Ce înseamnă „hrană sănătoasă”
Începem un nou an în care cu toţii ne dorim să fim plini de energie şi bine dispuşi. Alimentele pe care le consumăm pot contribui la starea noastră de bine.
Hrana sănătoasă reprezintă un pilon de bază al sănătăţii, de aceea este important să cunoaştem puterea energetică şi nutriţională a alimentelor.
Articol editat de Alina Vingan, 3 ianuarie 2016, 08:00
Culoarea alimentelor este importantă , precum şi clasa acestora. De exemplu alimentele închise la culoare, sunt cele mai bogate în antioxidanţi din natura. Fructele reprezintă o veritabilă sursă de energie, vitamine şi fibre, pe când legumele conţin fibre, minerale şi nutrienţii necesari organismului, dar au mai puţine calorii decât fructele şi nu predispun la balonare.
Dintre alimentele energizante amintesc nucile, acestea conţin nutrienţii creierului, sunt bogate în acizi graşi omega şi au proprietăţi de stimulare a regenerării nervoase, combat oboseala şi previn distrugerea neuronilor.
Pline de antioxidanţi, fibre şi vitamine, prunele ne sunt indicate de către specialiştii în perioadele de refacere după suprasolicitări sau în convalescenţă.
Strugurii sunt de asemenea energizanţi, încât pot ţine locul unei mese. Sunt bogaţi în fibre şi carbohidraţi de bună calitate, ajutând ficatul şi refăcând depozitele energetice ale organismului.
Atât pepenele roşu, cât şi cel galben, prezintă o cantitate mare de glucide, dar şi de apă, având efecte rapid energizante. Specialiştii ne recomandăm să consumăm în locul unei băuturi energizante câteva felii de pepene.
În categoria alimentelor energizate se numără şi seminţele care înmagazinează nutrienţi importanţi pentru viaţă. Aceşti nutrienţi sunt deosebit de sănătoşi pentru om. Pentru a păstra proprietăţile seminţelor e necesar ca acestea să nu fie preparate termic, ci consumate crude.
Unul din cele mai complexe şi complete alimente, având beneficii fascinante pentru sănătate este varza . La fel ca toate legumele, îşi păstrează proprietăţile dacă este consumată în stare proaspătă. Ştiaţi că ardeii se numără printre cele mai bogate alimente în potasiu, având un conţinut al acestui mineral mai mare decât în cazul bananelor?
Rodica Tulbure
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: