Ascultă Radio România Cluj Live

Copiii şi restanţele părinţilor

Este evident că părinţii îşi trăiesc prin copiii lor, nu doar propria tinereţe sufletească deschisă spre generozitate şi sacrificii, dar mai ales şansa de a-şi împlini propriile lor restanţe.

bogdan ivanov
Foto: O globalizare a Răului

Articol editat de cristina.rusu, 3 iulie 2015, 06:00

Fiecare om are o proiecţie asupra propriului viitor de multe ori supra dimensionată şi pe care nu o poate împlini datorită lipsei capacităţilor şi a dispoziţiei. La aceasta se adaugă şi experienţa acumulată odată cu trecerea anilor, care înseamnă şi puterea de a face alegeri şi de a şti ce ţi-ar folosi cel mai bine la un anumit moment al vieţii.

Din acest moment, prezenţa copiilor înseamnă pentru părinţi o nesperată şansă de a explora universuri noi şi de a stabili drumuri şi priorităţi în viaţa lor. Acest lucru este firesc dacă părintele ţine cont de înclinaţiile copilului şi nu uită că acesta are în primul rând nevoie de copilărie şi de joacă.

Noi, adulţii uităm că pentru copil jocul este un exerciţiu de cunoaştere, pe care şi-l asumă cu toată seriozitatea şi prin care cunoaşte lumea, şi tocmai acest lucru îl sacrificăm prea uşor.

Ne simţim confortabil să ne vedem copiii transformaţi peste noapte în adulţi, prizonieri într-un program care îi sufocă de dimineaţa până seara, forţaţi să îşi asume pe lângă şcoală o mulţime de alte activităţi. Acest lucru ne dă nouă, adulţilor un sentiment de siguranţă şi de confort, ca în faţa unei investiţii sigure într-un viitor.

Nimic nu este sigur, mai ales în privinţa copiilor, care devin foarte uşor manipulaţi de cultura pe care ei o consumă de mici şi pe care noi încercăm să îi imunizăm prin timpul încărcat pe care îl oferim lor.

Este foarte adevărat că mulţi dintre noi nu am avut şansa să studiem de mici limbi străine să facem sport, dans, muzică sau alte activităţi, dar este un real pericol să punem pe umerii copiilor propriile noastre reastanţe.

Prin cadouri neraţionale ne cumpărăm abandonul în care ritmul vieţii noastre de adulţi îi aruncă pe copii, uitând că toate acestea fac şi mai mare golul din sufletele lor.

Uităm că pentru un copil este foarte important timpul pe care i-l acordăm, răbdarea cu care îl ascultăm şi înclinaţiile pe care reuşim să le descoperim în el. De aceea părintele trebuie să fie prezent în viaţa copilului să i-o îndrume raţional şi cu măsură, lăsându-i şi acestuia libertatea de a alege.

Un lucru esenţial este capitalul de afecţiune pe care reuşim să îl investim în copii şi care este fundamentul oricărei orientări a viitorului.

Un copil iubit de părinţii lui va fi sigur pe el şi va putea la rândul lui, să arate iubire şi afecţiune în viaţa lui. Având aceste lucruri împlinite în viaţa unui copil, îi asigurăm şi drumul spre viitorul lui, pe care în mod sigur îl vrem mai bun decât al nostru.

Unui copil trebuie să îi dăm puterea de a crede în forţele proprii şi în Dumnezeu şi mai ales de a nu uita niciodată că poate să facă bine şi să îşi schimba propria viaţă.

Dacă vrem o investiţie sigură în copii, trebuie să le oferim puterea de discerne, tăria de a fi originali şi de a nu imita mecanic ce văd în jurul lor, dar şi înţelepciunea de a şti să facă alegeri bune în viaţă şi cea mai importantă sunt prietenii.

Şi să nu uit! Să nu le răpim copiilor bucuria şi siguranţa pe care le-o dă privirea părintelui care veghează din spate drumul lor, chiar şi după ce aceştia şi-au luat zborul.

 

Pr. Bogdan Ivanov

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

 

 

party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
gladiator roman
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir
Special RCJ vineri, 16 iunie 2017, 11:32

Fost-ai lele cât ai fost

Fost-ai lele cât ai fost, expresie care se pliază minunat pe realităţile noastre. O teorie des vehiculată afirmă că vremea politicii a trecut,...

Fost-ai lele cât ai fost