Ascultă Radio România Cluj Live

Mâncare rece, perspective călduţe

De la mijlocul anului, mâncarea bolnavilor internaţi în Spitalul Judeţean Satu Mare va fi mult mai bună şi va fi servită după metoda aplicată deja de ceva vreme la Spitalul din Zalău. Dacă promisiunile managerului unităţii spitaliceşti din Satu Mare se vor transforma în fapte, pacienţii internaţi vor scăpa în sfârşit de mâncarea care în prezent ajunge rece la ei.

caserola cu mâncare
Foto: caserola cu mâncare

Articol editat de , 12 ianuarie 2016, 11:13

Managerul Marcela Papici afirmă că schimbarea va surveni începând cu luna iulie, prin urmare contractul firmei de catering care asigură de ani buni mâncarea pacienţilor internaţi a fost prelungit doar cu şase luni. Renunţarea la serviciul externalizat va determina îmbunătăţirea calităţii hranei, iar servirea mesei va fi exemplară, explică Marcela Papici:

Ideea noastră nu este de a reduce neapărat costurile, ci de a servi mâncarea în condiţii civilizate, iar pacienţii s-o mănânce cu plăcere. Începem cu renovarea bucătăriei, iar din luna iulie sperăm să preparăm hrana cu personalul nostru. Renunţăm la serviciul de catering externalizat pentru că este costisitor, iar mâncarea nu este de calitate. (Marcela Papici, manager Spitalul Judeţean Satu Mare)

Cu doi ani în urmă, conducerile Consiliului Judeţean şi Spitalului Judeţean Satu Mare au decis că a venit în sfârşit timpul să se renunţe la mâncarea servită pacienţilor din găleţi cu smalţul sărit aşezate pe cărucioarele împinse de-a lungul secţiilor. Folosirea caserolelor individuale a fost anunţată la vremea respectivă cu mare tam-tam, dar a fost omis faptul că fără un sistem de transport adecvat, mâncarea servită în caserole ajunge rece la pacienţi. Situaţia este neschimbată şi în prezent, iar pacienţii recunosc că îi deranjează mai mult că mâncarea e rece, decât calitatea acesteia:

Mâncarea nu are gust şi e rece, dar nu avem ce face. (pacient internat în spital)

E bună mâncarea, ce să vă spun? E mâncare de spital…(pacient)

Mâncarea n-ar fi chiar rea, dar ajunge la noi rece. O încălzim pe calorifere sau le rugăm pe doamnele de la bucătărie s-o încălzească la cuptrorul cu microunde. (pacient internat)

Personalul medical care lucrează în secţiile spitalului are explicaţii pentru acest neajuns şi afirmă că la cerere, rezolvă prblema cu ajutoul cuptoarelor cu microunde.

Mâncarea ajunge rece pe secţie. Eu aşa îmi explic că mâncarea începe să se răcească deja când este aşezată în caserole, iar până ajunge pe secţie este deja rece. Dacă suntem solicitaţi de către pacienţi, o încălzim din nou în cuptorul cu microunde. (Rapolti Erzsebeth, asistentă şefă Chirurgie)

La Spitalul Judeţean din Satu Mare sunt preparate zilnic aproximativ 700 de porţii de mâncare.

 

Stela Tudor

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
Reportaje vineri, 11 aprilie 2025, 14:34

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​

În perioada 11 – 13 aprilie 2025, Oradea găzduiește prima ediție a unui hackathon intensiv de 72 de ore, organizat de Uniunea Studenților din...

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
Reportaje sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci

La o aruncătură de băț de Bonțida, la doar 2,84 kilometri în linie dreaptă, se află un castel cu o poveste fascinantă, plină de umor,...

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Reportaje joi, 3 aprilie 2025, 14:10

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului

Centrul de zi al Asociației Autism Transilvania își deschide astăzi porțile către vizitatorii dornici să învețe în cadrul unor ateliere de...

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie