Ascultă Radio România Cluj Live

Sarmale, friptură, cozonaci…

De Sărbători, de pe mesele românilor nu pot lipsi sau n-ar trebui să lipsească mâncărurile tradiționale. De la jumări, cârnați, slănină, brânză, caș, până la piftii, friptură de porc, cozonaci, prăjituri și, evident, celebrele sarmale. Zilele trecute am trecut prin una din marile piețe agro-alimentare ale Clujului să aflăm ce-au cumpărat, ce pregătesc doamnele și domnii de Sărbători.

sarmale

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 26 decembrie 2015, 06:00 / actualizat: 26 decembrie 2015, 8:36

Am pregătit sarmale, friptură, ciuperci… Eu fac sarmalele după o rețetă proprie, pun carne cât mai multă, orez mai puțin. Ceapa o călesc în untură și ies foarte bune, cu varză acră ne plac mai mult.

Cam nimic n-am făcut până acum, dacă am stat toată ziua în piață. Dar urmează să pregătesc friptura tradițională, cozonaci și prăjitură. Cozonacul îl fac cu lapte, făină, ouă, un pic de zahăr. La friptură eu pun carne, costiță, cârnați… Și amestecat cu un pic de apă, să fiarbă, și-apoi sare, piper, boia, la fiecare cum îi place, usturoi, un pic de untură.

Am făcut cumpărăturile, sigur. Ne-am luat bradul prima dată, apoi banane, portocale, clementine. Dar prima și prima dată am tăiat porcul. De-acolo am făcut caltaboși, cârnați, pișcă, friptură. Cum am făcut pișca? Aia nu-mi aparține mie, soția o face, dar mă cam știu la pișcă. Se face și cu păsat, și cu orez, la care cum îi place. Mie îmi place cu păsat. Dar cârnațul o ieșit foarte bun, oioioi, hai să gustăm, că aici stau, aproape… Sarmale? Da, o oală de găluște, cu pișcă in ea, friptură de cârnaț. Alea nu-s sărbători, domnule, dacă nu se fac sarmale! Noi le spunem găluște. Piroști? No, dumneata ești din partea de sus, cu piroștile… Noi facem găluștile cu carne tocată și ce se pune în ele, ceapă, orez… Orez, că la doamne nu le mai place cu păsat! Cu păsat când făceam acasă, la țară, pe râșniță, ieșeau cu mult mai bune.

Și pe vremuri oamenii pregăteau tot ce pregătesc și acum: sarmale, friptură, salată de boeuf, cozonac, ce puteau… Salata de boeuf se face cu maioneză, cum să se facă? Tot așa cum s-a făcut și înainte. La sarmale sunt care fac cu orez sau cu păsat. Dar se poate și amestec, cum le fac eu. Și în mijlocul sarmalelor se pune pișca de la porc. Și ies mai bune. Sau cine n-a făcut pișcă, pune carne afumată, afumături. Și lângă toate bunătățile ăstea mere un pahar de țuică, vin, bere… Dacă nu, ajung la suc. Când mă văd? Când mă văd? No, Doamne iartă-mă, când mă aud? În seara asta? Bun, dacă ajung acasă îi dau drumul. Sărbători fericite la toată lumea!

 

 

Dan Moșoiu

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

Turneul internațional Oradea Beach Volleyball | FOTO
Reportaje vineri, 25 iulie 2025, 09:10

Turneul internațional Oradea Beach Volleyball | FOTO

Piața Unirii s-a transformat, din no, într-o arenă sportivă, odată cu debutul celei de-a treia ediții a turneului internațional de volei pe...

Turneul internațional Oradea Beach Volleyball | FOTO
După ani în Spania, s-a întors acasă cu dorul în suflet
Reportaje joi, 24 iulie 2025, 13:10

După ani în Spania, s-a întors acasă cu dorul în suflet

A muncit mulți ani în Spania, dar s-a întors acasă la fel ca alți români pe care-i aduce înapoi dorul de țară.   Când s-a întors...

După ani în Spania, s-a întors acasă cu dorul în suflet
ONG-urile ies împreună într-o seară dedicată lor
Reportaje miercuri, 23 iulie 2025, 13:44

ONG-urile ies împreună într-o seară dedicată lor

Unde-s mulți, puterea crește, iar ONG-urile au nevoie de toată puterea pentru a-și îndeplini obiectivul major, acela de a face lumea măcar un...

ONG-urile ies împreună într-o seară dedicată lor
Părinți plecați, copii singuri!
Reportaje vineri, 18 iulie 2025, 08:28

Părinți plecați, copii singuri!

Aproape un sfert dintre copiii din România au trăit experienţa separării îndelungate de părinţii care au plecat la muncă în străinătate....

Părinți plecați, copii singuri!
Reportaje joi, 17 iulie 2025, 12:22

Pe drum de poveste la Muntele Găina

Tradiția reînvie pe Muntele Găina!   Târgul de Fete din acest an se va desfășura în 19 și 20 iulie. Sărbătoarea populară va aduna din...

Pe drum de poveste la Muntele Găina
Reportaje marți, 15 iulie 2025, 15:50

Muzeul Păpușilor: artă, basm și tradiție

Prinți și prințese din spectacolele Teatrului de Păpuși „Puck”, precum și decoruri și elemente de scenografie pot fi admirate în această...

Muzeul Păpușilor: artă, basm și tradiție
Reportaje marți, 15 iulie 2025, 00:00

Scriitoarea norvegiană Kathrine Nedrejord: Literatura poate arăta lucruri care au nevoie să fie schimbate

S-a aflat la Cluj în luna mai Kathrine Nedrejord, scriitoare și dramaturgă norvegiană de origine sami, autoare de literatură pentru adulți,...

Scriitoarea norvegiană Kathrine Nedrejord: Literatura poate arăta lucruri care au nevoie să fie schimbate
Reportaje duminică, 13 iulie 2025, 00:00

EDUPASS – Pașaport pentru carieră, la Radio Cluj

Inițiat anul trecut de Fundația Părinți din România, EDUPASS – (Pașaport pentru carieră) este un proiect educațional inovator, dedicat...

EDUPASS – Pașaport pentru carieră, la Radio Cluj