Ascultă Radio România Cluj Live

Noul cod al muncii

În România, munca  este reglementată după un nou cod. Acesta a intrat  duminică în vigoare, după ce a fost promulgat marţi de preşedintele Klaus Iohannis.

Noul cod al muncii

Articol editat de Andreea Leonid, 26 ianuarie 2015, 07:10 / actualizat: 26 ianuarie 2015, 17:55

Concediul medical, cel de maternitate, precum şi concediul pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi tratate ca zile de muncă. Pe de altă parte, absenţele nemotivate şi concediile fără plată sunt scăzute din vechime.

Dacă incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, cel de risc maternal sau pentru îngrijirea copilului bolnav vor interveni în timpul concediului de odihnă, acesta se va întrerupe şi salariatul îşi va lua zilele neefectuate după ieşirea din concediul medical, de maternitate sau de risc maternal, pentru îngrijirea copilului. Dacă acest lucru nu va fi posibil, zilele neefectuate din concediul de odihnă vor fi reprogramate.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii, Codrin Scutaru: „Dacă ai 21 de zile, spre exemplu, de concediu de odihnă, înainte erai penalizat dacă lipseai două luni în concediu medical, cu trei zile. Acum, nu vei mai fi penalizat, vei putea să ai parte de întreaga perioadă de concediu de odihnă. A doua modificare este că înainte nu puteai să-ţi iei concediul nefăcut, dacă aveai 20 de zile şi nu ţi le-ai luat într-un an, trebuia automat să le iei în anul calendaristic următor, în următoarele 12 luni. Perioada s-a prelungit la 18 luni. Deci ai un an şi jumătate în care poţi să îţi iei zilele de concediu nefăcute”.

Actul normativ aduce şi alte modificări. Astfel, angajatul temporar nu poate avea un salariu mai mic decât cel pe care îl are salariatul permanent, care prestează acelaşi tip de muncă. În plus, zilele de concediu de odihnă neefectuate vor fi compensate cu bani, atunci când angajatul părăseşte locul de muncă.

Despre prevederile noului cod al muncii discutăm luni la Subiectul Zilei.

 

Redacţia

………………………………………………………………………………………………………………

Sălaj

Asociaţia „Mame tinere”  Sălaj, organizaţie non profit înfiinţată în urmă cu aproape un deceniu pentru a reprezenta drepturile legale ale sălăjencelor care aleg să devină mame, consideră că noile prevederi ale Codului muncii vin în sprijinul femeilor salariat care aleg să devină mame.
Ioana Scripcaru, coordonatoarea asociației, consideră că principalul element benefic din noul cod al muncii se referă la faptul că în eventualitatea în care concediul de maternitate, concediul de risc maternal sau concediul pentru îngrijirea copilului bolnav vor interveni în timpul concediului de odihnă al mamei, concediul de odihnă se va întrerupe şi salariatul îşi va lua zilele neefectuate după ieşirea din concediul medical, de maternitate, de risc maternal sau pentru îngrijirea copilului.
Noi considerăm că noile prevederi ale codului muncii sunt, cel puțin la nivel declarativ, de bun augur. Să vă dau un exemplu: dacă o mamă intră din concediul de odihnă în concediu de risc maternal nu își va pierde zilele legale din concediul de odihnă de care nu a beneficiat. Până la urmă este o normalitate. Așa trebuie să fie dacă tot vrem să stimulăm natalitatea în România. (Ioana Scripcaru)

Dacă acest lucru nu va fi posibil, zilele neefectuate din concediul de odihnă vor fi reprogramate, se mai arată în noile prevederi ale Codului Muncii.

 

Adrian Lungu

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Bistrița-Năsăud

Atenţia pe care o acordă noile prevederi ale Codului Muncii îngrijirii copilului bolnav de către părinţi este salutată şi de conducerea Fundaţiei Inocenţi din Bistriţa. Aceasta coordonează îngrijirea şi activitatea de reabilitare medicală a copiilor cu dizabilităţi din judetul Bistriţa-Năsăud şi nu numai, pentru că la serviciile fundaţiei bistriţene apelează şi părinţi din judeţele învecinate.
Directorul executiv al Fundaţiei Inocenţi, Marin Mic spune că noile prevederi sunt o mână de ajutor întinsă părinţilor, mai ales dacă este vorba de un copil cu dizabilităţi:

Nu sunt singurul care am susținut de-a lungul anilor că “meseria” de părinte este cea mai provocatoare şi cea mai importantă din lume. Mă refer în primul rând la părinţii care au copii cu dizabilităţi, cu care lucrăm noi şi pentru care responsabilitatea creşterii unui copil este extrem de împovărătoare. De multe ori, ei sunt nevoiţi să-şi ia concediu medical, pentru că frecvenţa îmbolnăvirilor este mult mai mare decât la ceilalţi copii. Faptul că statul doreşte să compenseze aceste dificultăţi cu care se confruntă părinţii mi se pare binevenit. (Marin Mic).

Aceeaşi opinie o împărtăşeşte şi Ana Dragu, coordonatoarea Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism,  Micul Prinţ, din Bistriţa.

Într-adevăr, când ai acasă un copilaş bolnav munceşti, nu este ca şi când ai sta în concediu. Cu atât mai mult în cazul copiilor cu tulburări din spectrul autist, care sunt foarte dependenţi de părinţii lor. (Ana Dragu).

Conform noului Cod al Muncii, concediul medical, cel de maternitate, precum şi concediul pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi tratate ca zile de muncă.

 

Florin Săsărman

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Sibiu

Noul cod al muncii a intrat astăzi în vigoare însă discuţiile continuă pe marginea acestuia.

Noul cod al muncii prevede, printre altele, că salariaţii să aibă dreptul la concediu de maternitate sau de boală, fără ca aceste zile să le fie scăzute din zilele normale de concediu. Astfel, în momentul în care angajatul se întoarce la lucru, va avea încă la dispoziţie zilele libere care i se cuvin prin contract. Cu toate că noul cod a intrat deja în vigoare, Dan Pirnoiu, Liderul Sanitas Sibiu, spune că mai sunt multe discuţii de purtat pe marginea documentului:

În legătură cu Noul Cod al Muncii, noi nu ştim care sunt variantele încă. Am făcut şi o comisie la nivelul Prefecturii Judeţului Sibiu şi am trimis şi materiale. Nu ştim cum arată proiectul respectiv. Noi am făcut tot felul de propuneri, sunt foarte multe discuţii cu privire la Codul Muncii şi chiar cu privire la legea 62, unde sunt mai multe, Legea Conflictelor de Muncă şi Legea Sindicală, spre exemplu. Acum aşteptăm să vedem la ce formulă s-a ajuns în urma negocierilor şi în ce măsură am reuşit să ne impunem punctele de vedere în legătură cu modificarea Codului. Nu ştiu exact care este formula finală pentru că încă sunt negocieri, dar acum să sperăm că va ieşi într-o formă care să fie în accepţiunea sindicatelor. (Dan Pirnoiu, liderul Sanitas Sibiu)

Pe de altă parte, Noul Cod al Muncii mai vorbeşte şi despre absenţele nemotivate ale salariaţilor, precum şi concediile fără plată, spunând că vor fi scăzute din vechimea angajatului.

 

Cristian Florea

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen
Stirea zilei joi, 7 martie 2024, 10:33

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen

Partidul Popular European a adoptat, în unanimitate, în prima zi a congresului de la Bucureşti, un manifest electoral în care cere ca România...

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen
Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Stirea zilei miercuri, 6 martie 2024, 09:26

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu

Șoferii de autocamioane care doresc să tranziteze frontiera dintre România și Ucraina prin punctul de la Halmeu, au de așteptat în prezent...

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirea zilei marți, 5 martie 2024, 14:26

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România. Marți, 5 martie, a pornit primul utilaj pentru forajul...

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei miercuri, 14 februarie 2024, 08:42

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor

Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale...

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei marți, 13 februarie 2024, 06:00

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România

Marți, 13 februarie, va fi Ziua mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții...

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 13:23

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]

UPDATE: ora 13.35 Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre...

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 09:29

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor

La şedinţa de săptămâna trecută PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Cea mai vehiculată variantă este ca în 9 iunie,...

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor
Stirea zilei vineri, 9 februarie 2024, 12:07

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]

UPDATE: ora 16.14 România este pregătită pentru orice decizie în procesul privind Roşia Montană, dă din nou asigurări premierul Marcel...

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]