Ascultă Radio România Cluj Live

Prezenţa la vot în Transilvania (UPDATE)

48, 89% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne până la ora 19.00, potrivit ultimelor date, comunicate de Biroul Electoral Central la ora 20.30.
Cei din mediul rural au fost mai activi, 50,54% faţă de 47,68 % câţi au votat în mediul urban.
O prezenţă ridicată la vot s-a înregistrat în judeţele Ilfov, Olt şi Teleorman. La polul opus se află Satu Mare, cu 40,18 procente şi Maramureş cu 40, 89% şi
În Transilvania, judeţul cu cea mai ridicată prezenţă la vot a fost Sibiul, 54, 68%, urmat de Alba, 51,27%, Cluj, 50, 48%, Bistriţa-Năsăud, 49,28%, Sălaj 48, 9% , Bihor, 47,51% şi Satu Mare cu 40,18 procente.
Biroul Electoral Central va face următoarea comunicare a prezenţei la vot la ora 22.30. Secţiile de votare se închid la ora 21.

Prezenţa la vot în Transilvania (UPDATE)

Articol editat de , 1 noiembrie 2014, 18:28 / actualizat: 2 noiembrie 2014, 20:48

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

35, 10% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne pînă la ora 16.00, potrivit ultimelor date, comunicate de Biroul Electoral Central la ora 17.30.

Cei din mediul rural au fost mai activi, 36,14% faţă de 34,34 % câţi au votat în mediul urban.

O prezenţă ridicată la vot s-a înregistrat în judeţele Ilfov, Olt şi Teleorman. La polul opus se află Satu Mare, cu 27, 43% şi Maramureş cu 28, 8%.

În Transilvania, judeţul cu cea mai ridicată prezenţă la vot a fost  Sibiul,  38, 9%, urmat de Alba, 34,5%, Bihor, 33%, Bistriţa-Năsăud, 35%,  Cluj, 34, 3%, Sălaj 32, 9%. Judeţul  Satu Mare se situează pe ultimul loc din ţară ca prezenţă la vot, cu 27,4 procente.

Biroul Electoral Central va face următoarea comunicare a prezenţei la vot la ora 20.30.

…………………………………………………………………………………………………………..

20, 78% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne pînă la ora 13.00.
Cei din mediul urban au fost mai activi, 21,14% faţă de 20,28 % câţi au votat în mediul rural.
O prezenţă ridicată la vot s-a înregistrat în judeţele Constanţa, Teleorman, Olt, Ilfov şi Mehedinţi. La polul opus se află Satu Mare, Maramureş, Covasna, Arad şi Harghita.
În Transilvania, judeţul cu cea mai ridicată prezenţă la vot a fost Sibiul, 22, 5%, urmat de Alba, 19.7%, Cluj, 19, 2%, Bistriţa- Năsăud, 18, 3%, Bihor, 18%, Sălaj 17, 7% şi Maramureş 15, 5%. Judeţul Satu Mare se situează pe ultimul loc din ţară ca prezenţă la vot, cu 15,4 procente.
Biroul Electoral Central va face următoarea raportare a prezenţei la vot la ora 17.30

…………………………………………………………………………………………………………….

6,55% dintre românii cu drept de vot s-au prezentzat pînă la ora 10 la urne.

Cei din mediul rural au fost mai activi, 6,78% au votat pînă la ora 10 faţă de 6,37 % cîţi au votat în mediul urban.

În Transilvania s-a înregistrat cea mai scăzută prezenţă la vot,  5,6%. În această zonă, judeţul cu cea mai mică prezenţă la vot a fost  Maramureşul, 4,7% şi cea mai mare la Sibiu, 6,3%.

În judeţul Alba au votat 6,2%, în Bihor 5,6%, Bistriţa-Năsăud 5,6%, Cluj 5,2%, Sălaj 5,4 şi Satu Mare 4,9%.

…………………………………………………………………………………………………………..

SATU MARE:  Secţia de votare amenajată la Şcoala Gimnazială din localitatea sătmăreană Cămărzana a rămas pentru o oră şi jumătate fără curent electric din cauza unei defecţiuni.

Incidentul a avut loc la o oră după începerea scrutinului.

Defecţiunea a fost remediată, iar incidentul nu a afectat procesul de votare deoarece până la ora 9:30 s-au prezentat la vot doar şapte cetăţeni din cei 923 înscrişi pe liste.

De asemenea, 378 de persoane internate în unităţile spitaliceşti de pe raza judeţului Satu Mare au solicitat ieri urna specială pentru a-şi putea exercita astăzi dreptul la vot.

15 persoane din cele 17 aflate în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare şi-au exprimat dorinţa de a vota.

Şeful IJP, comisarul şef Vlad Florentin, afirmă că cele 15 persoane au votat deja prin intermediul urnei mobile. Totodată, doar unul din cei patru sătmăreni aflaţi în arest la domiciliu şi-au exprimat dorinţa de a vota.

Stela Tudor

…………………………………………………………………………………………………………………

Toate cele 18.500 de secţii de votare din ţară au fost deschise la timp, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. Ea a declarat că serviciile de evidenţă a persoanelor sunt deschise şi duminică, până la ora 21.00, pentru persoanele care trebuie să-şi înnoiască documentele de identitate.

Monica Dajbog a precizat că infracţiuni electorale precum exercitarea votului folosind un buletin de vot sau un act de identitate fals, oferirea de bani şi bunuri pentru a determina un alegător să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la trei ani. Aceeaşi sancţiune se aplică şi persoanelor care votează de mai multe ori sau care introduc în urnă mai multe buletine de vot.

Primele informaţii privind prezenţa la vot vor fi oferite de Biroul Electoral Central la ora 11.30.

…………………………………………………………………………………………………….

În judeţul Cluj au fost amenajate 654 de secţii de votare. În Bihor sunt organizate 651 de secţii şi peste 500 de mii de cetăţeni au dreptul să se prezinte la urne. În Maramureş sunt 433 de secţii de votare. În Alba au fost amenajate 439 de secţii de votare, în Sibiu 370, iar în Sălaj sunt 312 secţii de votare.

La alegerile prezindenţiale, în judeţul Satu Mare sunt aşteptaţi la urne aproape 318.000 de alegători. În judeţ au fost amenajate 334 secţii de votare. Potrivit prefectului Eugeniu Avram, bugetul alocat judeţului Satu Mare pentru alegerile prezidenţiale a depăşit 2 milioane de lei.

………………………………………………………………………….

18 milioane de cetăţeni români cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale.

În cursa pentru Cotroceni s-au înscris 14 candidaţi, iar 9 dintre ei sunt la prima încercare de a obţine funcţia supremă în stat. Dacă nici unul nu va obţine jumătate plus unu din totalul voturilor valabil exprimate, se va organiza un al doilea tur de scrutin, în 16 noiembrie.

Votul a început la ora 7 şi se încheie la ora 21,00.

Cetăţenii care se află în alt oraş decat cel de domiciliu pot vota la orice secţie, pe listele suplimentare.

Românii care se află în străinătate, pot vota la secţiile de votare indicate pe o hartă publicată pe site-ul ministerului de externe.

………………………………………………………………………………………………..

BISTRIŢA-NĂSĂUD: Secţia de votare din satul Mocod, judeţul Bistriţa-Năsăud, a rămas fără curent electric chiar cu câteva ore înainte de începerea procesului electoral, după ce o maşină a intrat într-un stâlp de electricitate şi l-a rupt.

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud, judecătorul Ioan Părăuan, a declarat că accidentul a avut loc în cursul nopţii de sâmbătă şi duminică, dar primăria a asigurat un generator, astfel încât procesul de votare a început la ora 7.

În judeţul Bistriţa-Năsăud funcţionează 313 secţii de votare, dintre care 57 în municipiul Bistriţa, 26 în oraşele Năsăud, Beclean şi Sângeorz-Băi şi 230 în comune. Pentru scrutinul prezidenţial de astăzi sunt aşteptaţi la urne peste 262.000 de bistriţeni cu drept de vot.

Florin Săsărman

……………………………………………………………………………………………………………………

Campania electorală s-a încheiat sâmbătă dimineaţă la ora 7.00, iar duminică, 2 noiembrie, românii vor alege un nou preşedinte din cei 14 candidaţi care aspiră la prima funcţie în stat.

Preşedinţii birourilor electorale au primit sâmbătă, 1 noiembrie, ştampilele, buletinele de vot şi timbrele autocolante. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la secţiile de votare din ţară şi din străinătate.

Dacă niciunul dintre candidaţii  în cursa pentru Cotroceni nu obţine jumătate plus unu din totalul voturilor valabil exprimate, în 16 noiembrie se va desfăşura al doilea tur de scrutin.

 

RADOR

 

 

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Greve în transportul public
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei joi, 2 mai 2024, 10:27

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania

Sperăm că v-aţi ales deja vopseaua pentru ouă, pentru că astăzi veţi avea nevoie de ea. Deşi, dacă e să mergem pe metodele tradiţionale,...

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 12:00

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul regizat de Tudor Giurgiu spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată...

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj