Ascultă Radio România Cluj Live

Reducerile de iarnă

S-a dat startul reducerilor de iarnă, iar magazinele au întocmit oferte atractive pentru a vinde îmbrăcămintea şi încălţămintea de sezon rămase pe stoc.
Pentru început, prețurile au fost micşorate la jumătate, urmând ca până la finalul lunii, acestea să fie tăiate şi cu 80%.
Dacă doriţi să faceţi cumpărături în această perioadă, ar fi indicat să deschideţi bine ochii la produsele pe care doriţi să le achiziţionaţi. Comisarii de la Protecţia Consumatorilor vin cu un sfat pentru pasionaţii de shopping: să se uite cu atenţie la etichetă, pentru că NU toate reducerile sunt reale, şi chiar să calculeze dacă discountul este corect. De asemenea, ei îi îndeamnă pe clienţi să verifice calitatea produselor.
Reducerile de iarnă sunt Subiectul Zilei, vineri, 16 ianuarie, la Radio Cluj.

Reducerile de iarnă
Foto: reduceri

Articol editat de , 16 ianuarie 2015, 07:00 / actualizat: 16 ianuarie 2015, 16:07

 

Redacția

_________________________________________________________________

 Sibiu

Cu toate că magazinele sibiene afişează în vitrine reduceri substanţiale ce pornesc de la 30 la sută şi merg până la 70 la sută, atunci când intri în magazin observi că aceste reduceri sunt de fapt doar praf în ochiul cumpărătorului.
Reducerile se raportează în mare măsură la produse foarte scumpe, care altfel nu s- ar fi vândut şi la o parte foarte mică din produsele pe care cumpărătorii le- ar dori. Nici preţurile pentru aceste câteva produse nu scad foarte mult, reducerile din România fiind prea mici comparativ cu alte magazine din străinătate.
Tocmai de aceea, oamenii nici măcar nu se mai obosesc să meargă în zile de reduceri la cumpărături. Ei merg cu listele de fiecare zi şi îşi cumpără exact ceea ce au nevoie în mod normal.

Părerile cumpărătorilor:
Eu am venit pentru altceva. Nu mă bazez pe reduceri pentru că totul e chinezesc, e făcut să nu ţină.”
„Venim pentru cumpărăturile de zi cu zi. La reduceri nu mergem niciodată.”
„E bună treaba cu reducerile, ca idee. Deja am început cumpărăturile noastre şi o să vedem dacă găsim ceva.

Sezonul reducerilor de iarnă a început oficial joi,  în tot oraşul, cu scăderi de preţ la toate tipurile de produse, de la haine până la produse alimentare.

 

Cristi Florea

___________________________________________________________________

 Satu Mare

Orice reducere ce urmează să situeze preţul produsului expus la comercializare sub preţul de achiziţie, trebuie anunţată la biroul de specialitate din cadrul unităţii administrativ- teritoriale unde se află agentul economic. În caz contrar se poate vorbi despre concurenţă neloială, afirmă Florin Maier, şef Birou Control Comercial şi Autorizaţii de Funcţionare din cadrul Primăriei Satu Mare.

Aceste reglementări sunt menţionate în Ordonanţa 99 din anul 2000 care prevede următoarele situaţii: agenţii economici care fac reduceri în perioada 15 ianuarie- 15 aprilie şi au obligaţia de- a anunţa despre operarea reducerilor, respectiv agenţii economici care fac doar reduceri promoţionale, aceştia nefiind obligaţi să ne anunţe„- afirmă Florin Maier.

În municipiul Satu Mare, în această perioadă doar doi agenţi economici au anunţat deocamdată biroul de specialitate al Primăriei despre reduceri. Anul trecut, la Primăria Satu Mare s- au prezentat 15 agenţi economici.

 

Stela Tudor

_________________________________________________________________

Bistrița Năsăud

Bistriţenii preferă mall-urile pentru a face cumpărăturile din sezonul reducerilor, chiar dacă pentru aceasta trebuie să se deplaseze până la Cluj sau Târgu-Mureş.

Bistriţa nu are nici un mall, iar fostul magazin universal Măgura, de pe strada Gării, care ar fi putut să se apropie de ceea ce înseamnă astăzi un mall are mai bine de jumătate dintre spaţiile comerciale neocupate. În aceste condiţii, bistriţenii preferă să facă un drum până la Cluj sau la Târgu-Mureş pentru a face shopping, mai ales în perioada reducerilor. Cum această plăcere este rezervată mai ales doamnelor, am întrebat o bistriţeancă  dacă urmăreşte perioada reducerilor de sezon:

Da, totdeauna sunt atentă la perioada când încep reducerile, în special la haine şi încălţăminte. Părerea mea ca reducerile în magazinele din Bistriţa sunt de cele mai multe ori destul de mici, nu reflectă realitatea, aşa cum se spune, de 50 la sută. Ştiu, pentru că compar preţurile iniţiale, cu ceea ce este afişat acum. Acolo sunt reduceri mult mai mari şi practic ai în faţă o paleta mai largă de produse. Aşa ca prefer să merg la mall-urile din Cluj şi cred că merită drumul până acolo. Sigur, ne dorim un mall şi la Bistriţa! (o bistriţeancă).

Probabil nu foarte curând se va construi un mall şi la Bistriţa, pentru ca spaţiul de care dispunea primăria la marginea oraşului şi pentru care a existat o intenţie de construire a unui mall a fost ocupat, între timp, de mai multe hipermarketuri.

 

Florin Săsărman

 

 

 

Greve în transportul public
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Stirea zilei joi, 2 mai 2024, 10:27

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania

Sperăm că v-aţi ales deja vopseaua pentru ouă, pentru că astăzi veţi avea nevoie de ea. Deşi, dacă e să mergem pe metodele tradiţionale,...

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 12:00

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul regizat de Tudor Giurgiu spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată...

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 10:42

CFR Călători: Transport special cu prilejul minivacanţei

CFR Călători va asigura un program de transport special cu prilejul minivacanţei de 1 Mai şi Paşti.   Pasagerii au în plus faţă de...

CFR Călători: Transport special cu prilejul minivacanţei
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 10:32

Cauza surpării străzii Uliului nu este cunoscută încă

Circulația pe strada Uliului a fost închisă, în urma alunecărilor de teren semnalate în ultimele zile.   Până la refacerea drumului, vor...

Cauza surpării străzii Uliului nu este cunoscută încă
Stirea zilei luni, 1 aprilie 2024, 11:02

Grevă generală la Poșta Română

Ei spun că au recurs la acest protest după ce reprezentanţii companiei nu au avut nicio intenţie să discute în mod responsabil contractul...

Grevă generală la Poșta Română