Ascultă Radio România Cluj Live

Prăjitură cu nucă şi frişcă

O prăjitură foarte bună, o prăjitură ce nu are nevoie de prea multe cuvinte, de prea multe introduceri.

Prăjitură cu nucă
Foto: Prăjitură cu nucă

Articol editat de Alina Vingan, 23 decembrie 2014, 11:35

Ingrediente

Pentru blat:

4 albuşuri
4 linguri zahăr
4 linguri pesmet
4 linguri nucă măcinată
1 linguriţă praf de copt
2 picături esenţă de migdale

Pentru cremă:

4 gălbenuşuri
300 ml smântână pentru frişcă
2 linguri smântână
150 g zahăr
4 linguri lapte
1 plic zahar vanilat
esenţă de vanilie
1 linguriţă gelatină

Pentru crema de ciocolata:
100 g ciocolată amăruie
100 ml smântână pentru frişcă

În plus:
biscuiţi simpli de bună calitate
240 ml cafea preparată
cacao pentru finisat
Mod de preparare

Prăjitură cu nucă şi frişcă:

Blat:

Albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul pudră şi se mixează până spume devine densă şi lucioasă. Aceasta trebuie să facă „turturi” în momentul în care scoatem palete mixerului din castron.

Adăugăm esenţa de migdale, nuca măcinată, pesmetul şi praful de copt. Amestecăm uşor cu o spatula cu mişcări de jos în sus.

Compoziţia o turnăm într-o tavă (20/30 cm) tapetată cu hârtie de copt. Se coace la foc mediu pentru cca 25 de minute, în funcţie de cuptor. Blatul se pune la răcit pe un gratar, cu tot cu hârtia de copt.

Crema de ciocolată:

Ciocolata ruptă bucăţele se topeşte la foc mic împreună cu smântână pentru frişcă. Omogenizaţi şi lăsaţi la răcit.

Între timp preparaţi şi cafeaua şi lăsaţi-o să se răcească.

Crema:

Gelatina se hidratează în câteva linguri de apă rece.

Gălbenuşurile se mixează cu zahărul până se albesc. Se adaugă laptele şi se pune cratiţă pe foc, se fierbe la foc mic până se topeşte zahărul şi compoziţia se îngroaşă ca o smântână. Se da deoparte şi se lasă la răcit.

Smântâna pentru frişcă se mixează până începe să prindă consistenţă. Se adaugă zahărul vanilat şi smântâna şi se mixează până devine pufoasă şi fermă.

Amestecul de gălbenuşuri se adaugă treptat în frişca bătută şi se mixează uşor până la omogenizare.

Dacă amestecul este îndeajuns de ferm şi credeţi că vă stă bine pe prăjitură, renunţaţi la gelatină. Dacă o să consideraţi că este necesar, încălziţi gelatina până devine lichidă. Adăugaţi o parte din crema peste gelatina topita şi omogenizează. Amestecă apoi cele 2 compoziţii. La sfârşit aromaţi după gust cu esenţă de vanilie.

Peste blatul răcit se pune crema de ciocolată răcită, dar lichidă. Se dă puţin la frigider să se întăreasca uşor.
Punem blatul în tavă tapetată cu folie alimentară şi turnăm jumătate din cremă. Acoperim cu un strat de biscuiţi înmuiaţi în cafea şi punem şi restul de cremă, deasupra.

Dăm tava la frigider până crema se întăreşte suficient şi prăjitura poate fi porţionată.

Înainte de servire, prajitura cu nucă şi frişcă se pudrează cu cacao.

Poze cu paşii de urmat în prepararea reţetei…AICI

 

File de somon pe pat de legume și sos olandez
Poftă Bună miercuri, 4 februarie 2015, 10:00

File de somon pe pat de legume și sos olandez

O rețetă foarte ușoară, la îndemâna oricui, nimic imposibil, dar ușor de impresionat invitații la orice oră. Ingrediente: 200 g file somon,...

File de somon pe pat de legume și sos olandez
Super Sandwich cu piept de pui şi măr
Poftă Bună luni, 2 februarie 2015, 13:59

Super Sandwich cu piept de pui şi măr

Super Sandwich cu piept de pui şi măr – 221 calorii (două porţii) Timp de preparare: 15 minute Ingrediente: 200 g de piept de pui pregătit la...

Super Sandwich cu piept de pui şi măr
Sos de avocado
Poftă Bună sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 10:00

Sos de avocado

Rapid și gustos! Ingrediente: 3 avocado 1 limetă 3-4 linguri ulei măsline sare, piper Mod de preparare: Alegem avocado moi, bine coapte. Tăiem...

Sos de avocado
Parmegiana-preferată la Vatican
Poftă Bună vineri, 30 ianuarie 2015, 10:00

Parmegiana-preferată la Vatican

Parmegiana, vinete cu parmezan, este mâncarea preferată de soldaţii Gărzii Elveţiene care asigură securitatea Papei la Vatican, a declarat...

Parmegiana-preferată la Vatican
Poftă Bună miercuri, 28 ianuarie 2015, 10:00

Bruschete cu roşii şi busuioc

Ceva ieftin şi bun…. Pentru 12 bruschete ingredientele sunt : – 4 roşii micuţe, cam 375 de grame în total, – 1 căţel mare de...

Bruschete cu roşii şi busuioc
Poftă Bună marți, 27 ianuarie 2015, 08:58

Papanaşi prăjiţi acoperiţi cu dulceaţă

Pentru că sunt foarte buni, arată şi foarte bine, dacă respecţi reţeta… Ingrediente: 300 gr brânză de vaci, 2 ouă, 150 gr făină, 75...

Papanaşi prăjiţi acoperiţi cu dulceaţă
Poftă Bună duminică, 25 ianuarie 2015, 10:00

Gulaș de ciuperci

Ingrediente: 600 gr mix de ciuperci (am folosit 200 gr ciuperci champignon; 200 gr hribi congelate; 200 hr ghebe congelate) 1 cățel usturoi 1 fir...

Gulaș de ciuperci
Poftă Bună sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 10:00

Tortul care nu îngraşă

Tort de cacao cu mere Ingrediente: -5 ouă -3 linguri cacao -îndulcitor, după gust -4 linguri ulei -3 mere  creţeşti -1 praf sare -coaja rasă...

Tortul care nu îngraşă