Ascultă Radio România Cluj Live

Teoria conspirației și atentatele teroriste care zguduie Europa

Cei mai aprigi contestatari ai Teoriei Conspiraţiei sunt conspiratorii înşişi, spun adepţii ei, amintindu-şi o altă expresie celebră: „Marea victorie a Diavolului este să-i facă pe mulţi să nu creadă în existenţa lui”.

Teoria conspirației și atentatele teroriste care zguduie Europa

Articol editat de , 16 iulie 2016, 06:00

Suprapunerea sau succesiunea coincidenţelor sunt greu de admis ca fireşti.
La fel de greu acceptabilă, din punct de vedere al logicii şi al bunului simţ, este aserţiunea conform căreia lungi serii de evenimente cu finalitate comună sunt aleatorii şi nu au rădăcini comune.

Să luăm în vizor atentatele teroriste ce zguduie Europa de Vest.
Teoria conspiraţiei spune că ele au ca scop justificarea restrângerii libertăţilor democratice şi impunerea unei societăţi formată din indivizi depersonalizaţi, fără verticalitate şi iniţiativă cetăţenească, uşor de dirijat şi de condus.

Teoria concidenţelor nelimitate spune că totul este opera unor indivizi sau grupuri sociopate, fără legătură între ele, care nu au la bază considerente religioase şi nici nu sunt manevrate din umbră de organizaţii specializate, cum ar fi serviciile secrete.

Din nefericire, Istoria recentă striveşte aceste din urmă idei.
Al-Qaeda a fost creată şi susţinută, oficial, de serviciile secrete americane în anii ’80, pentru a lovi interesele şi trupele sovietice din Afganistan. După retragerea gorbacioviană din 1989, mujahedinii musulmani, la fel de radicali ca în prezent, au fost nevoiţi să-şi caute alt inamic, aceasta fiind raţiunea lor de a exista. Osama Bin Laden n-a făcut decât să le ofere o nouă ţintă: Occidentul. Chiar şi aşa, însă, e ciudat cum belşugul de informaţii despre Al Qaeda n-a dat rezultate, în sensul lichidării rapide a organizaţiei.

ISIS a fost creat la începutul anului 2010 de spioni şi chiar diplomaţi occidentali, cu largul concurs al Turciei şi emiratelor petroliere. Scopul? Lupta împotriva preşedintelui sirian Bashar Al Assad, aliat al Rusiei într-o zonă pe care Occidentul o doreşte sub controlul său deplin.
Problema e că acele sinistre personaje cu barbă şi Kalaşnicov sunt extrem de greu de stăpânit. Ca atare, în loc să lupte doar împotriva regimului de la Damasc, fanaticii din ISIS au lansat atacuri şi împotriva kurzilor din nordul Irakului şi chiar a trupelor americane. Prin 2012 se ajunsese în situaţia hilară că aceiaşi indivizi erau prezentanţi de media occidentală ca luptători pentru libertate când îl atacau pe Assad şi ca terorişti când atacau puşcaşii marini ai SUA.

Faptul că organizaţiile teroriste islamice „de frunte” sunt creaţia Occidentului a fost recunoscut, public, de mai mulţi lideri americani. Hillary Clinton chiar spunea, referitor la AlQaeda: să ne amintim că oamenii cu care ne luptăm astăzi erau finanţaţi de noi acum 20 de ani. Există, de asemenea, fotografii cu John Mc Cain, mare duşman al Siriei şi al Rusiei, în compania unor lideri notorii ai ISIS.

Acest ISIS este, în realitate, o aripă a organizaţiei Al Qaeda, din care s-a desprins ca urmare a unor ambiţii personale manifestate de lideri.

Îndemnurile continue la înlăturarea preşedintelui Al Assad din Siria, lansate de liderii occidentali, au fost însoţite de bani, arme şi instructori militari pentru aşa-zisa „opoziţie moderată”. De fapt, numele ei corect ar fi „opoziţia islamistă moderată”, fiindcă singura deosebire dintre ea şi ISIS este că, în timp ce „radicalii” taie capete şi omoară cu pietre, „moderaţii” îşi împuşcă victimele, alese cu aceeaşi totală lipsă de respect pentru oameni.

Teoria Conspiraţiei, invocată pentru aruncarea în derizoriu a unor realităţi revoltătoare, are în continuare succes, fiind altoită pe prejudecăţi larg răspândite şi pe frica maselor. E mult mai liniştitor să crezi că un atentat este „opera” unui nebun, decât că face parte dintr-o serie planificată şi executată cu profesionalism, căreia şi tu îi poţi cădea oricând victimă.

Necazul este că, în faţa glonţului sau a bombei, nici Teoria Coincidenţelor Nelimitate şi nici „corectitudinea politică” nu fac doi bani.

 

 

Dan Horea

 

Ascultă Radio Cluj online AICI:

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir