Ascultă Radio România Cluj Live

FITS 2015 la concluzii şi aplauze

Visul unei nopţi de vară se încheie la Shakespeare cu actorii la rampă, cei reali şi cei din piesa în piesă şi cu aplauzele publicului. Aplauze pe deplin meritate ieri noapte – 21 iunie – la finalul Festivalul Internaţional  de Teatru de la Sibiu, ediţia XXII. Focurile de artificii şi declaraţia directorului festivalului, Constantin Chriac, au pus punct decadei de festival:

FITS 2015 la concluzii şi aplauze

Articol editat de , 22 iunie 2015, 12:26 / actualizat: 26 iunie 2015, 11:52

Am promis la începutul festivalului o ediţie de colecţie pe care am împlinit-o. Aş vrea să mulţumesc în primul rând publicului, un public extraordinar. Nu s-a întâmplat parcă niciodată ca anul acesta, o invazie în toate sălile de spectacol. Am dovedit că sibienii sunt mândri de acest festival şi de faptul că aparţin acestei comunităţi.

Nu dorim să fim premiaţi, noi muncim să arătăm că în România se poate face un lucru extraordinar cu voinţă , credinţă şi putinţă, că  prin excelenţă se poate crea o stare de normalitate. (directorul FITS, Constantin Chiriac)

Sibiul personalităţilor  invitate în festival rămâne cu mărturia participanţilor şi cu dovada stelelor de pe Aleea celebrităţilor:

Nu am mai fost până acum în România, nici la Sibiu, dar acum ştiu că există un oraş, Sibiul,  în care are loc un eveniment anual, un festival de teatru bine cunoscut peste tot în lume, iar acum ştiu şi de ce e atât de celebru. În primul rând există un public, sunt oameni interesaţi şi ai impresia că tot festivalul dansează, că e bine dispus; şi mai ştiu că mai mult din 20 % din bugetul oraşului e direcţionat spre cultură.

Am impresia că toată lumea e interesată de ce se întâmplă aici, atât în timpul festivalului, cât şi în restul anului. Aşa că aveţi dreptul să spuneţi: Sibiul înseamnă cultură.  (actorul austriac Klaus Maria Brandauer)

Când am adus primul spectacol de kabuki aici la Sibiu am discutat mult cu Constantin Chiriac şi am ajuns la concluzia că am reuşit să ne împlinim fiecare un vis, acela de a aduce kabuki la Sibiu, respectiv de a fi prezenţi în acest festival.

Pasul următor a fost colaborarea cu Teatrul Naţional Radu Stanca pentru premiera de acum din festival, Fantoma e aici după Kobo Abe în care şi Constantin Chiriac interpretează rolul principal.  Un nou vis împlinit.

Această stea pe care am primit-o pe Aleea Celebrităţilor nu e un scop în sine pentru mine, dar e dovada prieteniei şi colaborării dintre România şi Japonia, care va continua şi va dezvolta noi şi noi proiecte. (regizorul japonez Kazuyoshi Kushida)

FITS e însă validat de publicul larg, de oamenii pentru care e gândit şi făcut festivalul. Unii revin an de an la spectacole cu fidelitate. Printre ei, Marian Nistor, poate cel mai constant spectator al festivalului.

Sunt abonat la acest festival din 2005, îmi place în primul rând atmosfera şi în special spectacolele de dans şi anumite spectacole de teatru. Aleg întotdeauna spectacolele clasice, cele tradiţionale, îmi plac montările lor şi vreau să văd cât mai multe versiuni ale pieselor clasice.

Sibiul este un oraş turistic în primul rând, apoi un oraş cultural. Nu pot să spun că a super progresat în anii ăştia pe alte planuri.

Locuiesc acum în capitală, de patru ani, tocmai pentru că în plan profesional nu îmi mai oferea alte deschideri. Am venit însă special pentru festival, pentru atmosfera lui. Am mulţi prieteni, actori, regizori, dar sunt aici în primul rând pentru mine. (Marian Nistor, spectator fidel al festivalului)

sala

Ultimul cuvânt, la finele fiecărei ediţii, e al directorului festivalului Constatin Chiriac care anunţă ediţia viitoare:

80% din programul anului viitor e deja selectat. Mulţumim, vă aşteptăm anul viitor!  

 

Oana Cristea Grigorescu

Consolidarea – 2015 în teatrul independent
Cronica prescurtată miercuri, 6 ianuarie 2016, 12:52

Consolidarea – 2015 în teatrul independent

2015 a fost anul consolidării independenţilor în teatrul alternativ, la Cluj cel puţin.  Am vorbit frecvent la acest microfon despre...

Consolidarea – 2015 în teatrul independent
Teatrul Maghiar
Cronica prescurtată marți, 5 ianuarie 2016, 13:31

2015 la TMS

Retrospectiva teatrală 2015 la Teatrul Maghiar de Stat Cluj e descrisă concis în programul afişului lunii ianuarie, din care nu lipseşte nici...

2015 la TMS
Cea mai periculoasă carte din lume?
Cronica prescurtată marți, 5 ianuarie 2016, 10:40

Cea mai periculoasă carte din lume?

De ce trebuie publicat Mein Kampf?  se intitulează editorialul numărului din decembrie al revistei franceze Magazine litteraire. Tot în...

Cea mai periculoasă carte din lume?
Anul tinerilor la TNC
Cronica prescurtată luni, 4 ianuarie 2016, 13:13

Anul tinerilor la TNC

Începutul de an sugerează bilanţul partial, de la jumătatea stagiunii teatrale. Vă propun să parcurgem săptămâna aceasta teatrele clujene...

Anul tinerilor la TNC
Cronica prescurtată luni, 21 decembrie 2015, 14:01

În cultură accentul face diferența – Radio Cluj spre 2016

Sfârșitul de an e vremea bilanțului, momentul când ne întrebăm ce am realizat,  încotro mergem mai departe, mai ales că lumea în jur...

În cultură accentul face diferența – Radio Cluj spre 2016
Cronica prescurtată marți, 15 decembrie 2015, 12:31

Harta şi teritoriul liniei – Hermina Csata la MAC

Compoziţiile somptuoase ale Herminei Csata se împlinesc în sălile festive ale Muzeului de Artă Cluj, unde pot fi văzute până în 10 ianuarie...

Harta şi teritoriul liniei – Hermina Csata la MAC
Cronica prescurtată vineri, 11 decembrie 2015, 13:04

Clujul în finala pentru Capitală Culturală Europeană

Clujul şi Baia Mare au intrat în finală pentru stabilirea oraşului din România care va deţine în 2021 titlul de Capitală Culturală...

Clujul în finala pentru Capitală Culturală Europeană
Cronica prescurtată joi, 10 decembrie 2015, 13:38

Tradiţia nu e scrisă în partitură- Bal mascat la ONRCluj

  O premieră atipică propune duminică, 13 decembrie, ora 18.30, Opera Naţională Română Cluj-Napoca cu Bal mascat de Giuseppe Verdi,...

Tradiţia nu e scrisă în partitură- Bal mascat la ONRCluj