Ascultă Radio România Cluj Live

Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză

Ingrediente:

Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză
Foto: Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 ianuarie 2015, 10:00

1 kg cartofi
1 ceapă
1 morcov (cca 100 gr)
1 felie țelina (cca 50 gr)
1 păstârnac (sau rădăcină de pătrunjel; cca 50 gr)
600 ml zeamă de varză (moare)
150 gr kaizer (sau costiță afumată)
1 lingură făină albă
1 linguriță boia dulce
2- 3 fire pătrunjel și leuștean
2 linguri ulei
sare, piper

Porții: 5- 6

Preparare:

Se toacă ceapa mărunt. Se dau pe răzătoare zarzavaturile (morcov, țelină, păstârnac). Se călesc toate acestea în uleiul încins până se înmoaie bine de tot (cca 10 minute). Se adaugă 5 căni de apă și se fierbe 10 minute.
În acest timp se curăță cartofii și se taie cuburi. Se adaugă în supă împreună cu puțin piper. Se aduce la fierbere.
Kaizerul se taie felii și se pune la prăjit într- o tigaie fără grăsime. Se prăjeste, la început la foc mic, pâna e rumen și își lasă grăsimea în tigaie. Se înclină tigaia să se scurgă grăsimea într- o parte, iar kaizerul se scoate din tigaie și se pune direct în supă, peste cartofii care fierb.
Zeama de varză se pune la fiert într- o crăticioară. Se lasă să dea 2- 3 clocote.
Se adaugă făina și boiaua în grăsimea rămasă de la kaizer și se amestecă până devine ca o pastă. Se adaugă treptat 3 polonice din supa fierbinte peste făină și se amestecă până e ca un sos.
Când cartofii sunt fierți se toarnă rântașul în supă și se amestecă ca să se dizolve. Se mai fierb împreună 2- 3 minute.
Se adaugă treptat zeama de varză fierbinte, până ciorba e acră după gustul vostru. Se drege ciorba de sare, dacă e cazul.
Se adaugă verdețurile tocate și se stinge focul. Se lasă să stea acoperită cu capac măcar 30 minute, apoi se poate servi.

Poftă bună!

 

e-retete.ro

File de somon pe pat de legume și sos olandez
Poftă Bună miercuri, 4 februarie 2015, 10:00

File de somon pe pat de legume și sos olandez

O rețetă foarte ușoară, la îndemâna oricui, nimic imposibil, dar ușor de impresionat invitații la orice oră. Ingrediente: 200 g file somon,...

File de somon pe pat de legume și sos olandez
Super Sandwich cu piept de pui şi măr
Poftă Bună luni, 2 februarie 2015, 13:59

Super Sandwich cu piept de pui şi măr

Super Sandwich cu piept de pui şi măr – 221 calorii (două porţii) Timp de preparare: 15 minute Ingrediente: 200 g de piept de pui pregătit la...

Super Sandwich cu piept de pui şi măr
Sos de avocado
Poftă Bună sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 10:00

Sos de avocado

Rapid și gustos! Ingrediente: 3 avocado 1 limetă 3-4 linguri ulei măsline sare, piper Mod de preparare: Alegem avocado moi, bine coapte. Tăiem...

Sos de avocado
Parmegiana-preferată la Vatican
Poftă Bună vineri, 30 ianuarie 2015, 10:00

Parmegiana-preferată la Vatican

Parmegiana, vinete cu parmezan, este mâncarea preferată de soldaţii Gărzii Elveţiene care asigură securitatea Papei la Vatican, a declarat...

Parmegiana-preferată la Vatican
Poftă Bună miercuri, 28 ianuarie 2015, 10:00

Bruschete cu roşii şi busuioc

Ceva ieftin şi bun…. Pentru 12 bruschete ingredientele sunt : – 4 roşii micuţe, cam 375 de grame în total, – 1 căţel mare de...

Bruschete cu roşii şi busuioc
Poftă Bună marți, 27 ianuarie 2015, 08:58

Papanaşi prăjiţi acoperiţi cu dulceaţă

Pentru că sunt foarte buni, arată şi foarte bine, dacă respecţi reţeta… Ingrediente: 300 gr brânză de vaci, 2 ouă, 150 gr făină, 75...

Papanaşi prăjiţi acoperiţi cu dulceaţă
Poftă Bună duminică, 25 ianuarie 2015, 10:00

Gulaș de ciuperci

Ingrediente: 600 gr mix de ciuperci (am folosit 200 gr ciuperci champignon; 200 gr hribi congelate; 200 hr ghebe congelate) 1 cățel usturoi 1 fir...

Gulaș de ciuperci
Poftă Bună sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 10:00

Tortul care nu îngraşă

Tort de cacao cu mere Ingrediente: -5 ouă -3 linguri cacao -îndulcitor, după gust -4 linguri ulei -3 mere  creţeşti -1 praf sare -coaja rasă...

Tortul care nu îngraşă