire la evenimentele culturale în rândul persoanelor cu vârste între 16 și 50 de ani din mediul urban.

 

Alina nechita

Avertizare meteorologică – Cod portocaliu de caniculă!
De prin Cluj joi, 11 iulie 2024, 13:14

Avertizare meteorologică – Cod portocaliu de caniculă!

Începând de joi, 11 iulie până în data de 14 iulie, întreaga suprafață a județului Cluj este sub incidența unei avertizări meteorologice...

Avertizare meteorologică – Cod portocaliu de caniculă!
Moașa, cel mai bun avocat al femeii
De prin Cluj miercuri, 10 iulie 2024, 14:19

Moașa, cel mai bun avocat al femeii

933 de moașe sunt înregistrate în România la Ordinul Moașelor și Asistenților Medicali și doar 624 sunt active.   Sunt numere mult prea...

Moașa, cel mai bun avocat al femeii
Din dulap în comunitate: unde şi cum să donezi haine în Cluj
De prin Cluj miercuri, 10 iulie 2024, 13:52

Din dulap în comunitate: unde şi cum să donezi haine în Cluj

Hainele ţinute veşnic în dulap nu aduc o bucurie nimănui. Îmbrăcămintea copilului care a crescut sau rochia cu care am fost la botez acum 3...

Din dulap în comunitate: unde şi cum să donezi haine în Cluj
Licitația la centura metropolitană a Clujului va fi reluată
De prin Cluj marți, 9 iulie 2024, 11:04

Licitația la centura metropolitană a Clujului va fi reluată

Viceprimarul Dan Tarcea anunță reluarea licitaței pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane.   Firmele pot studia documentatia și depune...

Licitația la centura metropolitană a Clujului va fi reluată
De prin Cluj luni, 8 iulie 2024, 14:45

Retro L’amour – nume legendare ale anilor ’80 și ’90 vin la Cluj

Anii ’80 și ’90 sunt mereu la modă, iar Retro L’amour îți propune o veritabilă poveste de artă muzicală dedicată acelor decenii.  ...

Retro L’amour – nume legendare ale anilor ’80 și ’90 vin la Cluj
De prin Cluj luni, 8 iulie 2024, 12:21

Jurnal de jurat, ziua a treia. A fost cea mai grea zi de arbitraj

E luni și mă resimt după cele trei zile de concurs. Dar trebuie să scriu ceva despre ultima zi de la Jazz in the Park Competition și...

Jurnal de jurat, ziua a treia. A fost cea mai grea zi de arbitraj
De prin Cluj duminică, 7 iulie 2024, 10:59

Jurnal de jurat, ziua a doua. Există interpreți, muzicanți, muzicieni și Dumnezei | FOTO

Nu sunt un mare fan al muzicii cubaneze. Nu rezonez cu acest stil și nici nu țin să fac pe hipsterul „vai, adooor Buena Vista Social Club”. E...

Jurnal de jurat, ziua a doua. Există interpreți, muzicanți, muzicieni și Dumnezei | FOTO
De prin Cluj sâmbătă, 6 iulie 2024, 13:54

Jurnal de jurat. Jazz in the Park Competition 2024

Știu, o să spuneți că citiți un alt articol care laudă organizatorii și face publicitate pentru un eveniment. Ei bine, nu! Vreau însă să...

Jurnal de jurat. Jazz in the Park Competition 2024