Ascultă Radio România Cluj Live

La mulți ani, Jon Bon Jovi! [VIDEO]

Bon Jovi face marți, 2 martie, 53 de ani. E incredibil cum au trecut atât de mulți ani de când, cu părul până aproape de genunchi, înnebunea publicul cu Living on a Prayer, dând o șansă nouă rockului în anii 80.

La mulți ani, Jon Bon Jovi! [VIDEO]

Articol editat de cristina.rusu, 2 martie 2016, 06:00 / actualizat: 2 martie 2016, 9:54

Succesul său însă, și debutul, se leagă foarte strâns de flerul unor oameni de radio.

Iată povestea. În iunie 1982, Jon Bon Jovi înregistrează un demo, Runaway, alături de câțiva prieteni muzicieni. Când piesa e gata, se plimbă fără succes cu ea pe la casele de discuri. E refuzat frumos și poftit afară.

Însă afară, dă de un playlist manager interesat de înregistrare, undeva în New York, la The Apple Radio.

Runaway intră în rotație și devine imediat un mega hit. Oamenii de la radio îl roagă însă pe Jon Bon Jovi să înregistreze o serie completă de jingleuri și promouri pe care acesta își folosește și talentul de compozitor și vocea sa.

Trocul se dovedește a fi profitabil pentru toată lumea și aceiași oameni care l-au refuzat inițial, îl roagă de data aceasta pe Jon Bon Jovi să semneze cu casele lor de discuri.

Muzicianul alege Mercury Records, își reface formula de trupă alăturându-l pe Richie Sambora la chitară, bateristului Tico Torres și basistului Alec John Such și editează albumul de debut în 1984.

Primul mare succes se intitulează Slippery When Wet și reunește o serie de cântece ce au devenit în timp cântecele Bon Jovi cele mai reprezentative.

Au fost la rând în topuri „You Give Love a Bad Name”, „Livin’ on a Prayer” și „Wanted Dead or Alive” iar discul a stat pe prima poziție a topului american 8 săptămâni fiind și cel mai bine vândut album al anului 1987.

Toată ascensiunea grupului american se confundă cu ascensiunea MTV-ului și uite așa, clipurile Bon Jovi ajung să ruleze aproape oră de oră pe ecranele americanilor și europenilor iar grupul devine și cap de afiș pentru celebrul festival Monsters of Rock și concertează, într-un singur an, în peste 150 de orașe.

Bon Jovi declară după succesul turneului: Totul a devenit enorm și din cauza asta se mișcă de două ori mai repede!

New Jersey apare în 1988 și e de asemenea un incredibil succes.

Bon Jovi concertează de această dată în 22 de țări și în 232 de orașe, fiind una dintre primele formații de rock care au ajuns să cânte dincolo de cortina de fier, în Uniunea Sovietică la Moscova la celebrul festival al prieteniei.

New Jersey e editat imediat și de către casa de discuri Melodia și devine disponibil pentru publicul rusesc dar și pentru cel din estul Europei, inclusiv din România.

Erau vremuri când, să ai acest disc pe vinil, era ca și cum astăzi ai fi avut ultimul iphone de pe piață.

Anii trec și trupa își mai pierde din vigoare, însă nu uită să revină periodic cu câte un disc de pe care radiourile și televiziunile reușesc să culeagă hit după hit.

Jon Bon Jovi se implică foarte mult în activități filantropice, apare în filme hollywoodiene și pe coperțile revistelor glossy.

Și activitatea sa nu e de fațadă, iată spre exemplu, în timpul unui show al celebrei Oprah, în 2007, Bon Jovi donează 1 milion de dolari pentru refacerea zonei distruse de uragan în Louisiana.

E membru fondator și cel mai important ambasador al organizației Habitat for Humanity și cheltuie sume considerabile, an de an, pentru a ridica un acoperiș decent deasupra capetelor celor săraci.

Acesta este sărbatoritul zilei de 2 martie, un om care, pe lângă toate cele povestite este și tatăl a 4 copii care, poate, într-o zi, îi vor călca pe urme.

 

Tudor Runcanu

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir