Ascultă Radio România Cluj Live

Canari prăjiţi şi ouă de bufniţă împotriva mahmurelii

România se numără printre ţările care au cele mai neobişnuite metode de a scăpa de mahmureală. Remediul care se pare că dă roade în cazul românilor care au consumat prea mult alcool este ciorba de burtă.

remedii mahmureala
Foto: Zile libere din cauza mahmurelii?!

Articol editat de cristina.rusu, 8 ianuarie 2015, 08:00 / actualizat: 8 ianuarie 2015, 17:21

Un dram de veselie-n plus n-a omorât pe nimeni, dar ce te faci când ai pierdut şirul paharelor? Totul se învârte, lumina devine brusc prea puternică, şi ai face orice să ai un cap de rezervă. Cum nu ai, de regulă apelezi la variante de rezervă. Zeama de varză murată, limonada şi ciorba de burtă sunt soluţiile la care recurg cel mai adesea petrecăreţii, am aflat dintr-un sondaj de opinie printre clujeni.

Site-ul Gizmodo a realizat o listă cu cele mai neobişnuite remedii pentru mahmureală din întreaga lume. Astfel, nu doar în România, ci şi în Turcia sau Mexic locuitorii recomandă ciorba de burtă împotriva mahmurelii.

În schimb, în Statele Unite ale Americii sunt recomandate ouăle crude, cu sos iute, sare şi piper, în timp ce în Namibia se consumă lapte de bivoliţă, rom negru, rom condimentat, cremă de lichior şi smântână naturală.

Japonezii mănâncă “umeboshi”, care sunt asemănătoare cu prunele sau caisele, dar sunt foarte acre.

Remediul german pentru mahmureală se numeşte “katerfrühstück” şi este alcătuit din felii de hering murat rulate peste castraveciori şi ceapă.

Metodele antice sunt cele mai trăznite în această listă cu remedii internaţionale împotriva excesului de alcool.

Vechii romani recomandau canari prăjiţi pentru a scăpa de mahmureală, iar grecii antici se tratau cu plămâni de oaie şi două ouă de bufniţă.

Lăsînd gluma la o parte, că oricum la supermarket nu se vând încă ouă de bufniţă, ne-am interesat şi ce recomandă medicii.

Ei afirmă că analgezicele pot ajuta în cazurile de mahmureală – remediile pe bază de paracetamol sunt de cele mai multe ori cele mai bune, în vreme ce aspirina ar putea irita stomacul şi accentua senzaţia de greaţă.

De asemenea, produsele pe bază de zahăr şi sucul de bulion sunt remedii utile. În plus, în cazurile de mahmureală se recomandă consumul de apă. De altfel, aceasta este regula numărul unu dacă vreţi ca durerile de cap şi starea de rău să treacă repede.

Nutriţioniştii spun că alcoolul deshidratează, iar din această cauză apare senzaţia de moleşeală. Un mic dejun copios vă poate şi el ajuta.

În plus, să nu credeţi că se aplică povestea cu „cui pe cui se scoate” şi evitaţi să beţi cafea. Această băutură îngustează vasele sanguine şi măreşte tensiunea.

 

Anca Mureşan BOTA

(sursa: RADOR)

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir