Ascultă Radio România Cluj Live

Ce gătim vara ca să nu stăm mult timp în bucătărie?

Oricât de pasionată ar fi de gătit bunătăţi, orice gospodină se fereşte cât poate de-a sta prea mult în bucătărie când afară temperatura depăşeşte 30 de grade. Totuşi, chiar dacă nu ne place când termometrele se blochează cu încăpăţânare la 33-35 de grade, anotimpul cald este foarte generos datorită produselor care transformă pieţele în tablouri viu colorate.

Ce gătim vara ca să nu stăm mult timp în bucătărie?

Articol editat de , 17 iulie 2016, 06:00 / actualizat: 26 iunie 2019, 19:44

Aşa că, dis de dimineaţă, când aerul nu e încă încins, fuga la piaţă pentru produsele de sezon care ne ajută să stăm mai puţin în bucătărie. Am întrebat câteva gospodine ce gătesc vara, pentru a fi şi gustos şi uşor de făcut. Am înţeles repede că legumele sunt vedete, dar şi că din când în când, o felie de pită cu untură şi roşii, ori o bucată de slană cu ceapă sunt tare bune:

– Gătesc mâncăruri de dovlecei şi păstăi, prepar tot felul de salate şi cel puţin de două ori pe săptămână mâncăm şi carne.

– Doar mâncăruri lejere, de vară: supică de legume, conopidă, salate. Când avem câte o supă uşoară, merge şi o bucată de slănină cu puţină ceapă.

– Când cum. Dacă într-o zi gătesc cu carne, în cealaltă zi mâncăm mai uşor, adică păstăi ori alte legume.

– Soţul meu e vegetarian, aşa că gătesc mai mult mâncăruri uşoare. La mine merge din când în când şi o bucăţică de slănină cu roşii şi ceapă, sau o felie de pâine unsă cu untură.

Să recapitulăm aşadar: dovlecei, varză, conopidă, vinete, salate, păstă -, acestea sunt produsele care vara, ne salvează de la stat lângă aragaz. Iar dacă luăm seama cum prepară două gospodine mâncăricarica de dovlecei şi păstăile cu usturoi, chiar putem să ne relaxăm:

Mâncărica de dovlecei: Punem la călit în puţin ulei nişte ceapă şi amestec de ardei cu roşii. Adaugăm apoi dovleceii răzuiţi şi storşi de lichidul pe care îl lasă, iar după ce fierb puţin se adaugă o cantitate mică de smântână amestecată cu faină şi mărar după gust.

Păstăi cu usturoi: Păstăile se fierb în apă cu frunze de ţelină şi nişte legume, iar când sunt fierţi se scurg şi se călesc în puţin ulei cu usturoi.

Şi acum, fuga la piaţă: noi v-am dat idei, dumneavoastră alegeţi! 🙂

 

Stela Tudor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
Reportaje sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci

La o aruncătură de băț de Bonțida, la doar 2,84 kilometri în linie dreaptă, se află un castel cu o poveste fascinantă, plină de umor,...

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Reportaje joi, 3 aprilie 2025, 14:10

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului

Centrul de zi al Asociației Autism Transilvania își deschide astăzi porțile către vizitatorii dornici să învețe în cadrul unor ateliere de...

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea