În perioada 4 – 11 aprilie, evreii sărbătoresc Pesah – „Paştele Evreiesc”
Pesah („trecere” în ebraică) sau „Paştele evreiesc” este celebrat în fiecare primăvară, când prima recoltă a fost culeasă şi aminteşte de exodul evreilor din Egipt. După tradiţie, în seara de Pesah, taţii povestesc copiilor cum a condus Moise evreii afară din Egipt, scăpându-i de scalvia faraonului. Pentru evrei, semnificaţia sărbătorii stă în faptul că persecuţiile şi prezenţa lui Dumnezeu sunt realităţi ale vieţii, iar evreii trebuie să-şi asume responsabilitatea celor asupriţi. Primele două nopţi sunt dedicate Seder-ului, masa festivă menţionată şi în Exod (12) în Vechiul Testament, la care se dau citire pasajelor din Biblie care descriu ieşirea din Egipt. Există multe ritualuri şi semnificaţii simbolice legate de diferitele feluri de mîncare care se consumă cu această ocazie. De exmplu „matza” – pâinea nedospită pe care creştinii o numesc „pască evreiască” – este consumată în amintirea faptului că evreii nu au avut timp să dospească aluat; „maror” – plantele amare – simbolizează amărăciunea sclaviei în care au trăit, iar ceaşca cu sare care se pune pa masa de Seder reprezintă lacrimile vărsate. Osul ars aşezat şi el în farfuria tradiţională reprezintă mielul pascal, iar oul fiert cu coaja arsă sau colorată, sacrificiile prezentate în timpul Marilor Temple. O altă tradiţie păstrată şi azi este aprinderea lumânărilor care nu se face de la chibrit ci de la un foc preexistent. Citiți mai multe pe Sigheteanul.ro.

Articol editat de , 4 aprilie 2015, 09:52 / actualizat: 27 februarie 2017, 11:00
Johnny Popescu
Puteți asculta Radio Sighet, on line, și AICI