Ascultă Radio România Cluj Live

Tradițiile se păstrează ca pe vreme străbunilor: ulițele satelor răsună de colinde, tinerii poartă costume speciale cu măști, cu talăngi și clopoței, iar masa de Crăciun este plină de bunătăți.
Aranjarea mesei se face conform unui ritual bine păstrat din moși strămoși. Sub fața de masă, în cele patru colțuri ale mesei, se așază câte un cățel de usturoi pentru a alunga spiritele rele, câte o nucă, simbolizează unitatea familiei, și câte o monedă, ca semn al bogăției. În centrul mesei se pune otavă sau fân, ca simbol al ieslei în care s-a născut Isus. Picioarele mesei se leagă cu un lanț, pentru ca belșugul să fie legat în gospodărie.
Primul aliment care se aduce pe masă este Crăciunul  – un colac care se pregătește și el după un ritual strict, care va sta pe masă până în ajunul Anului Nou când, la cina festivă, va fi tăiat și împărțit tuturor membrilor familiei. La masa tradițională din ajunul Crăciunului se servesc douăsprezece feluri de mâncare, corespunzătoare numărului apostolilor lui Isus, dintre care, primul este kutya (grâu fiert îndulcit cu miere, în care se pune nucă și mac) din care gustă cîte o lingură toți membrii familiei, de la cel mai în vârstă, la cel mai mic, iar ceea ce rămâne din acest fel de mâncare, a doua zi diminață se duce în grădină și se dă la păsările cerului.  Kutya este un fel de mâncare tradițională ucraineană, care se gătește doar de trei ori pe an: în ajunul Crăciunului, în ajunul Anului Nou și în ajunul Bobotezei. Acesta simbolizează unitatea oamenilor cu Dumnezeu, dar și cu lumea de dincolo.Fiecare ingredient are o anumită semnificație: grâul este simbolul pâinii, al vieții, macul este simbolul martiriului, al infinitului, nuca simbolizează unitatea familiei iar mierea simbolizează puritatea cuvântului lui Dumnezeu.
Mazărea – este simbolul vieții creștine, simbolul veșnicei primăveri dumnezeiești, căci Dumnezeu s-a întrupat și-a venit din nou pe pământ.
Borșul/ciorba de legume de post – simbolizează comuniunea familiei cu Dumnezeu (așa cum legumele se fierb împreună pentru a face o ciorbă gustoasă, membrii familiei se strâng împreună pentru a intra în comuniune cu Fiul lui Dumnezeu).
Sarmalele cu ciuperci – sunt nelipsite de la cina festivă din ajunul Crăciunului (varza este simbolul modestiei, al simplității; la fel ca frunzele de varză care se strâng în jurul cocianului, tot așa, și membrii familiei se strâng în jurul unui fundament solid- familia).
Peștele – a fost adoptat chiar de la începutul Creștinismului, ca simbol al lui Hristos. Prima monogramă a lui Hristos a fost în semn de pește, iar primii ucenici ai lui Hristos au fost pescari. Chemându-i să-l urmeze, Fiul Lui Dumnezeu le-a spus că-i va face pescari de oameni.
Colțunașii – cu varză sau cartofi, reprezintă, în folclorul ucrainean, simbolul abundenței, căci din puțină făină și apă, poți face colțunași cât să saturi o familie întreagă.
Tocănița de ciuperci – se prepară din ciuperci uscate- hribi- cu usturoi. Ciupercile simbolizează fertilitatea. Conform credinței populare ucrainene, ciupercile se nasc din picăturile de ploaie, iar consumarea lor la masa din ajunul Crăciunului, simbolizează continuitatea familiei din generație în generație.
Clătitele cu gem – sunt simbolul soarelui, al luminii, al vieții. Prin forma lor rotundă, reprezintă continuitatea vieții pe pământ.
Bastonașele cu nuci – se servesc ca desert. Acestea se prepară din aluat dospit, copt sub formă de bastonașe, peste care se toarnă un sirop din apă cu zahăr, în care se adaugă nuci și arome.
Uszvarul – este un compot din fructe uscate.Având ingredient principal apa, acest aliment reprezintă viața, curățenia internă și externă, protejarea de spiritele rele, renașterea spirituală.
Gogoșile – îi simbolizează pe sfinții din ceruri.
Pâinea – reprezintă trupul lui Isus, viața

Crăciunul la ucrainenii din Maramureș

Articol editat de , 6 ianuarie 2015, 08:00 / actualizat: 10 februarie 2015, 10:35

Tradițiile se păstrează ca pe vreme străbunilor: ulițele satelor răsună de colinde, tinerii poartă costume speciale cu măști, cu talăngi și clopoței, iar masa de Crăciun este plină de bunătăți.
Aranjarea mesei se face conform unui ritual bine păstrat din moși strămoși. Sub fața de masă, în cele patru colțuri ale mesei, se așază câte un cățel de usturoi pentru a alunga spiritele rele, câte o nucă, simbolizează unitatea familiei, și câte o monedă, ca semn al bogăției. În centrul mesei se pune otavă sau fân, ca simbol al ieslei în care s-a născut Isus. Picioarele mesei se leagă cu un lanț, pentru ca belșugul să fie legat în gospodărie.
Primul aliment care se aduce pe masă este Crăciunul  – un colac care se pregătește și el după un ritual strict, care va sta pe masă până în ajunul Anului Nou când, la cina festivă, va fi tăiat și împărțit tuturor membrilor familiei. La masa tradițională din ajunul Crăciunului se servesc douăsprezece feluri de mâncare, corespunzătoare numărului apostolilor lui Isus, dintre care, primul este kutya (grâu fiert îndulcit cu miere, în care se pune nucă și mac) din care gustă cîte o lingură toți membrii familiei, de la cel mai în vârstă, la cel mai mic, iar ceea ce rămâne din acest fel de mâncare, a doua zi diminață se duce în grădină și se dă la păsările cerului.  Kutya este un fel de mâncare tradițională ucraineană, care se gătește doar de trei ori pe an: în ajunul Crăciunului, în ajunul Anului Nou și în ajunul Bobotezei. Acesta simbolizează unitatea oamenilor cu Dumnezeu, dar și cu lumea de dincolo.Fiecare ingredient are o anumită semnificație: grâul este simbolul pâinii, al vieții, macul este simbolul martiriului, al infinitului, nuca simbolizează unitatea familiei iar mierea simbolizează puritatea cuvântului lui Dumnezeu.
Mazărea – este simbolul vieții creștine, simbolul veșnicei primăveri dumnezeiești, căci Dumnezeu s-a întrupat și-a venit din nou pe pământ.
Borșul/ciorba de legume de post – simbolizează comuniunea familiei cu Dumnezeu (așa cum legumele se fierb împreună pentru a face o ciorbă gustoasă, membrii familiei se strâng împreună pentru a intra în comuniune cu Fiul lui Dumnezeu).
Sarmalele cu ciuperci – sunt nelipsite de la cina festivă din ajunul Crăciunului (varza este simbolul modestiei, al simplității; la fel ca frunzele de varză care se strâng în jurul cocianului, tot așa, și membrii familiei se strâng în jurul unui fundament solid- familia).
Peștele – a fost adoptat chiar de la începutul Creștinismului, ca simbol al lui Hristos. Prima monogramă a lui Hristos a fost în semn de pește, iar primii ucenici ai lui Hristos au fost pescari. Chemându-i să-l urmeze, Fiul Lui Dumnezeu le-a spus că-i va face pescari de oameni.
Colțunașii – cu varză sau cartofi, reprezintă, în folclorul ucrainean, simbolul abundenței, căci din puțină făină și apă, poți face colțunași cât să saturi o familie întreagă.
Tocănița de ciuperci – se prepară din ciuperci uscate- hribi- cu usturoi. Ciupercile simbolizează fertilitatea. Conform credinței populare ucrainene, ciupercile se nasc din picăturile de ploaie, iar consumarea lor la masa din ajunul Crăciunului, simbolizează continuitatea familiei din generație în generație.
Clătitele cu gem – sunt simbolul soarelui, al luminii, al vieții. Prin forma lor rotundă, reprezintă continuitatea vieții pe pământ.
Bastonașele cu nuci – se servesc ca desert. Acestea se prepară din aluat dospit, copt sub formă de bastonașe, peste care se toarnă un sirop din apă cu zahăr, în care se adaugă nuci și arome.
Uszvarul – este un compot din fructe uscate.Având ingredient principal apa, acest aliment reprezintă viața, curățenia internă și externă, protejarea de spiritele rele, renașterea spirituală.
Gogoșile – îi simbolizează pe sfinții din ceruri.
Pâinea – reprezintă trupul lui Isus, viața

RADIO SIGHET/Diana Joicaliuc

(Material prezentat de elevii Pauliuc Irina și Luțac Alexandru de la Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko” din Sighet, în cadrul Simpozionului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Cum  e datina străbună”, ediţia a VI-a, parte a Concursului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă organizat de Clubul Elevilor din Sighetu-Marmaţiei)
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Etichete:
Baritonul clujean George Petean: ”Un artist e valoros dacă nu încetează să se perfecționeze”
Cultural miercuri, 11 iunie 2025, 15:50

Baritonul clujean George Petean: ”Un artist e valoros dacă nu încetează să se perfecționeze”

Se află în orașul său natal zilele acestea baritonul George Petean, unul dintre cei mai renumiți artiști lirici ai scenei mondiale. Absolvent...

Baritonul clujean George Petean: ”Un artist e valoros dacă nu încetează să se perfecționeze”
Opera Aperta revine la Cluj: o săptămână de magie muzicală în aer liber
Cultural miercuri, 11 iunie 2025, 13:23

Opera Aperta revine la Cluj: o săptămână de magie muzicală în aer liber

Clujul se pregătește să fie gazda celui mai longeviv festival de operă în aer liber din România.   Între 23 și 29 iunie, Opera Aperta...

Opera Aperta revine la Cluj: o săptămână de magie muzicală în aer liber
Comedie jucată în decoruri rurale
Cultural miercuri, 11 iunie 2025, 12:45

Comedie jucată în decoruri rurale

Şurile sătenilor, conacele boiereşti sau curţile bisericilor de lemn vor deveni săli de teatru unde publicul spectator va fi invitat să...

Comedie jucată în decoruri rurale
Începe o nouă ediție a Festivalului Internațional „HermannstadtFest”
Cultural marți, 10 iunie 2025, 16:57

Începe o nouă ediție a Festivalului Internațional „HermannstadtFest”

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional „HermannstadtFest” va avea loc în perioada 12–15 iunie, la Filarmonica de Stat din Sibiu...

Începe o nouă ediție a Festivalului Internațional „HermannstadtFest”
Cultural marți, 10 iunie 2025, 10:47

Timp de 10 zile, peste 100 de evenimente culturale la Turda

Teatrul Național „Aureliu Manea” Turda organizează, în perioada 27 iunie – 6 iulie, cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de...

Timp de 10 zile, peste 100 de evenimente culturale la Turda
Cultural luni, 9 iunie 2025, 17:21

Premieră la Teatrul Național din Cluj

Inspirându-se din străvechea epopee mesopotamiană, un punct de referință al literaturii și sacralității orientale, regizorul de origine...

Premieră la Teatrul Național din Cluj
Cultural luni, 9 iunie 2025, 14:39

Spectacolul „Ai grijă ce-ți dorești”, în premieră la Sibiu

Este o aventură fantastică pentru copii, adolescenți și toți cei care mai vor să creadă în magie. Spectacolul va fi jucat chiar în incinta...

Spectacolul „Ai grijă ce-ți dorești”, în premieră la Sibiu
Cultural luni, 9 iunie 2025, 14:29

Festival de Literatură la Cluj

Miercuri, 11 iunie, între orele 17 și 21, va avea loc Rondul de gală, precedat de un Cuvânt despre Eminescu rostit de Ioana Bot. Recitalul poetic...

Festival de Literatură la Cluj