Ascultă Radio România Cluj Live

Subiectul Zilei: Asigurarea încălzirii în şcolile din Transilvania

Care este situaţia încălzirii şcolilor din Transilvania vom afla luni, 24 noiembrie, la Subiectul Zilei. Deşi temperaturile sunt din ce în ce mai scăzute, în Sălaj situaţia este departe de a fi rezolvată, deoarece procedura de achiziţie a centralelor termice individuale este foarte greoaie. Calorifere electrice, aceasta este soluţia găsită de autorităţile din municipiul Zalău pentru încălzirea şcolilor şi grădiniţelor până când vor fi montate centrale termice individuale, după ce reţeaua locală de termoficare a fost desfiinţată.

Subiectul Zilei: Asigurarea încălzirii în şcolile din Transilvania

Articol editat de , 24 noiembrie 2014, 08:17 / actualizat: 24 noiembrie 2014, 15:56

Părinţii sunt nemulţumiţi şi spun că este absurd ca într-o şcoală sau grădiniţă să nu poate fi asigurată căldura dacă situaţia impune acest lucru. Inspectoratul Şcolar Sălaj a cerut autorităţilor locale să rezolve în regim de urgenţă problema asigurării unor surse de căldură în şcoli.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Satu Mare

Încălzirea şcolilor din judeţul Satu Mare este asigurată cu gaz, lemne, combustibil lichid GPL şi motorină. Cele mai multe unităţi de învăţământ sunt încălzite prin intermediul centralelor pe gaz, în timp ce o singură şcoală din mediul rural este încălzită cu motorină, afirmă şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, Claudiu Mondici. Din cele peste 300 de unităţi de îmvăţământ din judeţ, cinci sunt încălzite cu GPL, 122 cu centrale pe gaz, 98 cu ajutorul centralelor pe lemne, una are în exploatare o centrală termică pe motorină, şase cu convectoare pe gaz, iar 77 cu sobe de teracotă (Claudiu Mondici, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare).
În judeţul Satu Mare există 310 unităţi de învăţământ, din care 43 – licee, şcoli gimnaziale şi grădiniţe – se află în municipiu. În urmă cu trei săptămâni încălzirea a fost pornită în grădiniţe, iar de la mijlocul săptămânii trecute şi în celelalte unităţi de învăţământ.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Sibiu

În pragul sărbătorilor de iarnă, vremea începe să se răcească în mod considerabil, dar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean susţin că la nivelul judeţului nu sunt probleme legate de încălzirea spaţiilor de învăţământ.

Materialele lemnoase necesare în mediul rural pentru încălzirea în şcoli, au fost deja achiziţionate încă din această vară, iar centralele termice au fost verificate acolo unde este cazul:

La şedinţele cu directorii am avut în vedere şi acest lucru legat în special de şcolile din mediul rural. În Sibiu nu sunt probleme pentru că toate unităţile de învăţământ sunt pe gaz, dar în zona Mediaşului, în zona rurală, sunt şcoli care au încălzire cu lemne şi mi-au spus toţi directorii că au reuşit să îşi cureţe hornurile, să se aprovizioneze cu lemne în aşa fel încât să nu fie probleme în momentul în care dau drumul la căldură. Ni s-a comunicat că toate şcolile sunt pregătite şi nu vom avea surprize privind încălzirea sălilor de clasă. (Livia Creţulescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar General)    

Potrivit normelor de sănătate, temperatura optimă pentru ca procesul de învăţare să se desfăşoare corespunzător şi copiii să nu fie expuşi la pericolul de a se îmbolnăvi este de 18-20 grade celsius.

Primarii din Rîul Sadului şi Loamneş, Florian Tara şi Maria Greavu, spun că instituţiile de învăţământ din cele două comune sunt asigurate în ceea ce priveşte încălzirea pe durata sezonului rece:

Atât la şcoala cu clasele 1-4 cât şi la cea din centru de lângă primărie avem suficiente materiale. Noi avem centrale şi pregătim materialele de pe un an pe altul, să se usuce.(Florian Tara, primar)

Pe raza unităţii administrativ-teritoriale a comunei Loamneş avem o unitate de învăţământ, Şcoala Loamneş, cu patru şcoli generale pe raza comunei. În toate locaţiile avem încălzire centrală pe gaz şi încălzirea este foarte bună. Este o problemă legată de costurile care într-adevăr sunt un pic mai mari, dar pentru confortul elevilor şi al dascălilor merită. (Maria Greavu, primar)

Încălzirea sălilor de clasă trebuie să înceapă dacă media temperaturilor diurne si nocturne scade sub 10 grade Celsius, timp de trei zile consecutive.

 

Radio Antena Sibiului

………………………………………………………………………………………………………………….

Bistriţa Năsăud

Majoritatea şcolilor din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt încălzite cu lemne, aprovizionarea fiind făcută cu mult timp înainte. La această oră nu sunt semnalate şcoli cu probleme de încălzire, însă am vrut noi înşine să ne convingem că lucrurile stau aşa şi am vizitat o şcoală de pe Valea Bârgăului.

Şcoala generală din comuna Livezile beneficiază de o modernă instalaţie de încălzire centralizată, investiţie care asigură elevilor un confort termic optim în sălile de clasă. Nu a fost dintotdeauna aşa, îşi amintesc elevii:

Când eram în clasele I-IV, era frig în clase, pentru că şcoala nu avea geamuri termopan. (elevă)

Directoarea şcolii, Ana Capotă spune că odată cu instalarea noului sistem de încălzire centralizată în şcoală, a fost rezolvată şi încălzirea clădirii anexă, unde sunt clasele primare:

Problemele despre care îşi amintesc copiii erau în perioada în care aveam vechea centrală termică. Acum, după ce s-a montat centrala cu o capacitate mai mare, s-a rezolvat şi acea problemă. (Ana Capotă, directoarea şcolii).

Şcoala generală din comuna Livezile are patru şcoli aparţinătoare, în localităţile Cuşma, Dorolea şi Dumbrava, toate acestea beneficiind de încălzire centralizată, cu centrale termice pe lemn. Fiind vorba de localităţi din zona de munte, aprovizionarea cu combustibil nu a fost o problemă, ne-a mai declarat directoarea Ana Capotă.

În judeţul Bistriţa-Năsăud există în acest an şcolar un număr de 353 de unităţi şcolare, dintre care 248 sunt încălzite cu lemne, aprovizionarea acestora variind între 80 şi 100 la sută. Alte 96 de unităţi şcolare sunt încălzite cu gaz metan, iar 9 sunt încălzite cu energie electrică, se arată într-o situaţie întocmită de ISJ BN.

scoala_livezile

 

Florin Săsărman

 

 

 

 

30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României
Stirea zilei sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 12:00

30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie. S-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului...

30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României
Sfântul Andrei – Apostolul românilor
Stirea zilei sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 06:00

Sfântul Andrei – Apostolul românilor

  Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie. S-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului...

Sfântul Andrei – Apostolul românilor
Începe noul an universitar
Stirea zilei luni, 30 septembrie 2024, 10:08

Începe noul an universitar

La festivităţi participă, alături de studenţi şi profesori, personalităţi din diverse domenii şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale...

Începe noul an universitar
Schimbarea la față a Domnului – istoric și semnificații
Stirea zilei marți, 6 august 2024, 00:00

Schimbarea la față a Domnului – istoric și semnificații

Se întâmpla totul cu puțin timp înainte ca Hristos să fie condamnat la moarte şi răstignit. De aceea teologia creștină interpretează...

Schimbarea la față a Domnului – istoric și semnificații
Stirea zilei luni, 10 iunie 2024, 10:46

Alegeri locale 2024: rezultate parțiale | UPDATE

PSD a câştigat la capitolul vot politic în ţară (consilii judeţene) cu 35%, fiind urmat de PNL – 28%, ADU şi AUR – câte 12%,...

Alegeri locale 2024: rezultate parțiale | UPDATE
Stirea zilei sâmbătă, 1 iunie 2024, 13:24

Trei tineri luați de ape în Italia!

Trei tineri au fost luați de ape în Italia!   Reprezentanții oficiului consular au luat legătura cu autorităţile italiene după...

Trei tineri luați de ape în Italia!
Stirea zilei miercuri, 15 mai 2024, 10:40

Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor se declară solidară cu revendicările sindicatelor din cultură și cu decizia acestora de a nu...

Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării
Stirea zilei luni, 13 mai 2024, 10:27

Autostrada A3 închisă pentru un exercițiu NATO!

Traficul rutier va fi oprit luni după-amiază, 13 mai, pe autostrada A3 Cheţani – Câmpia Turzii, pentru desfăşurarea unui exerciţiu NATO....

Autostrada A3 închisă pentru un exercițiu NATO!