Ascultă Radio România Cluj Live

Voluntari de la Radio Cluj gătesc pentru oameni fără adăpost

Radio Cluj participă la o campanie umanitară pentru oferirea unei mese calde persoanelor fără adăpost. Campania derulată de Asociaţia “Misionarii lui Padre Pio” se desfăşoară la Centrul de Găzduire Temporară de pe strada Oaşului, un aşezământ aflat în subordinea primăriei clujene. Miercuri, 25 noiembrie, trei redactori au ajutat la pregătirea mesei pentru aproximativ 45 de persoane. În următoarele trei săptămâni, alte echipe de voluntari de la Radio Cluj vor merge să dea o mână de ajutor.

Voluntari de la Radio Cluj gătesc pentru oameni fără adăpost

Articol editat de , 26 noiembrie 2015, 15:42

Un căţel prietenos şi dolofan pare să fie cel mai bine hrănit locatar al Centrului de Găzduire Temporară de pe strada Oaşului. “Grasul” îi spun oamenii care şi-au găsit adăpost aici. Pentru ei, zilele de miercuri şi sâmbătă sunt zile speciale, în care au parte de o masă caldă.

Din primăvară, Asociaţia “Misionarii lui Padre Pio” şi-a luat drept misiune să le ofere celor aproximativ 50 de persoane cazate la centru mai întâi o masă caldă pe săptămână, apoi două, în viitor poate mai multe. Poate chiar într-o viitoare cantină, pe care care şi-o doresc iniţiatorii acţiunii.

Ne dorim să schimbăm un pic mentalitatea oamenilor. Cei mai mulţi dintre noi avem o idee oarecum greşită despre această categorie de oameni pe care noi o susţinem, oamenii străzii. Cei mai mulţi ne ruşinăm de prezenţa lor în jurul nostru, ne temem de ei, dar noi vrem să spunem tuturor că sunt oameni care au avut o viaţă ca a noastră, care, din diverse motive, au ajuns în această nefericită situaţie şi care merită tot sprijinul comunităţii şi al societăţii”, explică Lucian Pârvu, preşedintele Asociaţiei “Misionarii lui Padre Pio”, în timp ce lucrează cot la cot, în mica bucătărie, cu o echipa de voluntari de la Radio Cluj.

Am pus la călit ceapă şi ardei, tăiaţi julien. În momentul în care vor fi căliţi, punem puţină boia. Între timp, am pus la fiert nişte pulpe de pui, punem şi aripioarele peste cinci minute să fiarbă, după care le amestecăm pe toate şi la final le dregem cu smântână…”(Alina Vigoniuc, redactor Radio Cluj, responsabilă cu detaliile reţetei)

Masa pe care am pregătit-o – papricaş de pui şi orez cu lapte – a fost plătită de o familie. Ciorba de varză a oferit-o o firmă de catering.

Facem tot posibilul să gătim exact aşa cum o facem pentru noi acasă, sau chiar mai bogat decât gătim pentru noi. Şi asta tocmai pentru că suntem conştienţi că [pentru aceşti oameni –n.r.] e singura masă din zi, sau din zilele respective. Ciorbiţă, felul doi, tot ce se găteşte se face cu atenţie maximă şi cât se poate de bogat şi de consistent. De cele mai multe ori, nu lipseşte nici desertul, o apă minerală, un pahar de suc…” (Cristian Olaru, Asociaţia “Misionarii lui Padre Pio”)

Orice ajutor e binevenit – în produse, în bani, în muncă voluntară. Voluntari de la Radio Cluj vor merge să ajute la pregătirea mesei şi în următoarele săptămâni.

Ai o anumită satisfacţie atunci când faci ceva pentru altcineva. De multe ori, gătitul ni se pare o povară, acasă. Dar aici, gătind pentru altcineva, are o altă semnificaţie. Şi ai o mare bucurie sufletească după ce termini de gătit şi îi vezi pe oameni mulţumiţi şi bucuroşi că au primit o masă caldă.” (Andreea Leonid, redactor Radio Cluj)

Mânca-vor săracii şi se vor sătura”, aşa se numeşte programul Asociaţiei „Misionarii lui Padre Pio”. Un nume care trimite la crezul sfântului creştin din secolul XX, pe care ni-l aminteşte Lucian: „Nu e suficient să oferi omului o farfurie de mâncare sau o plasă cu alimente, e necesar ca omul să fie încurajat, să fie susţinut, să fie îmbărbătat, să i se spună că nu e singur pe lume.”

 

Ioana Bindea

 

Dacă doriţi să sprijiniţi activitatea Asociaţiei „Misionarii lui Padre Pio”, găsiţi detalii pe pagina de facebook a asociaţiei. Cont bancar RO54BTRLRONCRT0306715401.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir