Ascultă Radio România Cluj Live

Un important lider al Opoziţiei din Rusia a fost ucis

UPDATE ora 19.30: Asasinatul opozantului rus Boris Nemţov întruneşte toate caracteristicile unei crime la comandă, organizată până în cel mai mic detaliu – aşa reiese din primele date ale investigaţiei de la Moscova. 

Un important lider al Opoziţiei din Rusia a fost ucis

Articol editat de , 28 februarie 2015, 09:46 / actualizat: 28 februarie 2015, 19:53

………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE ora 17.30: Ancheta în cazul asasinării opozantului rus Boris Nemţov nu exclude o posibilă crimă la comandă. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Interne, a declarat că la Moscova a fost demarată o operaţiune specială a forţelor de ordine, intitulată „Capturarea”, un plan de căutare şi reţinere a autorului faptei.

Uciderea lui Boris Nemţov este investigată de o comisie formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii cu rol de apărare şi care îi răspunde direct preşedintelui Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al liderului rus a negat vehement sugestiile potrivit cărora Kremlinul ar fi putut fi implicat în asasinarea activistului.

Duminică, 1 martie, în centrul Moscovei va fi organizat un marş funerar în memoria lui Boris Nemţov, la care autorităţile permit participarea a 50.000 de persoane. Iniţial, în capitala Rusiei trebuia să aibă loc o manifestaţie antiguvernamentală organizată de Opoziţie.

……………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE: Numeroşi cetăţeni ruşi aduc flori şi lumânări la locul asasinării lui Boris Nemţov, pe podul din apropierea Kremlinului.

Între timp, anchetatorii analizează cel puţin cinci motive ale crimei.  Un prim posibil motiv ar fi o provocare menită să destabilizeze situaţia politică din Rusia. Un alt motiv ar putea fi evenimentele din Ucraina, unde în rândul ambelor tabere există elemente radicale ce nu se supun niciunor autorităţi – se arată în comunicatul Comitetului pentru investigaţii. Nu este exclusă nici aşa-numita filieră islamistă, dată fiind atitudinea lui Nemţov faţă de cazul Charlie Hebdo.

Sunt luate în calcul şi posibile motive legate de afacerile sale sau motive de ordin personal. Deocamdată însă ancheta a cărei desfăşurare este controlată direct de şefii principalelor structuri de forţă nu a adus clarificări în legătură cu persoana asasinului şi motivele crime.

Majoritatea politicienilor şi a comentatorilor care s-au pronunţat în legătură cu această crimă consideră drept cea mai plauzibilă ipoteză asasinatul din motive politice.

…………………………………………………………………………………………………………

Unul dintre cei mai importanţi lideri ai opoziţiei din Rusia, fostul vicepremier reformator Boris Nemţov, a fost asasinat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în centrul Moscovei, pe un pod, la doar o sută de metri de Kremlin.

El a fost ucis cu o zi înaintea unui marş antiguvernamental al Opoziţiei ruse. Boris Nemţov a fost un critic vehement al preşedintelui Vladimir Putin.  Potrivit Ministerului de Interne, el a fost împuşcat în spate, cu patru gloanţe trase de necunoscuţi dintr-o maşină care a dispărut de la locul faptei, în timp ce se plimba în compania unei tinere sosite din Ucraina. Primul care a transmis ştirea despre moartea lui Nemţov a fost colegul său de opoziţie Ilia Iaşin, care a declarat, la Radio Ecoul Moscovei, că nu are nicio îndoială că este vorba de un asasinat politic. Potrivit lui Iaşin, Nemţov lucra la un raport ce demonstra implicarea militară a Rusiei în conflictul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a spus că preşedintele Vladimir Putin a declarat că asasinarea cu cruzime a lui Boris Nemţov are toate caracteristicile unei crime comise la comandă şi un caracter exclusiv provocator. Liderul de la Kremlin a ordonat înfiinţarea unui grup special de anchetă, format din reprezentanţii principalelor structuri de forţă, şi a anunţat că va controla personal desfăşurarea anchetei.

Moartea lui Boris Nemţov este deplânsă şi la Kiev. Preşedintele Petro Poroshenko a scris pe o reţea de socializare că fostul vicepremier rus a fost ca o punte între Ucraina şi Rusia şi că acest pod a fost distrus de gloanţe.

La scurt timp după aflarea veştii, Casa Albă a condamnat ceea ce consideră un „asasinat odios” şi a făcut apel la Guvernul rus să întreprindă rapid o anchetă imparţială şi transparentă.

În prima sa reacţie, preşedintele american Barack Obama, ale cărui relaţii cu Kremlinul sunt foarte tensionate, a apreciat că Boris Nemţov a fost un avocat neobosit al ţării sale, care a luptat pentru drepturile concetăţenilor săi. Şi secretarul de stat John Kerry s-a declarat şocat de uciderea fostului vicepremier rus.

 

RADOR

Captură record de cocaină, confiscată
Internaţional marți, 23 aprilie 2024, 09:22

Captură record de cocaină, confiscată

Autoritățile din Honduras au confiscat 2,7 tone de cocaină, descoperite la bordul a două șalupe de viteză în departamentul caraibian Gracias a...

Captură record de cocaină, confiscată
Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 11:00

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon

Noile date arată că cel puțin 50.000 de dispozitive fotovoltaice au fost adăugate numai în primul trimestru al anului 2024. Un...

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 09:07

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America

Posibila interdicție a TikTok a trecut cu o majoritate covârșitoare, fără nicio dezbatere: 360 de voturi pentru și doar 58 împotrivă.  ...

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America
Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare
Internaţional duminică, 21 aprilie 2024, 12:28

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare

Protestatarii vor limitarea numărului de turiști și restricții asupra „dezvoltării necontrolate dăunătoare pentru mediu și...

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare
Internaţional sâmbătă, 20 aprilie 2024, 09:24

Fără hoteluri noi în Amsterdam

Noul regulament prevede că în capitala olandeză nu vor fi permise noi hoteluri decât dacă unul mai vechi se închide.   Politica oficială...

Fără hoteluri noi în Amsterdam
Internaţional vineri, 19 aprilie 2024, 10:39

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes

O echipă restrânsă a adunat aproape 100 de kilometri de fragmente de peliculă împrăştiate în întreaga lume, de la New York şi până în...

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes
Internaţional vineri, 19 aprilie 2024, 10:02

Israelul a atacat ținte din Iran

Cel puţin o explozie s-a auzit în zona oraşului iranian Isfahan. În provincia cu acelaşi nume se află baze militare, dar şi mai multe...

Israelul a atacat ținte din Iran
Internaţional joi, 18 aprilie 2024, 11:34

Italia a introdus un nou tip de viză

Viza pentru „nomazii digitali” oferă străinilor dreptul de a locui în țară până la un an, cu condiția să lucreze de la...

Italia a introdus un nou tip de viză