Ascultă Radio România Cluj Live

Meseria de bonă în România

Meseria de bonă este la mare căutare, mai ales dacă părintele are program prelungit la serviciu sau dacă nu găseşte un loc disponibil într-o creşă sau grădiniţă.

Meseria de bonă în România

Articol editat de Andreea Leonid, 23 ianuarie 2015, 07:10 / actualizat: 23 ianuarie 2015, 18:19

Dacă în SUA sau Danemarca meseria de bonă este tot mai des întâlnită, în România mulţi părinţi nu au încredere într-un astfel de serviciu, chiar dacă acesta vine de la o firma serioasă. Pentru a evita situaţiile neplăcute, părinţii trebuie să aleagă o bonă cu o pregătire specială în domeniu, care să cunoască pedagogia şi psihologia copilului mic, să aibă cunoştinţe privind nutriţia lor şi acordarea primului ajutor în cazul unui accident.

Preţurile pentru serviciile unei bone variază. Unele sunt plătite pentru muncă prestată într-o lună întreagă, altele doar pentru cele câteva ore în care au grijă de copil.

Cât de profesioniste sunt bonele din România şi cât de des apelează părinţii la babysitting aflăm vineri la Subiectul Zilei.

 

Redacţia

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Se vorbea de alegerea unei bone ca despre o adevărată ruletă. Mai e cazul ?

Cecilia Sărmăşan, administratorul unei agenţii de selecţie şi plasare de personal casnic, în principal bone, ne va spune mai multe despre această profesie, care beneficiază de curând de o lege nouă, dar şi despre alte aspecte care contează în alegerea unei persoane potrivite, aspecte la care poate nici nu v-aţi gândit. AgenţiaSurion funcţionează de 12 ani, fiind în prezent una dintre cele 4-5 agenţii de acest fel de pe piaţa Clujului. O piaţă în care cererea şi oferta sunt la cote mari: la o simplă căutare pe internet, fără alte criterii decât “caut bonă Cluj”, am primit peste 350 de rezultate. Cum se alege, atunci, bona potrivită a fost prima întrebare pe care i-am pus-o Ceciliei Sărmăşan. O puteţi asculta la Interviul serii, la ora 20.30.

 

Ioana Bindea

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

SATU MARE

Peste 50 de femei din mediul rural vor absolvi până la sfârşitul acestui an cursurile de bone organizate de filiala sătmăreană a Crucii Roşii. Cursurile sunt organizate în cadrul unui proiect POSDRU început anul trecut, prin intermediul căruia până la începutul anului viitor 270 de persoane din Satu Mare, incluse în grupul ţintă, vor fi calificate în meserii precum bone, infirmiere şi îngrijitoare bătrâni la domiciliu.

Rodica Borlan, preşedinta Crucii Roşii Satu Mare afirmă că în acest an, primul curs pentru bone a început în 16 ianuarie, este urmat de 28 de persoane şi va avea o durată de patru luni. Următorul curs, cu aceeaşi durată, va fi organizat din luna mai şi va fi urmat tot de 28 de persoane.

Pentru urmarea acestor cursuri este oblligatoriu ca persoanele să aibă domiciliul în mediul rural şi să nu fie încadrate în muncă. În zilele de curs, fiecare persoană înscrisă beneficiază de o masă caldă şi îi este decontat transportul – afirmă Rodica Borlan.

Rodica Borlan

Rodica Borlan

 

Stela Tudor

……………………………….

S-a terminat cu vremea în care angajarea unei bone era o adevărată ruletă. Legea votată de parlamentari le obligă pe aceste femei la o anumită calificare. Condiţii psihologice şi de sănătate adegvate şi un cazier pur ca lacrima, nu mai vorbim de excluderea unor dependenţe de alcool sau de dependenţa de droguri, care erau oricum cazuri extreme. Primele care se bucură sunt mamele, care vor sta mai liniştite la serviciu.

Este foarte bine că s-a dat această lege, am văzut o serie de cazuri în care respectivele bone au agresat copii i-au bătut i-au băgat în spital şi unii chiar au şi murit. În plus, această lege le asigură femeilor şi un curs de pregătire, în cazul în care copilul se îmbolnăveşte, dacă se întâmplă un accident, dacă sunt răniţi, dacă se îneacă. Este foarte important ca să fie pregătite atunci, când copilul are nevoie de el.(părinte)

Dacă mamele se simt mai protejate de noua lege a bonelor şi acestea din urmă se bucură de siguranţa pe care o va da obligativitatea contractului de muncă. Cât priveşte nevoia de instruire, există pe piața muncii traineri autorizaţi în domeniu ne spune directorul AJOFM Cluj Daniel Don.

Sunt deja furnizori de servicii de formare profesională acreditați pe piaţa muncii, care fac cursuri de babysitter şi care dau diplome certificate pe piața muncii, sau dacă dobândesc această calificare sau aceste aptitudini în zonă informală, au posibilitatea să dea un examen de valoare de competenţe şi există prevăzut în lege tot la aceste firme tot la aceşti furnizori. (Daniel Don,  directorul AJOFM Cluj)

Meseria de bonă se învaţă, pentru că implică multă abnegaţie şi empatie faţă de copii, calităţi înnăscute şi adesea dobândite în exercitarea propriului statut de părinte sau bunic, crede Angela Măcicăşan, bonă cu experiență.

Sunt doamne deştepte, care oricând pot să răspundă la un test, dar, dacă în sufetul tău nu există iubirea pentru copil, nu cred că functionează. Un sufleţel nu-l poţi modela oricum, trebuie să-ţi pese, să nu fie doar o meserie să o faci pentru bani, ci să o faci din suflet. Mie îmi place să mă gândesc la faptul că meseria va fi trecută în nomenclatorul de meserii. Astfel, fetele sau doamnele care vor să o aleagă, o pot alege, însă trebuie să fie iubitoare de copii şi cu mare responsabilitate, mai ales că aceşti copii nu sunt ai noştri, dar trebuie să-i apropiem atât de mult încât să-i simţim ca şi cum ar fi ai noştri (Angela Măcicăşan bonă).

 

Ovidiu Moldovan

………………………………………………………….

SIBIU
Oamenii sunt foarte ocupaţi cu treburile zilnice şi cu programul încărcat la muncă, astfel încât nu mai au întotdeauna timp de petrecut alături de cei mici. Tocmai de aceea o bonă este un ajutor mult aşteptat şi binemeritat.
Teodora, mama unei fetiţe care are bonă încă de la vârsta de un an ne spune de ce este bine şi recomandat uneori să te bazezi pe un asemenea ajutor:

S-a intrat în sfârşit într-o normalitate în ceea ce priveşte meseria de bonă în România. Până acum toate mămicile care aveau nevoie de o femeie să le îngrijească copilul mergeau pe noroc. Eu am avut la rândul meu noroc cu o doamnă pe care am angajat-o când a împlinit fiica mea un an. Am plătit analizele doamnei. În momentul în care am angajat-o aveam la dispoziţie tot ce înseamnă dosar medical, care includea şi analizele psihologice ale femeii. A fost o doamnă extraordinară şi copilul meu s-a adaptat foarte bine cu ea; şi în momentul de faţă o am angajată. Într-adevăr, angajarea este la negru,nu este o formă de contract. Este foarte important ca o doamnă sau un domn, pentru că pot să fie şi bărbaţii bone, nu este neapărat o meserie pentru o femeie, să fie pregătiţi atunci când copilul are nevoie de bonă.

În luna decembrie 2014, a intrat în vigoare o lege conform căreia bonele trebuie să fie angajate prin contract la familiile pentru care lucrează, având astfel asigurate şi toate analizele necesare şi cursuri de pregătire.

Cristian Florea

……………………………………………………………………………………………………

BISTRIŢA        

În judeţul Bistriţa-Năsăud nu au existat solicitări pentru organizarea unui curs special de pregătire pentru meseria de bonă. Totuşi, autorităţile sunt pregătite să ofere consiliere în acest sens, cu atât mai mult cu cât profilul profesional şi uman al unei bone se apropie de cel al unui asistent maternal.

O persoană care doreşte să devină bonă trebuie să aibă abilităţi de comunicare cu copiii şi cu părinţii acestora, iar când se ivesc situaţii neprevăzute trebuie să le facă faţă, spune Flavius Bercea, şef serviciu în cadrul DGASPC Bistriţa-Năsăud.În cazul unei bone care urmează să îngrijească un copil cu handicap, este nevoie chiar de mai mult.

Pentru copiii cu handicap, bona ar trebui să aibă cunoştinţe legate de caracteristicile handicapului copilului pe care îl are în grijă, ce ar trebui făcut specific în anumite situaţii şi  să fie conştientă că este ceva mai dificil să lucrezi cu un copil cu handicap (Flavius Bercea, DGASPC BN).

Există o vârstă optimă pentru a fi bonă? Experienţa de 16 ani pe care DGASPC  BN o are cu asistenţii maternali, îl ajută pe Flavius Bercea să creeze un profil şi din această perspectivă:

Făcând comparaţie cu un asistent maternal, probabil că ar fi optim dacă ar avea o vârstă de peste douăzecişicinci de ani şi maxim până în cincizeci şi ceva, dar fără a face discriminări, gândindu-ne la care tip de persoană ar trebui să se adapteze mai uşor schimbărilor actuale în dezvoltarea copiilor  (Flavius Bercea).

DGASPC BN este gata să se implice în pregătirea de bone, cu atât mai mult cu cât în acest judeţ nu au existat cursuri de pregătire în acest sens., ne-a mai declarat Flavius Bercea.

 

Florin Săsărman

………………………………………………………….

SĂLAJ

În Sălaj a fost înființată prima școală de bone europene, o meserie tot mai solicitată, mai ales în rândul părinților care muncesc în companiile multinaționale active pe platforma industrială a municipiului Zalău.

Școala este gratuită, fiind un proiect lansat printr-un parteneriat public-privat. Cursurile durează între 3 și 6 luni. La absolvire cursantele primesc o diplomă recunoscută la nivel european.

 

Adrian Lungu

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Greve în transportul public
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei joi, 2 mai 2024, 10:27

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania

Sperăm că v-aţi ales deja vopseaua pentru ouă, pentru că astăzi veţi avea nevoie de ea. Deşi, dacă e să mergem pe metodele tradiţionale,...

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 12:00

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul regizat de Tudor Giurgiu spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată...

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj