Ascultă Radio România Cluj Live

Concurs de idei pentru a doua ediție Someș Delivery

Echipa Someș Delivery anunță a doua ediție a evenimentului ce animă malurile râului și propune soluții moderne pentru amenajarea și punerea în valoarea a Someșului.

Concurs de idei pentru a doua ediție Someș Delivery

Articol editat de cristina.rusu, 3 aprilie 2016, 10:00 / actualizat: 4 aprilie 2016, 6:18

Anul acesta, proiectul va avea loc în 18-19 iunie și vizează tronsonul râului dintre podurile Garibaldi și Napoca.

Este o continuare firească a primei ediții, ce a vizat porțiunea dintre Napoca și strada Horea, dar și un semnal de alarmă privind situația incertă a malului verde de pe Splaiul Independenței.

Ambele maluri ale Someșului vor fi animate prin amenajări temporare ce vor permite apropierea de apă, plimbarea și relaxarea.

Programul celei de-a doua ediții Someș Delivery va include și evenimente culturale calibrate spațiului, gândite în așa fel încât să țină cont de liniștea și confortul locuitorilor din zonă.

De altfel, aceștia vor avea încă din luna aprilie un loc de întâlnire special, pentru a putea să se apropie de cauza Someș Delivery și de situația Someșului din Cluj Napoca.

Organizatorii Someș Delivery anunță un CONCURS DE PROIECTE prin care îi invită pe toți cei interesați să propună idei de amenajare a malurilor și de activități potrivite zonei.

Pot participa orice persoane, grupuri sau organizații, indiferent de domiciliu, pregătire sau experiență.

Ideile de reconectare a Clujului și locuitorilor săi cu Someșul pot fi trimise până în 4 mai echipei Someș Delivery, care va susține financiar și logistic implementarea celor mai bune dintre ele, selectate de juriul competiției.

Mai exact, se înceară găsirea de idei de amenajări temporare, instalații sau performance uri care pot produce efecte durabile în relația locuitorilor cu Someșul sau care testează posibile utilizări cotidiene ale acestui spațiu public.

Proiectele pot ține de domenii diverse (arhitectură, mediu, antropologie, muzică, arte vizuale și performative, sociologie, aplicații online, sport, gastronomie, urbanism etc.), având prioritate inițiativele care lucrează cu comunitatea și produc spațiu public incluziv din punct de vedere social.

Propunerile trebuie să fie legate de folosirea cotidiană, firească și permanentă a Someșului, nu una ocazională, cu caracter festivalier; ele vor încuraja plimbarea, relaxarea și socializarea pe malurile râului.

Valorile Someș Delivery se pot reflecta în proiecte care vorbesc despre bune practici și bună vecinătate, crearea de legături și conexiuni între zone ale orașului prin amenajarea unor trasee urbane alternative, pietonale sau de biciclete.

Dat fiind caracterul lor temporar, intervențiile, chiar dacă au potențialul unei folosiri pe termen lung, trebuie să fie non-invazive și reversibile, fără să afecteze cadrul natural.

Premiile, constând în sume de bani de până la 5000 lei, sunt destinate implementării proiectelor câștigătoare. Juriul care va face selecția e compus din Alexa Băcanu, Miki Braniște, Mihai Mateiu, Adriana Măgerușan, Marius Moga, Șerban Țigănaș și un reprezentant al comunității.

Toate detaliile legate de acest concurs, inclusiv calendarul și modalitatea de aplicare, se pot găsi pagina dedicată de pe site-ul Someș Delivery:/http://somesdelivery.ro/proiecte/2016/

Ediția din 2015

Pentru cei care aud pentru prima dată despre Someș Delivery, iată ce s-a întâmplat la prima ediție:

Despre Someș Delivery

Someș Delivery e un proiect independent organizat de Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România și Asociația miniMASS, care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca.

Gândit pe termen lung, el abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă pluridisciplinară.

Someș Delivery urmărește să identifice potențialul, dar și problemele fiecărui spațiu, prin concursuri de idei și amenajări, prin evenimente care implică riveranii și comunitatea în general, toate organizate cu respect pentru mediul natural.

SomesAlley (2015)

 

Redacția

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

 

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 17:09

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei

Noul pasaj va fi construit peste girația existentă, la intersecția cu drumul spre localitatea Fughiu, Centura Oșorhei și DN1.   Acesta va...

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 16:46

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd

Acesta a intrat în posesia efectivă a terenurilor necesare cu ajutorul unui executor judecătoresc care a pus în aplicate mai multe proceduri de...

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 15:09

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției

„Poiana cu narcise” din Racâş-Hida este locul unde an de an creşteau narcise sălbatice, dar păşunatul scăpat de sub control şi...

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției
Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 13:55

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor

Necesitatea acestor lucrări de întreținere a fost determinată de alunecările de teren de pe versanți și de viiturile înregistrate la...

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 12:02

Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023

În total aveam, la sfârşitul anului trecut, 997 de km de autostradă şi 70 de kilometri de drumuri expres.   Drumurile naţionale...

Încă 48 de kilometri de autostradă, finalizați în 2023
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 09:09

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia

Odată cu venirea primăverii, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, devine un loc favorit pentru turiştii iubitori de...

Exploring Dacia – Călătorie în timp la Sarmizegetusa Regia
Transilvania duminică, 21 aprilie 2024, 10:48

Vremea va continua să fie rece

Maxima termică nu va depăşi 19 grade, iar în unele regiuni, precum nord-vestul şi centrul ţării, pot fi şi temperaturi negative.  ...

Vremea va continua să fie rece
Transilvania sâmbătă, 20 aprilie 2024, 16:15

105 ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române

Evenimentele organizate de municipalitate includ o reconstituire a întâmpinării generalului din 20 aprilie 1919, iar actorii de la Teatrul de Stat...

105 ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române