Ascultă Radio România Cluj Live

Subiectul Zilei: Asigurarea încălzirii în şcolile din Transilvania

Care este situaţia încălzirii şcolilor din Transilvania vom afla luni, 24 noiembrie, la Subiectul Zilei. Deşi temperaturile sunt din ce în ce mai scăzute, în Sălaj situaţia este departe de a fi rezolvată, deoarece procedura de achiziţie a centralelor termice individuale este foarte greoaie. Calorifere electrice, aceasta este soluţia găsită de autorităţile din municipiul Zalău pentru încălzirea şcolilor şi grădiniţelor până când vor fi montate centrale termice individuale, după ce reţeaua locală de termoficare a fost desfiinţată.

Subiectul Zilei: Asigurarea încălzirii în şcolile din Transilvania

Articol editat de , 24 noiembrie 2014, 08:17 / actualizat: 24 noiembrie 2014, 15:56

Părinţii sunt nemulţumiţi şi spun că este absurd ca într-o şcoală sau grădiniţă să nu poate fi asigurată căldura dacă situaţia impune acest lucru. Inspectoratul Şcolar Sălaj a cerut autorităţilor locale să rezolve în regim de urgenţă problema asigurării unor surse de căldură în şcoli.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Satu Mare

Încălzirea şcolilor din judeţul Satu Mare este asigurată cu gaz, lemne, combustibil lichid GPL şi motorină. Cele mai multe unităţi de învăţământ sunt încălzite prin intermediul centralelor pe gaz, în timp ce o singură şcoală din mediul rural este încălzită cu motorină, afirmă şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, Claudiu Mondici. Din cele peste 300 de unităţi de îmvăţământ din judeţ, cinci sunt încălzite cu GPL, 122 cu centrale pe gaz, 98 cu ajutorul centralelor pe lemne, una are în exploatare o centrală termică pe motorină, şase cu convectoare pe gaz, iar 77 cu sobe de teracotă (Claudiu Mondici, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare).
În judeţul Satu Mare există 310 unităţi de învăţământ, din care 43 – licee, şcoli gimnaziale şi grădiniţe – se află în municipiu. În urmă cu trei săptămâni încălzirea a fost pornită în grădiniţe, iar de la mijlocul săptămânii trecute şi în celelalte unităţi de învăţământ.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Sibiu

În pragul sărbătorilor de iarnă, vremea începe să se răcească în mod considerabil, dar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean susţin că la nivelul judeţului nu sunt probleme legate de încălzirea spaţiilor de învăţământ.

Materialele lemnoase necesare în mediul rural pentru încălzirea în şcoli, au fost deja achiziţionate încă din această vară, iar centralele termice au fost verificate acolo unde este cazul:

La şedinţele cu directorii am avut în vedere şi acest lucru legat în special de şcolile din mediul rural. În Sibiu nu sunt probleme pentru că toate unităţile de învăţământ sunt pe gaz, dar în zona Mediaşului, în zona rurală, sunt şcoli care au încălzire cu lemne şi mi-au spus toţi directorii că au reuşit să îşi cureţe hornurile, să se aprovizioneze cu lemne în aşa fel încât să nu fie probleme în momentul în care dau drumul la căldură. Ni s-a comunicat că toate şcolile sunt pregătite şi nu vom avea surprize privind încălzirea sălilor de clasă. (Livia Creţulescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar General)    

Potrivit normelor de sănătate, temperatura optimă pentru ca procesul de învăţare să se desfăşoare corespunzător şi copiii să nu fie expuşi la pericolul de a se îmbolnăvi este de 18-20 grade celsius.

Primarii din Rîul Sadului şi Loamneş, Florian Tara şi Maria Greavu, spun că instituţiile de învăţământ din cele două comune sunt asigurate în ceea ce priveşte încălzirea pe durata sezonului rece:

Atât la şcoala cu clasele 1-4 cât şi la cea din centru de lângă primărie avem suficiente materiale. Noi avem centrale şi pregătim materialele de pe un an pe altul, să se usuce.(Florian Tara, primar)

Pe raza unităţii administrativ-teritoriale a comunei Loamneş avem o unitate de învăţământ, Şcoala Loamneş, cu patru şcoli generale pe raza comunei. În toate locaţiile avem încălzire centrală pe gaz şi încălzirea este foarte bună. Este o problemă legată de costurile care într-adevăr sunt un pic mai mari, dar pentru confortul elevilor şi al dascălilor merită. (Maria Greavu, primar)

Încălzirea sălilor de clasă trebuie să înceapă dacă media temperaturilor diurne si nocturne scade sub 10 grade Celsius, timp de trei zile consecutive.

 

Radio Antena Sibiului

………………………………………………………………………………………………………………….

Bistriţa Năsăud

Majoritatea şcolilor din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt încălzite cu lemne, aprovizionarea fiind făcută cu mult timp înainte. La această oră nu sunt semnalate şcoli cu probleme de încălzire, însă am vrut noi înşine să ne convingem că lucrurile stau aşa şi am vizitat o şcoală de pe Valea Bârgăului.

Şcoala generală din comuna Livezile beneficiază de o modernă instalaţie de încălzire centralizată, investiţie care asigură elevilor un confort termic optim în sălile de clasă. Nu a fost dintotdeauna aşa, îşi amintesc elevii:

Când eram în clasele I-IV, era frig în clase, pentru că şcoala nu avea geamuri termopan. (elevă)

Directoarea şcolii, Ana Capotă spune că odată cu instalarea noului sistem de încălzire centralizată în şcoală, a fost rezolvată şi încălzirea clădirii anexă, unde sunt clasele primare:

Problemele despre care îşi amintesc copiii erau în perioada în care aveam vechea centrală termică. Acum, după ce s-a montat centrala cu o capacitate mai mare, s-a rezolvat şi acea problemă. (Ana Capotă, directoarea şcolii).

Şcoala generală din comuna Livezile are patru şcoli aparţinătoare, în localităţile Cuşma, Dorolea şi Dumbrava, toate acestea beneficiind de încălzire centralizată, cu centrale termice pe lemn. Fiind vorba de localităţi din zona de munte, aprovizionarea cu combustibil nu a fost o problemă, ne-a mai declarat directoarea Ana Capotă.

În judeţul Bistriţa-Năsăud există în acest an şcolar un număr de 353 de unităţi şcolare, dintre care 248 sunt încălzite cu lemne, aprovizionarea acestora variind între 80 şi 100 la sută. Alte 96 de unităţi şcolare sunt încălzite cu gaz metan, iar 9 sunt încălzite cu energie electrică, se arată într-o situaţie întocmită de ISJ BN.

scoala_livezile

 

Florin Săsărman

 

 

 

 

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Greve în transportul public
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei joi, 2 mai 2024, 10:27

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania

Sperăm că v-aţi ales deja vopseaua pentru ouă, pentru că astăzi veţi avea nevoie de ea. Deşi, dacă e să mergem pe metodele tradiţionale,...

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 12:00

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul regizat de Tudor Giurgiu spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată...

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj