Ascultă Radio România Cluj Live

Continuă consultările de la Palatul Cotroceni

UPDATE – ora 13.46 Preşedintele Klaus Iohannis se intalneste la această oră cu reprezentantii societăţii civile. Printre cei invitaţi se află Sorin Ioniţă, Liviu Mihaiu, Cristina Guseth, Nicuşor Dan şi Adrian Despot.
Ei reprezintă cele cinci organizaţii neguvernamentale care i-au transmis joi o scrisoare deschisă şefului statului.
UPDATE – ora 13. 10 Gabriel Oprea a anunţat că părăseşte guvernul interimar! Declaraţia a fost făcută în cadrul consultarilor cu presedintele Klaus Iohannis. Liderul UNPR a precizat că şi-a delegat atribuţiile la conducerea Ministerului de Interne secretarului de stat Ilie Botoş. În ceea ce priveşte viitorul executiv, Gabriel Oprea a declarat că UNPR susţine alegerile anticipate.
În schimb, reprezentanţii Alianţei Liberalilor şi Democraţilor susţin păstrarea actualei structuri politice din Parlamentul României. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat după consultările cu şeful statului că orice altă formulă, inclusiv cea a unui guvern tehnocrat reprezintă o fugă de răspundere.

Iohannis Klaus

Articol editat de , 6 noiembrie 2015, 08:43 / actualizat: 6 noiembrie 2015, 13:46

UPDATE – ora 12.25 Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a anunţat vineri, 6 noiembrie, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis că susţine ideea alegerilor anticipate.
De asemenea, el a anunţat că şi-a delegat atribuţiile la conducerea Ministerului de Interne secretarului de stat Ilie Botoş.
La această oră (12.27) participă la consultări reprezentanţii Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, iar de la ora 13:30, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni în premieră cu reprezentanţii societăţii civile şi ai manifestanţilor.
Administraţia Prezidenţială a anunţat că este în curs de a finaliza procedura de selecţie a participanţilor la consultări pe baza propunerilor primite. Pe adresa Preşedinţiei au sosit 5.520 de mesaje în care sunt propuse persoane cu grad ridicat de reprezentativitate din partea manifestanţilor şi a ONG-urilor.
Căderea guvernului a declanşat o rundă de consultări ale preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare. Joi au participat la discuţii liderii PSD, PNL, UDMR şi ai grupului minorităţilor naţionale.

Social-democraţii nu au propus un candidat pentru funcţia de premier, iar preşedintele formaţiunii, Liviu Dragnea, a declarat că este necesară o nouă rundă de consultări.  PSD a propus un pachet de obiective politice care să fie agreat de partidele parlamentare, iar mai apoi să se discute despre desemnarea unui prim-ministru.

Vreau să facem acest pachet de obiective politice care să fie baza răspunsului principal la marile întrebări care vin din societate. Asta înseamnă că dacă toţi vom ajunge la concluzia că o cale sau alta este calea prin care aceste obiective politice pot fi atinse, o vom susţine. (Liviu Dragnea, preşedinte PSD)

Liberalii văd ca unică soluţie organizarea de alegeri anticipate, însă nu au avansat un calendar pentru acest lucru.

Este momentul în care ar trebui să găsim o soluţie de consens, care să ducă la modernizarea României, care să ducă la un Parlament legitim, care să poată genera un guvern legitim şi care, la rândul lui, trebuie să pună în practică proiecte pe care să le asumăm cu toţii. (Alina Gorghiu, copreşedinte PNL)

UDMR agreează propunerea PNL şi doreşte ca noul Guvern să se formeze până la sfârşitul acestei luni.

Nu credem că un guvern de uniune naţională, din care fac parte toate partidele parlamentare, ar fi un răspuns corect la toate problemele care s-au acumulat, dar un guvern tehnocrat, da. (Kelemen Hunor, preşedinte UDMR)

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a precizat că atât un Executiv tehnocrat, cât şi unul de uniune naţională sunt echivalente din punct de vedere al eficienţei.

Noi ne dorim să avem o soluţie care se fundamentează pe pilonii democraţiei, pe Constituţia României şi care să fie realizată sub auspiciile preşedintelui României. (Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale)

Vineri, discuţiile vor continua cu reprezentanţii UNPR şi cu cei ai Alianţei Liberalilor şi Democraţilor. În premieră, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va avea consultări pe tema viitorului guvern şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi ai manifestanţilor. Mulţi dintre cei care au protestat joi seara în Piaţa Universităţii din Bucureşti consideră, însă, că dacă preşedintele Klaus Iohannis vrea să ia contact cu oamenii, ar trebui să vină în stradă, pentru că reprezentanţii străzii sunt toţi cei care protestează.

 

RADOR

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Greve în transportul public
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei joi, 2 mai 2024, 10:27

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania

Sperăm că v-aţi ales deja vopseaua pentru ouă, pentru că astăzi veţi avea nevoie de ea. Deşi, dacă e să mergem pe metodele tradiţionale,...

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 12:00

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul regizat de Tudor Giurgiu spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată...

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj