Ascultă Radio România Cluj Live

Ziua Mondială a Sănătăţii

Marţi, 7 aprilie,  este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii. Tema din acest an este SIGURANȚA ALIMENTAŢIEI şi a fost aleasă întrucât bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a 2.000.000 de persoane, o mare parte fiind copii.
Consumul de alimente sigure şi hrănitoare ne oferă energia de care avem nevoie, pentru a ne bucura de un stil de viață sănătos și activ.
Dar, alimentele pot conţine bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice care sunt responsabile pentru aproximativ 200 de boli, de la diaree acută până la cancer.
Hrana poate să se contamineze în orice moment al producţiei şi distribuţiei. Responsabilitatea primară însă, le revine producătorilor de alimente.
Sloganul acestei zile este: „De la fermă până în farfurie/ Mâncarea sigură să fie”
Autorităţile sanitare clujene au demarat o campanie de informare în şcoli, în cadrul căreia au distribuit materiale informative privind alimentaţia sănătoasă.
Cât de sigură este hrana pe care o consumăm aflaţi marţi, 7 aprilie,  la Subiectul Zilei.

Ziua Mondială a Sănătăţii

Articol editat de Camelia Velțan, 7 aprilie 2015, 07:00 / actualizat: 7 aprilie 2015, 17:07

 

Redacţia

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Satu Mare

Cel puţin 100 de copii din judeţul Satu Mare au ajuns la spital anul trecut, cu toxiinfecţie alimentară cauzată de alimentele consumate la şcoală şi grădiniţă.
Primul caz a avut loc la începutul anului, când, din cauza laptelui distribuit în cadrul programului guvernamental Cornul şi laptele, 50 de copii de la Şcoala Generală din comuna Odoreu au fost transportaţi la spital unde au fost diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară. Rezilierea contractului cu firma din Timişoara care furniza laptele în şcolile din judeţ, a făcut ca distribuirea laptelui în unităţile de învăţământ să aibă loc cu peste o lună întârziere de la începerea anului de învăţământ 2014-2015.

Alţi 50 de copii au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, în luna mai, după ce au consumat alimentele furnizate de o firmă de catering grădiniţei din comuna Medieşu Aurit.

În ambele cazuri, toxiinfecţia alimentară a fost cauzată de infestarea cu stafilococi a alimentelor consumate de copii.

 

Stela Tudor

……………………………………………………………..

SIBIU

Alimentaţia corespunzătoare este unul din factorii importanţi ai unei vieţi sănătoase.

Specialiştii spun că inclusiv alimentele sănătoase pot să conţină bacterii şi paraziţi, iar dacă nu sunt cumpărate de la comercianţi avizaţi şi nu sunt gătite corespunzător, pot să ducă la boli grave. Tocmai de aceea este recomandat ca toate alimentele să fie cumpărate din locuri sigure, să fie proaspete, iar mai apoi să fie spălate bine şi gătite cu atenţie. Maria Varga, medic nutriţionist, vorbeşte despre modul în care trebuie să pregătim alimentele înainte să le mâncăm.

În primul rând, trebuie să le spele foarte bine, dar mai presus de atât, să provină dintr-o sursă sigură. Să nu cumpere la întâmplare, alimentele crude trebuie să fie foarte bine spălate. Carnea trebuie gătită bine dar să nu fie arsă pentru că dezvoltă compuşi cancerigeni, să nu folosească aceleaşi ustensile pentru legume şi carne. Ouăle să fie bine fierte, iar laptele nefiert să fie de la o vacă sănătoasă. Brânza trebuie să fie cumpărată tot din locuri sigure şi omul trebuie să se uite la mâinile celor care o vând. (Maria Varga, medic nutriţionist)

Oamenii spun că au grijă ce cumpără şi de unde aleg să îşi facă proviziile.

Eu cumpăr mereu din locuri sigure, de la marile magazine. Am încredere mai mare pentru că acolo sunt toate ambalate mai bine.

Am siguranţă că tot produsul din carne este verificat în magazinele mari. Ca tot sibianul civilizat, mă uit să fie curăţenie şi să fie produsele expuse corespunzător şi doar mai apoi cumpăr.

Studiile arată că bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a 2.000.000 de persoane, o mare parte fiind copii.

 

Cristian Florea

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Greve în transportul public
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei joi, 2 mai 2024, 10:27

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania

Sperăm că v-aţi ales deja vopseaua pentru ouă, pentru că astăzi veţi avea nevoie de ea. Deşi, dacă e să mergem pe metodele tradiţionale,...

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 12:00

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul regizat de Tudor Giurgiu spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată...

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 10:42

CFR Călători: Transport special cu prilejul minivacanţei

CFR Călători va asigura un program de transport special cu prilejul minivacanţei de 1 Mai şi Paşti.   Pasagerii au în plus faţă de...

CFR Călători: Transport special cu prilejul minivacanţei
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 10:32

Cauza surpării străzii Uliului nu este cunoscută încă

Circulația pe strada Uliului a fost închisă, în urma alunecărilor de teren semnalate în ultimele zile.   Până la refacerea drumului, vor...

Cauza surpării străzii Uliului nu este cunoscută încă