Ascultă Radio România Cluj Live

Cum sunt afectați oamenii cu profesii liberale de modificările legislative

Ministerul Finanţelor Publice a publicat un proiect de lege prin care, se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reconsiderării/reîncadrării unei activităţi ca activitate dependentă, pentru perioadele fiscale de până la 1 iunie 2015 şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Cum sunt afectați oamenii cu profesii liberale de modificările legislative
Foto: medici

Articol editat de cristina.rusu, 14 mai 2015, 07:00 / actualizat: 14 mai 2015, 17:14

Organul fiscal nu reconsideră/reîncadrează o activitate ca activitate dependentă şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reconsiderare/reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015.

Ce efecte poate avea acest proiect de lege, conform specialiştilor în materie de fiscalitate?

Profesiile liberale, cum ar fi medicii, arhitecţii, brokerii, consultanţii din diferite domenii, riscă să fie trecute la categoria salariaţi, dacă nu sunt complet independenţi de beneficiarii lor.

Independenţă înseamnă, de pildă, să nu aibă un program de lucru stabilit de beneficiar, să nu folosească sediile sau baza materială şi tehnică a beneficiarului şi să nu capete diurnă de deplasare de la acesta.

În termenii Codului Fiscal, profesiile libere şi drepturile de autor pot fi trecute de la categoria activităţi independente la activităţi dependente.

Rezultatul va fi o creştere semnificativă a taxelor şi impozitelor plătite de aceştia şi de beneficiarii lor.

Motivaţia schimbării, invocată de Ministerul Finanţelor Publice, este numărul relativ mare de abuzuri în domeniu, prin care simpli angajaţi erau plătiţi pe drepturi de autor, cu fiscalizare mai mică decât a unui salariat.

Perspectiva transformării în angajaţi dependenţi îi revoltă pe cei cu profesii liberale.

Șerban Tigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, spune că arhitectul este, prin excelenţă, un liber profesionist, iar transformarea lui într-un simplu salariat îi anulează exact acel modus vivendi care a susţinut această profesie de-a lungul timpului.

Profesorul universitar doctor, Daniel David, psiholog clujean recunoscut în ţară şi peste hotare, consideră că taxarea sporită a liber profesioiniştilor poate să aibă efecte bugetare benefice pe termen scurt, dar pe termen mediu şi lung va eroda însăşi baza societăţii.

Cum vor fi afectaţi oamenii cu profesii liberale de modificările legislative aflăm joi, 14 mai, la Subiectul Zilei.  

Redacţia

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

………………………………………………..

Noul Cod Fiscal le va lua din mână celor cu profesii liberale de două ori mai mulţi bani decât până acum. Oamenii care lucrează în domenii precum jurnalism sau actorie sunt revoltaţi însă spun că pasiunea pentru cariera lor este mai mare şi speră ca lucrurile să se redreseze.

Fiscalizarea excesivă a profesiilor liberale determină o scădere drastică a valorii retributiei. Dacă un artist sau un jurnalist lua până acum pe hârtie o sumă acceptabilă din care se scădea impozitul, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, aceşti bani vor fi cu mult mai puţini. Din venitul persoanei care practică o profesie liberală vor fi scăzute nu doar impozitul pe venit, ci şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi şomajul. Jurnalismul, un domeniu în care se lucrează mai mult din pasiune decât pentru bani, va fi drastic afectat. Adina Ostafi, o tânără jurnalistă în ascensiune, spune că în cel mai rău caz va renunţa la pasiunea pentru meseria ei şi va alege un loc de muncă în care să nu se aplice aceste prevederi.

Am o părere foarte proastă în legătură cu aceste schimbări, deşi m-am gândit dinainte că această meserie nu o să îmi aducă foarte mulţi bani. O fac din pasiune, dar pasiunea se poate stinge dacă nu ai bani nici să trăieşti. Dacă nu o să îmi ajungă banii, o să mă angajez în altă parte. Am auzit că din fotografie se câştigă foarte bine, însă dacă nici asta nu o să reuşesc, o să îmi caut altceva. (Adina Ostafi, jurnalist)

Nici în domeniul artiştilor lucrurile nu arată mai bine. Cu toate acestea, Maria Popovici, artistă a teatrului sibian, spune că nu va renunţa la pasiunea ei şi că preferă să lucreze mai mult în domeniu.

Ce am eu de gând e să merg mai departe, pentru că toată lumea spune că atâta timp cât faci ce îţi place, nu va trebui să munceşti niciodată. În plus, nu toată lumea e făcută să fie consultant bancar sau mai ştiu eu ce aşa că o să merg mai departe. Depinde ce o să se întâmple, dar sper să îşi revină pentru că noi suntem mulţi în acest domeniu şi nu cred că lucrurile o să rămână aşa. (Maria Popovici, artist)

Prevederile noului Cod Fiscal vor intra în vigoare de la 1 iunie 2015.

 

Cristian Florea

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Greve în transportul public
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei joi, 2 mai 2024, 10:27

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania

Sperăm că v-aţi ales deja vopseaua pentru ouă, pentru că astăzi veţi avea nevoie de ea. Deşi, dacă e să mergem pe metodele tradiţionale,...

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 12:00

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul regizat de Tudor Giurgiu spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată...

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj