Ascultă Radio România Cluj Live

Activităţile din cadrul programului Şcoala Altfel

De luni şi până vineri, 10 aprilie se desfăşoară programul Şcoala Altfel: „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, organizat de Ministerul Educației.
În cadrul acestuia elevii vor participa la activități educative extracurriculare și extrașcolare. În această săptămână cursurile nu se derulează conform orarului obișnuit al unității de învățământ, ci după un orar special.
Vizite la muzee şi la instituţii, excursii, vizionare de filme la cinematografe sunt unele dintre activităţile pe care le vor desfăşura elevii în aceste zile.
Şi Radio Cluj îşi deschide porţile în cadrul programului Şcoala Altfel. Astfel, peste 800 de elevi vor vedea în această săptămână de unde pleacă ştirile, îi vor cunoaşte pe cei care vă aduc în casă informaţii, reportaje, muzică, teatru şi sport.
Scopul programului Şcoala Altfel este să implice toți elevii și cadrele didactice. Profesorii vor răspunde intereselor și preocupărilor elevilor, le vor pune în valoare talentele și capacitățile în diferite domenii, şi totodată le vor stimula participarea la acțiuni cât mai diverse.
La Subiectul Zilei vorbim despre activităţile pe care le vor desfăşura elevii în cadrul programului Şcoala Altfel.

Activităţile din cadrul programului Şcoala Altfel
Foto: Şcoala Altfel la Radio Cluj 2

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 6 aprilie 2015, 07:10 / actualizat: 6 aprilie 2015, 16:09

 

Pentru activităţile din cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor” propune şcolilor şi grădiniţelor orădene mai multe expoziţii.

La Muzeul Ţării Crişurilor, în cadrul în cadrul Secţiei de Etnografie, este realizată o expoziţie specială, cu titlul Valori patrimoniale din colecţia de etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor. Expoziţia cuprinde ouă încondeiate şi icoane pe sticlă din cele mai reprezentative centre meşteşugăreşti de iconari (Nicula, Şcheii Braşovului, Ţara Făgăraşului, Ţara Oltului etc.), prin a căror expunere sunt ilustrate cele mai importante sărbători creştine de peste an (de la Bobotează la Naşterea Domnului). O parte însemnată a expoziţiei este cea dedicată tehnicii agricole, în care sunt prezentate obiecte şi instalaţii agricole folosite la cultivarea pămîntului în lumea satului de odinioară.

În ceea ce priveşte atelierele practice, ele vor avea loc după următorul program:

-marţi, 7 aprilie 2015, între orele 10.00-13.00, Dorina Hamza, meşter popular din Drăgoteni, va face demonstraţii de încondeiat ouă

-miercuri, 8 aprilie 2015, între orele 10.00-13.00, copiii conduşi de prof. Florina Iepure de la Clubul Copiilor vor picta icoane pe sticlă, respectînd tehnica tradiţională.

Tot la Muzeul Ţării Crişurilor se vor putea vizita, la Secţia de Artă, expoziţiile: Memoria imaginii, care include creaţiile a patru artişti plastici contemporani (Ioan Aurel Mureșan, Ioan Augustin Pop, Teofil Știop, Ioan Popdan), şi Securitatea, instrument al dictaturii.

La Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” va putea fi văzută în continuare expoziţia dedicată marelui om politic român Aurel Lazăr, care a avut o contribuţie majoră la Unirea de la 1 Decembrie 1918. De asemenea, şi expoziţia temporară Arta 1900 şi Oradea. Secession-ul, care pune în circulaţie o parte din patrimoniul de artă decorativă deţinut de instituţie, respectiv fructiere, sfeşnice, vaze de sticlă şi mobilier provenind din vremea Micului Paris de pe Peţa (cumpăna veacurilor al XIX-lea şi al XX-lea).

Muzeul Memorial „Ady Endre” îşi aşteaptă vizitatorii să descopere locul preferat al poetului Ady Endre, unde acesta îşi petrecea timpul liber, dar şi lucra. Aici vor regăsi atmosfera redacţiilor şi cafenelelor acelor timpuri, reconstituită în două încăperi ale muzeului, precum şi un bogat material referitor la viaţa şi activitatea orădeană a lui Ady Endre.

 

Redacţia

 

…………………………………………….

Satu Mare

În oraşul Negreşti Oaş, săptămâna Şcoala Altfel se desfăşoară la Muzeul în Aer Liber. În intervalul 6-10 aprilie, elevii mai multor şcoli gimnaziale participă la diverse demonstraţii de creaţie susţinute de artizani şi meşteri populari. Luni, 6 aprilie,  copiii învaţă să picteze icoane pe sticlă şi să realizeze ornamente de Paşte. Marţi, 7 aprilie,  meşerul olar Istfanfyi Geza va face demonstraţii de olărit, iar Marcela Novac le va arăta copiilor cum se încondeiază ouăle în Bucovina.

Miercuri şi joi, elevii vor vizita expoziţia meşteşugărească realizată de două creatoare de straie populare şi podoabe specifice oşenilor, din Bixad şi Certeze.

Vineri, în ultima zi, copiii vor fi însoţiţi de învăţătoarele lor într-o vizită a Muzeului în Aer Liber.

 

 

Scoala Altfel Satu Mare

Scoala Altfel Satu Mare

Stela Tudor

……………………………………………..

Sălaj

Tehnici de supravieţuire în mediu ostil, istoria armatei române, proceduri de apărare în caz de atac aerian, acestea sunt doar câteva exerciţii pe care elevii şcolilor din Zalău sunt invitaţi să le urmeze la unităţile militare din Zalău şi oraşul Şimleu Silvaniei, totul fiind organziat în cadrul programului Săptămâna Altfel. Primele cursuri de supravieţuire în mediu ostil au început în  dimineaţa zilei de luni, 6 aprilie,  la unitatea militară din Şimleu Silvaniei unde militarii profesionişti le-au arătat elevilor cum pot face un foc în condiţii dificile. Porţile celor două unităţi militare vor fi deschise până marţi seara, elevii urmând să viziteze şi minimuzeele aferente acestor unităţi.

 

Adrian Lungu

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Bistriţa Năsăud

La şcolile din mediul rural săptămâna “Şcoala altfel” poartă amprenta apropierii de cultura populară. Într-o comuna de pe Valea Bârgăului elevii au învăţat cum să gătească, pentru a-şi ajuta părinţii în pregătirea mesei pentru sărbătorile pascale.

Sălile de clasă de la Şcoala gimnazială Livezile erau, în dimineaţa zilei de luni, 6 aprilie, asemeni unor bucătării, prilej pentru fete, mai ales, să îşi probeze talentul de a găti.

“Pregătim o salata orientală, din cartofi, ceapă şi ouă. Bineînţeles că ne vom ajuta mamele la pregătirea mesei de Paşti cu asemenea preparate” .(elevă)

“Învăţăm să deosebim mâncarea sănătoasă de mâncarea nesănătoasă. Am făcut o salată de fructe, pe care am şi servit-o, iar colegii care au venit la şcoală cu pungi de chips-uri le-au aruncat la coşul de gunoi”. (altă elevă)

 “După lecţia practică va urma proiectarea unui filmuleţ despre cât de important este să gătim sănătos. Apoi vom mai discuta despre cum se aranjează o masă înainte de servirea preparatelor. Cred că în aceste zile masa tradiţională ar trebui să aibă o pondere mai mare, mai ales că, dacă nu se fac excese, ea este sănătoasă” (Adina David, consilier educativ).

Într-o zi obişnuită, la una dintre clasele pe care le vizităm ar fi trebuit să fie oră de matematică, însă, proful de mate le-a predat elevilor săi cum se face…o prăjitură. Să vedem ce au învăţat aceştia:

“Acesta este un tiramisu făcut din pişcoturi, cremă cu ouă, mascarpone şi pudră de cacao. Am înmuiat pişcoturile în cafea, am făcut crema de ouă cu mascarpone şi zahar şi am bătut frişca. Apoi, am pus prăjitura la frigider, pentru a se întări”. (elevă)

 

În programul din această săptămână mai figurează o zi dedicată bucătăriei. Este vorba de ziua de joi, în care elevii vor exersa vopsitul ouălor. Probabil că mamele le vor fi recunoscătoare copiilor pentru ouăle roşii pe care le vor aduce acasă, atunci.

 

Florin Săsărman

………………………………………

SIBIU

Şcoala Altfel ne-a adus astăzi în redacţie un grup de tineri interesaţi de o carieră în jurnalism şi mai ales în radio. Unii dintre ei s-au convins că asta vor să facă mai departe, în timp ce alţii s-au declarat învinşi şi au spus că e prea greu pentru ei.

Liceenii au venit de la Colegiul Naţional Andrei Şaguna din Sibiu şi au avut parte de un tur complet al redacţiei. Tinerii au citit ştiri pe care le-au înregistrat, au făcut cunoştinţă cu familia Radio Antena Sibiului şi au descoperit toate secretele care stau în spatele unui material de succes. Dacă unii dintre ei au fost impresionaţi şi încurajaţi de poveştile noastre, ceilalţi au spus că preferă să meargă mai departe cu pedagogia.

Am rămas cu un bagaj de cunoştinţe foarte complex. Activităţile mi se par foarte interesante. A fost primul meu contact cu aşa ceva.

Cu siguranţă mi-am plăcea să repet această experienţă, a fost una foarte plăcută şi m-a determinat să privesc spre o carieră în radio.

Până acum este destul de frumos. E ceva interesant şi nou pentru mine şi cred că am ce să învăţ. Experienţa la radio e frumoasă dar sunt foarte emotivă şi nu cred că m-aş descurca. Poate cu puţin exerciţiu aş reuşi.

E o experienţă plăcută şi aş repeta-o dar în acelaşi stil. Nu aş vrea să lucrez la radio pe viitor.

Mihaela Păltineanu, coordonatoarea liceenilor, a intrat şi ea în mintea tinerilor şi a luat parte la activităţi. Ea consideră programul Şcoala Altfel unul necesar şi eficace.

Cred că este o acţiune benefică. În ceea ce îi priveşte pe elevi, le-am propus activităţile ULBS şi mai ales Jurnalist pentru o zi, pentru că am vrut să le ofer o altă perspectivă decât aceea de cadru didactic pe care o au în timpul liceului. Activităţile pe care le organizaţi sunt interesante. Nici noi nu ne-am aşteptat să fim aşa încântaţi şi sperăm să ne revedem şi la anul. (Mihaela Păltineanu, coordonatoarea liceenilor)

Şcoala Altfel se derulează anul acesta în perioada 6-10 aprilie.

 

Cristina Bălău

 

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen
Stirea zilei joi, 7 martie 2024, 10:33

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen

Partidul Popular European a adoptat, în unanimitate, în prima zi a congresului de la Bucureşti, un manifest electoral în care cere ca România...

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen
Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Stirea zilei miercuri, 6 martie 2024, 09:26

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu

Șoferii de autocamioane care doresc să tranziteze frontiera dintre România și Ucraina prin punctul de la Halmeu, au de așteptat în prezent...

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirea zilei marți, 5 martie 2024, 14:26

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România. Marți, 5 martie, a pornit primul utilaj pentru forajul...

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei miercuri, 14 februarie 2024, 08:42

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor

Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale...

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei marți, 13 februarie 2024, 06:00

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România

Marți, 13 februarie, va fi Ziua mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții...

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 13:23

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]

UPDATE: ora 13.35 Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre...

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 09:29

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor

La şedinţa de săptămâna trecută PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Cea mai vehiculată variantă este ca în 9 iunie,...

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor
Stirea zilei vineri, 9 februarie 2024, 12:07

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]

UPDATE: ora 16.14 România este pregătită pentru orice decizie în procesul privind Roşia Montană, dă din nou asigurări premierul Marcel...

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]