Ascultă Radio România Cluj Live

26 Iunie, Ziua Drapelului Naţional

În 1834, când Ţările Române au început să se dezvolte din punct de vedere economic, Alexandru Ghica Vodă a obţinut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”; steagul destinat corăbiilor avea culori (galben şi roşu), cel atribuit armatei era compus din trei (roşu, galben şi albastru) şi un vultur la mijloc; acesta este socotit drept începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc.

drapel
Foto: drapel

Articol editat de , 26 iunie 2015, 06:00 / actualizat: 27 iunie 2015, 7:32

Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca, manifestările au început de joi, de la ora 19.00, cu ceremonialul de coborâre a steagului de pe catargul din Piaţa Avram Iancu, care va fi depus ulterior în Catedrala Mitropolitană. La final au fost eliberate în aer 1.500 de baloane tricolore.

Vineri, de la 10.45, Drapelul Naţional va fi sfinţit, după care va fi repus pe catarg în acordurile imnului de stat. Ceremonii similare vor avea loc vineri dimineaţă, în Piaţa Mare din Sibiu şi în Piaţa Centrală din Bistriţa.

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată în 1998 şi se sărbătoreşte anual, în data de 26 iunie.

 

Darian Sacalis

………………

Efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca vor fi angrenate în executarea unor activităţi şi misiuni cu prilejul Ceremonialului de Înălţare a Drapelului Naţional.

Jandarmii vor asigura garda de onoare la această manifestare ce se va desfăşura în Piaţa Avram Iancu din municipiul Cluj-Napoca.

De asemenea, jandarmii vor asigura măsuri de ordine publică pentru asigurarea unui climat de siguranţă şi pentru prevenirea faptelor antisociale.

Redacția

……………………………….

Bistrița 

Programul manifestărilor

Instituţia Prefectului – judeţul Bistriţa-Năsăud, împreună cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Municipiului Bistriţa şi Garnizoana Bistriţa, organizează, în data de 26 iunie, un ceremonial militar – religios dedicat Zilei Drapelului Naţional , după următorul program:

Vineri, 26 iunie 2015:

ora 09,00– la Biserica Protopopiatului, va avea loc oficierea slujbei de sfinţire a Drapelului Naţional al României;

ora 10,00- în Piaţa Centrală, se va desfăşura ceremonia publică de înălţare a Drapelului Naţional:

– acordarea onorului militar;
– salutul „Drapelului de Luptă”;
– alocuţiuni;
– primirea Drapelului Naţional al României ;
– înălţarea Drapelului Naţional al României pe catarg;
– defilarea gărzii de onoare.

 

Florin Săsărman

 

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

………………………………………………………………

Satu Mare

O serie de manifestări au loc vineri, 26 iunie, la Satu Mare şi Carei, cu ocazia Zilei Drapelului. La Satu Mare, manifestările au loc de la ora 10:00, în Piaţa 25 Octombrie, şi includ o ceremonie militară de înălțare a Drapelului României, prezentarea onorului, primirea drapelului României care va fi înălţat pe catarg şi defilarea Gărzii de Onoare, cu prezentarea onorului la Drapelul României.

În municipiul Carei, Ziua Drapelului va fi marcată, începând cu ora 13:00, prin expoziţia fotografică Drapelul Naţional – De la începuturi până azi, găzduită de Sala Cavalerilor din incinta Castelui Karoly.

Expoziţia, care surprinde transformările drapelelor din provinciile românești, precum și a tricolorului, de-a lungul vremii – va putea fi vizitată timp de o săptămână.

drapel

drapel

Stela Tudor

……………………………………………

Baia-Mare
Instituţia Prefectului judeţul Maramureş, Primăria municipiului Baia Mare şi Garnizoana Baia Mare organizează Ceremonia publică de înălţare a drapelului României, dedicată sărbătoririi Zilei Drapelului Naţional, care se va desfăşura vineri, 26 iunie 2015, în Baia Mare. Ceremonia are loc de la ora 09.00, în Piaţa Tricolorului, pe platoul Palatului Administrativ.

Vineri dimineaţa, începând cu ora 08.30, P.S Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, va oficia slujba de sfinţire a drapelului în Biserica Sf. Nicolae din Baia Mare, după care acesta va fi dus de către Garda de Onoare a drapelului naţional in Piaţa Tricolorului.

Ceremonia va începe la ora 09.00 cu prezentarea Onorului prefectului judeţului Maramureş, salutul drapelului de luptă şi trecerea în revistă a Detaşamentului de Onoare.

Despre semnificaţia evenimentului vor rosti alocuţiuni prefectul județului, ing. Anton Rohian, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

Drapelul Naţional va fi purtat spre locul de arborare de către militarii din Garda de Onoare a Drapelului Naţional. Militarii fac parte din Batalionul 612 Artilerie Antitanc Maramureş care au participat la misiuni internaţionale. După binecuvantare drapelul va fi înălţat pe catarg, în acordurile imnului naţional al României.

Ceremonia se va încheia cu defilarea Detaşamentului de Onoare.

 

Brânduşa Oanţă

 

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

Ce putem face în acest weekend la Sibiu
Transilvania vineri, 26 aprilie 2024, 16:20

Ce putem face în acest weekend la Sibiu

De văzut – de făcut în acest weekend la Sibiu.  Primăvara este în toi și Sibiul se îmbracă în straie festive pentru a celebra...

Ce putem face în acest weekend la Sibiu
Așa cum e vremea în duminica Floriilor va fi și în duminica Paștelui
Transilvania vineri, 26 aprilie 2024, 12:34

Așa cum e vremea în duminica Floriilor va fi și în duminica Paștelui

Duminică, de Florii, vom avea o vreme frumoasă, cu precipitații puține și temperaturi peste mediile anuale.   Meteorologul Narcis Maier...

Așa cum e vremea în duminica Floriilor va fi și în duminica Paștelui
Urs identificat în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda
Transilvania joi, 25 aprilie 2024, 16:10

Urs identificat în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda

Un urs a fost identificat, joi, 25 aprilie, în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda, pe raza localităţii Oarda, localitate componentă a...

Urs identificat în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda
Avertizare de ploi și vânt
Transilvania joi, 25 aprilie 2024, 11:27

Avertizare de ploi și vânt

Potrivit meteorologilor, va ploua în sudul, centrul şi estul ţării. Vor fi mai ales averse, care în regiunile sud-estice vor fi însoţite de...

Avertizare de ploi și vânt
Transilvania miercuri, 24 aprilie 2024, 08:15

Cresc tarifele de salubritate în Oradea

Din luna mai 2024, tarifele pentru depozitarea deșeurilor se modifică în urma majorării Contribuției pentru economia circulară de la 80 lei/to...

Cresc tarifele de salubritate în Oradea
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 17:09

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei

Noul pasaj va fi construit peste girația existentă, la intersecția cu drumul spre localitatea Fughiu, Centura Oșorhei și DN1.   Acesta va...

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 16:46

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd

Acesta a intrat în posesia efectivă a terenurilor necesare cu ajutorul unui executor judecătoresc care a pus în aplicate mai multe proceduri de...

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
Transilvania luni, 22 aprilie 2024, 15:09

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției

„Poiana cu narcise” din Racâş-Hida este locul unde an de an creşteau narcise sălbatice, dar păşunatul scăpat de sub control şi...

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției