Ascultă Radio România Cluj Live

Pericolul pe care îl reprezintă apariţia căpuşelor

Numărul sătmărenilor care se prezintă la Urgenţă, după ce au fost înţepaţi de căpuşe, creşte de la o zi la alta.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Constantin Demian, afirmă că în doar trei zile, la UPU s-au prezentat 24 de persoane, majoritatea cu domiciliul în oraş:
18 pacienţi în 3 zile am avut înţepaţi de căpuşă, noi, la Unitatea de Primire Urgenţă plus la secţia de Boli Infecto-Contagioase, acolo s-au mai prezentat 6 pacienţi, inclusiv copii, majoritatea orăşeni.
Pentru extragerea căpuşelor este necesară intervenţia medicilor, altfel de metode fiind periculoase şi neindicate. Anul trecut, în perioada verii, la fiecare sfârşit de săptămână s-au prezentat la UPU Satu Mare pentru extragerea căpuşelor până la 40 de persoane.
Despre pericolul pe care îl reprezintă apariţia căpuşelor vorbim luni, 20 aprilie,  la Subiectul Zilei.

Pericolul pe care îl reprezintă apariţia căpuşelor

Articol editat de Camelia Velțan, 20 aprilie 2015, 07:00 / actualizat: 20 aprilie 2015, 16:49

 

Redacţia

………………….

Fie că merg în parcuri, pe digul Someşului sau în zonele de agrement din judeţ sau din apropierea oraşului, imediat după ce temperatura exterioară începe să crească, sătmărenii ies la iarbă verde.

Pentru că mulţi ignoră semnale din anii anteriori, un sfârşit de săptămână plăcut se încheie din păcate la Unitatea de Primire a Urgenţelor, unde se prezintă pentru extragerea căpuşelor.

De la un la altul, situaţia este tot mai alarmantă, iar numărul persoanelor înţepate de căpuşe este tot mai mare. Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare, spune că în numai trei zile au fost înregistrate 24 de cazuri

La Unitatea de Primire a Urgenţelor am avut 18 pacienţi, iar şase s-au prezentat la Secţia de Boli Infecţioase, inclusiv copii. Majoritatea au fost orăşeni (Constantin Demian, purtător de cuvânt SJ Satu Mare).

Întrebaţi ce fac dacă sunt înţepaţi de căpuşe, cei mai mulţi dintre sătmăreni susţin că ştiu regulile

În copilărie am fost înţepată adeseori de căpuşe, dar atunci parcă nu erau atât de periculoase (Alina).

Dacă m-ar înţepa o căpuşă aş veni la medic, fără discuţie (o pensionară).

Sigur că aş merge la medic, pentru că acasă nu poţi să le scoţi, sunt periculoase ( Călin).

Deşi mulţi păţiţi recurg la metode empirice pentru extragerea căpuşelor, recomandările medicilor sunt ferme, afirmă purtătorul de cuvânt Constantin Demian

Cei înţepaţi de căpuşe nu trebuie să încerce singuri extragerea acestora. Ei trebuie să vină la UPU, unde se procedează la extragerea căpuşei, dezinfectarea locului şi administrarea unei doze unice de antibiotic.

Ulterior, daca există simprome justificate, se fac investigaţii pentru a se stabili dacă există suspiciuni de borelioză (Constantin Demian, purtător de cuvânt SJ Satu Mare).

Pentru stârpirea căpuşelor, Primăria municipiului Satu Mare va organiza o acţiune de la mijlocul acestei luni. Prevăzută iniţial pentru începutul lunii, acţiunea de stârpire a căpuşelor a fost amânată din cauza vremii nefavorabile.

 

Stela Tudor

………………………………………………………………………………………………………………………….

Bistriţa-Năsăud

În judeţul Bistriţa-Năsăud sunt foarte puţine cazuri de îmbolnăvire cu boala Lyme în urma muşcăturilor de căpuşă, reiese din evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică, conform cărora în 2014 au fost doar 2 cazuri de astfel de îmbolnăviri. Dr. Doina Petri, directorul adjunct al instituţiei spune că nici transhumanţa turmelor de oi nu reprezintă un pericol din acest punct de vedere, pentru că bacteria care genereaza îmbolnăvirea cu boala Lyme nu rezistă condiţiilor pe care le presupune deplasarea dintr-o zonă în alta.

“Atunci când ştii că ai o zonă cu meningită, faţă de aceste căpuşe se iau măsurile necesare şi  se tratează nu numai căpuşele; acolo sunt stropiri şi pentru iarbă, şi pentru animale, astfel încât vectorul nu mai devine purtătorul germenului respectiv şi nu se mai poate răspândi. În privinţa transhumanţei, există mijloace foarte moderne de a interveni asupra acestor lucruri. Nimeni nu pleacă cu oile în transhumanţă înainte de a face anumite tratamente, nu numai împotriva căpuşelor. Şi chiar dacă acestea mai rămân pe animal, ele nu mai devin purtătoare a bolii Lyme, pentru că acest germen nu rezistă foarte mult în mediu, ca să poată fi mutat dintr-o zonă în alta”. (Doina Petri, director adjunct Direcţia de Sănătate Publică, Bistriţa Năsăud)

 

Florin Săsărman

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..Sălaj

În Sălaj nu au fost semnalate în această perioadă cazuri de persoane muşcate de căpuşe, dar medicii specialişti avertizează că muşcătura de căpuşă este extrem de periculoasă.

Peste 100 de sălăjeni au ajuns anul trecut la medici după ce au fost muşcaţi de căpuşe.Cele mai frecvente cazuri sunt semnalate în mediul rural dar şi pe păşunile din apropierea municipiului Zalău.

Persoanele muşcate de căpuşe sunt rugate să nu îndepărteze singure insectele ci să apeleze la medicul de familie.

 

Adrian Lungu

…………………………………………………

SIBIU

Problema căpuşelor persistă şi anul acesta în Judeţul Sibiu. Medicii recomandă o atenţie sporită atunci când ieşim la iarbă verde.

Sezonul căpuşelor a început, cu toate că din punct de vedere meteorologic, temperaturile nu au ajuns la valorile normale pentru această perioadă iar natura nu este nici ea înverzită ca în alţi ani. Trei persoane au fost deja internate cu muşcături de căpuşe şi sunt testate pentru boala Lyme. Medicii recomandă o atenţie sporită la modul în care ne îmbrăcăm dacă decidem să ieşim la iarbă verde şi verificări amănunţite atunci când ne întoarcem de la plimbarea în natură.

Purtaţi haine lungi, închise, care să acopere cât mai bine pielea atunci când mergeţi la iarbă verde. Băgaţi-vă cămaşa în pantaloni, pantalonii în şosete şi acoperiţi-vă capul cu pălării. Se recomandă purtarea de haine în culori deschise pentru a putea vedea mai uşor căpuşele de pe haine. Încălţămintea trebuie să acopere cât mai bine piciorul. Dacă mergeţi prin pădure mergeţi doar pe cărări. Când reveniţi acasă, verificaţi cu atenţie hainele şi corpul pe toate părţile. (Simona Berariu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu)

Oamenii spun că au auzit de cazuri de muşcături de căpuşă însă nu îşi iau prea multe precauţii.

Copilul oricum merge la joacă. Dacă nu merge în parc, atunci unde aş putea să îl las să se joace? Suntem atenţi, îi dau haine mai groase şi sper să nu fie o astfel de problemă. Am avut cunoştinţe care au ajuns la spital după ce au fost la grătar şi sincer m-am cam speriat puţin.

Nu am nicio problemă. Nu mi-e frică de căpuşe. Cunosc persoane care au ajuns în spital dar nu mă feresc. Dacă va fi să se întâmple ceva o să merg şi eu la spital la tratament.

În luna aprilie a anului 2014, 160 de sibieni au ajuns la spital cu muşcături de căpuşe, dintre care 7 cazuri au fost confirmate cu boala Lyme.

Cristian Florea

România a câştigat procesul ”Roşia Montană” [UPDATE]
Stirile zilei sâmbătă, 9 martie 2024, 08:22

România a câştigat procesul ”Roşia Montană” [UPDATE]

UPDATE: ora 9.00 Reacțiile politicienilor: Liderul partenerilor de guvernare de la PNL, Nicolae Ciucă, atribuie meritele câştigării procesului...

România a câştigat procesul ”Roşia Montană” [UPDATE]
În așteptarea deciziei în procesul legat de Roșia Montană
Stirile zilei joi, 7 martie 2024, 14:37

În așteptarea deciziei în procesul legat de Roșia Montană

Tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii al Băncii Mondiale va anunţa...

În așteptarea deciziei în procesul legat de Roșia Montană
Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen
Stirile zilei joi, 7 martie 2024, 10:33

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen

Partidul Popular European a adoptat, în unanimitate, în prima zi a congresului de la Bucureşti, un manifest electoral în care cere ca România...

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen
Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Stirile zilei miercuri, 6 martie 2024, 09:26

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu

Șoferii de autocamioane care doresc să tranziteze frontiera dintre România și Ucraina prin punctul de la Halmeu, au de așteptat în prezent...

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Stirile zilei marți, 5 martie 2024, 14:26

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România. Marți, 5 martie, a pornit primul utilaj pentru forajul...

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirile zilei miercuri, 14 februarie 2024, 08:42

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor

Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale...

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirile zilei marți, 13 februarie 2024, 06:00

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România

Marți, 13 februarie, va fi Ziua mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții...

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirile zilei luni, 12 februarie 2024, 13:23

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]

UPDATE: ora 13.35 Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre...

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]