Ascultă Radio România Cluj Live

Un important lider al Opoziţiei din Rusia a fost ucis

UPDATE ora 19.30: Asasinatul opozantului rus Boris Nemţov întruneşte toate caracteristicile unei crime la comandă, organizată până în cel mai mic detaliu – aşa reiese din primele date ale investigaţiei de la Moscova. 

Un important lider al Opoziţiei din Rusia a fost ucis

Articol editat de , 28 februarie 2015, 09:46 / actualizat: 28 februarie 2015, 19:53

………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE ora 17.30: Ancheta în cazul asasinării opozantului rus Boris Nemţov nu exclude o posibilă crimă la comandă. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Interne, a declarat că la Moscova a fost demarată o operaţiune specială a forţelor de ordine, intitulată „Capturarea”, un plan de căutare şi reţinere a autorului faptei.

Uciderea lui Boris Nemţov este investigată de o comisie formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii cu rol de apărare şi care îi răspunde direct preşedintelui Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al liderului rus a negat vehement sugestiile potrivit cărora Kremlinul ar fi putut fi implicat în asasinarea activistului.

Duminică, 1 martie, în centrul Moscovei va fi organizat un marş funerar în memoria lui Boris Nemţov, la care autorităţile permit participarea a 50.000 de persoane. Iniţial, în capitala Rusiei trebuia să aibă loc o manifestaţie antiguvernamentală organizată de Opoziţie.

……………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE: Numeroşi cetăţeni ruşi aduc flori şi lumânări la locul asasinării lui Boris Nemţov, pe podul din apropierea Kremlinului.

Între timp, anchetatorii analizează cel puţin cinci motive ale crimei.  Un prim posibil motiv ar fi o provocare menită să destabilizeze situaţia politică din Rusia. Un alt motiv ar putea fi evenimentele din Ucraina, unde în rândul ambelor tabere există elemente radicale ce nu se supun niciunor autorităţi – se arată în comunicatul Comitetului pentru investigaţii. Nu este exclusă nici aşa-numita filieră islamistă, dată fiind atitudinea lui Nemţov faţă de cazul Charlie Hebdo.

Sunt luate în calcul şi posibile motive legate de afacerile sale sau motive de ordin personal. Deocamdată însă ancheta a cărei desfăşurare este controlată direct de şefii principalelor structuri de forţă nu a adus clarificări în legătură cu persoana asasinului şi motivele crime.

Majoritatea politicienilor şi a comentatorilor care s-au pronunţat în legătură cu această crimă consideră drept cea mai plauzibilă ipoteză asasinatul din motive politice.

…………………………………………………………………………………………………………

Unul dintre cei mai importanţi lideri ai opoziţiei din Rusia, fostul vicepremier reformator Boris Nemţov, a fost asasinat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în centrul Moscovei, pe un pod, la doar o sută de metri de Kremlin.

El a fost ucis cu o zi înaintea unui marş antiguvernamental al Opoziţiei ruse. Boris Nemţov a fost un critic vehement al preşedintelui Vladimir Putin.  Potrivit Ministerului de Interne, el a fost împuşcat în spate, cu patru gloanţe trase de necunoscuţi dintr-o maşină care a dispărut de la locul faptei, în timp ce se plimba în compania unei tinere sosite din Ucraina. Primul care a transmis ştirea despre moartea lui Nemţov a fost colegul său de opoziţie Ilia Iaşin, care a declarat, la Radio Ecoul Moscovei, că nu are nicio îndoială că este vorba de un asasinat politic. Potrivit lui Iaşin, Nemţov lucra la un raport ce demonstra implicarea militară a Rusiei în conflictul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a spus că preşedintele Vladimir Putin a declarat că asasinarea cu cruzime a lui Boris Nemţov are toate caracteristicile unei crime comise la comandă şi un caracter exclusiv provocator. Liderul de la Kremlin a ordonat înfiinţarea unui grup special de anchetă, format din reprezentanţii principalelor structuri de forţă, şi a anunţat că va controla personal desfăşurarea anchetei.

Moartea lui Boris Nemţov este deplânsă şi la Kiev. Preşedintele Petro Poroshenko a scris pe o reţea de socializare că fostul vicepremier rus a fost ca o punte între Ucraina şi Rusia şi că acest pod a fost distrus de gloanţe.

La scurt timp după aflarea veştii, Casa Albă a condamnat ceea ce consideră un „asasinat odios” şi a făcut apel la Guvernul rus să întreprindă rapid o anchetă imparţială şi transparentă.

În prima sa reacţie, preşedintele american Barack Obama, ale cărui relaţii cu Kremlinul sunt foarte tensionate, a apreciat că Boris Nemţov a fost un avocat neobosit al ţării sale, care a luptat pentru drepturile concetăţenilor săi. Şi secretarul de stat John Kerry s-a declarat şocat de uciderea fostului vicepremier rus.

 

RADOR

Flacăra olimpică ajunge duminică la Paris
Internaţional vineri, 12 iulie 2024, 11:35

Flacăra olimpică ajunge duminică la Paris

Flacăra olimpică este aşteptată duminică, 14 iulie, la Paris, chiar de Ziua Naţională a ţării gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din acest...

Flacăra olimpică ajunge duminică la Paris
Vulcanii activi din Sicilia alungă turiștii și întârzie zborurile
Internaţional vineri, 12 iulie 2024, 11:28

Vulcanii activi din Sicilia alungă turiștii și întârzie zborurile

În Sicilia, vulcanii Etna şi Stromboli continuă să erupă şi îngrijorează deopotrivă localnicii şi turiştii. În cazul vulcanului...

Vulcanii activi din Sicilia alungă turiștii și întârzie zborurile
Catedrala din Rouen a luat foc
Internaţional joi, 11 iulie 2024, 15:50

Catedrala din Rouen a luat foc

Catedrala gotică din orașul francez Rouen a luat foc, joi, 11 iulie, în timpul unor lucrări de renovare, potrivit imaginilor difuzate de un post...

Catedrala din Rouen a luat foc
A murit actrița Pat Colbert, cunoscută din serialul „Dallas”
Internaţional joi, 11 iulie 2024, 12:40

A murit actrița Pat Colbert, cunoscută din serialul „Dallas”

Actrița Pat Colbert a murit la vârsta de 77 de ani.   Sora sa, Tami Colbert, a fost cea care i-a anunțat moartea la „Hollywood...

A murit actrița Pat Colbert, cunoscută din serialul „Dallas”
Internaţional miercuri, 10 iulie 2024, 16:54

Tururi nocturne în Colosseumul din Roma

„Noaptea, pe întuneric, Colosseumul propune vizitatorilor viziuni cu totul aparte”, a declarat pentru EFE Alfonsina Russo, directoarea...

Tururi nocturne în Colosseumul din Roma
Internaţional marți, 9 iulie 2024, 11:59

Un cetățean român a intrat deliberat cu camionul într-o biserică din Austria

Potrivit informaţiilor, bărbatul în vârstă de 32 de ani, cetăţean român, a acţionat deliberat, prin urmare nu poate fi exclus un motiv...

Un cetățean român a intrat deliberat cu camionul într-o biserică din Austria
Internaţional marți, 9 iulie 2024, 11:55

Ucrainenii strâng milioane pentru refacerea spitalului de copii „Ohmatdit”

Ministrul ucrainean al digitalizării, Mihailo Fedorov, a anunţat că, în mai puțin de trei ore, ucrainenii au strâns peste 100 de milioane de...

Ucrainenii strâng milioane pentru refacerea spitalului de copii „Ohmatdit”
Internaţional duminică, 7 iulie 2024, 13:53

Arestat la granița Italiei „cu drogul luptătorului în valiză”

Nebunie curată. De fapt ce avea românul în valiză?   O sută șaptezeci și opt de tablete de tramadol, conținute în șase pachete, au...

Arestat la granița Italiei „cu drogul luptătorului în valiză”