Ascultă Radio România Cluj Live

Vaccin pentru viaţă – Campanie Radio România(V)

Femeile însărcinate trebuie să acorde o atenție sporită atât propriei sănătăți cât și sănătății fătului.

Vaccin pentru viaţă – Campanie Radio România(V)

Articol editat de , 5 iunie 2015, 06:00 / actualizat: 5 iunie 2015, 9:42

Ele trebuie să aibă o alimentație echilibrată, să-și facă toate analizele necesare și să evite călătoriile în locurile care prezintă un pericol crescut de îmbolnăvire prin contractarea unor viruși sau microbi periculoși. În perioada sarcinii vaccinarea este făcută pentru prevenirea îmbolnăvirii femeii gravide, numai la recomandarea medicului.

Doctor Anca Simionescu – medic primar obstetrica – ginecologie, la Spitalul Filantropia din București spune dacă este indicată vaccinarea în timpul sarcinii:

Scopul vaccinării în sarcină îl reprezintă prevenirea îmbolnăvirii femeii în timpul sarcinii și asigurarea unei imunități pentru nou-născut în primele luni de viață.

Administrarea oricărui vaccin unei femei gravide trebuie făcută numai la recomandarea medicului, atunci când: probabilitatea expunerii la boală este mare, infecția poate reprezenta un risc pentru mamă sau făt, probabilitatea ca vaccinul să determine reacții adverse este redusă.

Mai multe informații în interviul realizat de Adriana Turea:

Reporter: În perioada sarcinii este justificat ca femeia gravidă să facă un vaccin?

Dr. Anca Simionescu: În timpul sarcinii nu este obișnuit ca noi să vaccinăm pacientele, există un obicei care se practică la medicul de familie: imunizările pentru prevenirea tetanosului, dar România nu este totuși o țară în care să avem această patologie. Deasemenea, am putea să vaccinăm în timpul sarcinii pacientele care sunt cu risc crescut de a contacta hepatită B, cele care sunt cu droguri, cu transfuzii repetate, sau, în categoria aceasta de risc putem utiliza schema de vaccinare anti-hepatită B.

Vaccinul cu hepatită B este obținut prin inginerie genetică. Și, de asemenea, dacă am fi în situația unei epidemii foarte grave de gripă, cu decese materne, cu siguranță că vaccinarea antigripală se poate practica în timpul sarcinii. 

 

Radio România

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

…………………………….

27 de boli infecțioase pot fi prevenite prin vaccinare, însă există şi sute de proiecte de cercetare pentru dezvoltarea de noi vaccinuri.

Vaccinurile sunt substanţe care ajută corpul să producă anticorpi împotriva bolilor infecţioase care pot pune viaţa în pericol, sprijinind sistemul imunitar să recunoască germenii şi să inactiveze celulele acestora.

Ca orice medicament si vaccinurile au contraindicatii.

 

Cristina Bulbescu

……………………..

Medicii trag un semnal de alarmă!

Tot mai mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii. Ei se tem de eventualele efecte secundare şi recunosc că se informează de pe internet. Iar acest lucru se vede şi în statisticile privind imunizarea în România, care scade de la un an la altul.

La ora actuală în România imunizarea nu este obligatorie din punct de vedere legal, dar părinţii ar trebui să aibăo datorie morală pentru a-şi proteja copiii. Apariţia unei legi prin care cei care refuză vaccinarea să fie pedepsiţi a fost solicitată de multă vreme de Ministerul Sănătăţii.

Să refuzi, ca părinte, să-ţi vaccinezi copilul înseamnă să nu conştientizezi riscurile la care îl expui şi să-i iei dreptul la sănătate, susţine medicul de familie Doina Stângu, cea care a ajuns să vaccineze zeci de copii pe propria răspundere dându-le în scris părinţilor că micuţul nu va păţi nimic.

De exemplu în Franţa, părinţii care nu-şi vaccinează copiii sunt pasibili de închisoare sau de amenzi usturătoare de până la 30 de mii de euro. În schimb în România pentru că ştiu că nu există o lege care să-I oblige unii părinţi sunt sceptici de calitatea vaccniurilor asta pentru că nu-şi dau interesul să se informeze corect în legătură cu acest subiect .

Până la această oră proiectul legii vaccinării este doar un draft în care se regăsesc analizate sisteme din mai multe ţări şi cam atât.

Anul viitor va fi rezolvată şi această problemă susţin guvernanţii după ce au constst că rata imunizării în rândul copiilor scade de la o zi la alta.
Daiana Roşca de la Radio România Reşiţa.

 

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Greve în transportul public
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei joi, 2 mai 2024, 10:27

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania

Sperăm că v-aţi ales deja vopseaua pentru ouă, pentru că astăzi veţi avea nevoie de ea. Deşi, dacă e să mergem pe metodele tradiţionale,...

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 12:00

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul regizat de Tudor Giurgiu spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată...

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 10:42

CFR Călători: Transport special cu prilejul minivacanţei

CFR Călători va asigura un program de transport special cu prilejul minivacanţei de 1 Mai şi Paşti.   Pasagerii au în plus faţă de...

CFR Călători: Transport special cu prilejul minivacanţei
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 10:32

Cauza surpării străzii Uliului nu este cunoscută încă

Circulația pe strada Uliului a fost închisă, în urma alunecărilor de teren semnalate în ultimele zile.   Până la refacerea drumului, vor...

Cauza surpării străzii Uliului nu este cunoscută încă